DRAMA UNEI FAMILII BUZOIENE CARE NU MAI POATE PLĂTI RATELE LA CREDITUL ÎN CHF: "Mami, îmi ia banca şi papagalii?"

MARILENA DINU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 februarie 2015

"Mami, îmi ia banca şi papagalii?"

Avocata Elena Pavel susţine că oamenii nu au găsit înţelegere la bănci

Aflată în imposibilitatea de plată a ratelor lunare la creditul imobiliar contractat în franci elveţieni şi a sumei de 21.200 lei, reprezentând cauţiunea impusă de judecător pentru suspendarea procedurii de executare silită, o familie din Buzău riscă să rămână fără apartamentul în care locuieşte, în mai puţin de o săptămână.

Este cazul familiei Naghi, formată din cei doi soţi şi copilul acestora, în vârstă de trei ani. Aceasta a contractat, în 2007, un credit la Bancpost, singura care le-a aprobat un împrumut, dar în franci elveţieni. La sugestia şi sub îndrumarea băncii, oamenii au acceptat şi au luat suma de 55.700 CHF, la cursul de 1,8 lei.

Gabriela Naghi a declarat: "Am luat un credit pe o perioadă de 30 de ani. Însă, pentru a ne cumpăra acest apartament de 33 de metri pătraţi, a fost nevoie să ne vindem şi garsoniera în care locuiam până atunci, pentru că suma contractată nu ne-a ajuns. Totuşi, am fost mulţumiţi atunci, rata lunară era de 500 de lei, amândoi aveam serviciu şi ne gândeam că-i putem oferi copilului mai mult spaţiu, condiţii mai bune de locuit".

Situaţia s-a înrăutăţit în 2013, când soţii Naghi au rămas fără locuri de muncă, iar cursul monedei elveţiene crescuse alarmant. Din păcate, nu au găsit niciun fel de înţelege la unitatea bancară care, în urmă cu şase ani, îi sfătuise să se împrumute în franci.

Gabriela Naghi ne povesteşte: "Evident nu am mai putut să plătim ratele, însă a fost doar o perioadă scurtă de timp, pentru că soţul s-a angajat- este adevărat, cu salariul minim pe economie, adică în jur de 800 de lei. Rata, în schimb, îşi triplase valoarea, deci ne era imposibil să o achităm integral. Aşa că am sunat la sediul băncii din Bucureşti. În loc să ne cheme la o discuţie, cei de acolo ne-au întrebat dacă avem familie la ţară. Şi când au aflat că avem, ne-au întrebat de ce nu-şi vând părinţii din bunurile lor ca să ne plătim noi ratele? Am răspuns că pot plăti câte 150 de lei pe lună, dar n-au vrut nici aşa, afirmând că nu pot tăia chitanţă pe o sumă atât de mică, valoarea creditului fiind prea mare. Era clar că la bancă nu putem găsi înţelegere".

Asaltul somaţiilor şi cererilor de executare

De atunci, familia Naghi a fost asaltată de plicuri cu somaţii, cu cereri de executare - atât pe imobil, cât şi pe bunuri. Singura opţiune a fost acţionarea în judecată şi, după cum ne-a explicat avocata Elena Pavel, s-a formulat o cerere de diminuare a cursului francului elveţian la valoarea creditului din momentul contractării. Totodată, s-a făcut şi o contestaţie, prin care s-a dorit blocarea procedurii de scoatere la licitaţie a imobilului ce constituia obiectul garanţiei, pe motiv că era singurul, deci domiciliul familial. Însă, primul răspuns venit din partea judecătorilor nu a fost unul care să îi ajute pe consumatori. Practic, în urmă cu câteva zile, familia Naghi a aflat că instanţa din Buzău a respins suspendarea provizorie a procedurii de vânzare a apartamentului, pe motiv că nu s-a plătit cauţiunea de 21.200 de lei.

Gabriela Naghi a spus: "Nu ştiu ce o să facem. Nu avem aceşti bani - cum să îi avem dacă trăim dintr-un singur salariu şi alocaţia copilului? Nu putem plăti ratele restante şi stăm cu teamă că o să vină cineva la uşă, să ne anunţe că trebuie să părăsim locuinţa. Nu mai dormim noaptea, este îngrozitor. Copilul ne întreabă ce se întîmplă, nu ştim ce să îi răspundem".

Astăzi e ziua marii speranţe. Ultima speranţă...

Totuşi familia Naghi mai are o speranţă. Astăzi, 11februarie, este termenul de judecată pentru suspendarea pe drept comun şi contestaţia la executare. "Este un caz dramatic, apartamentu-i scos la licitaţie, deja s-a făcut publicaţia de vânzare, s-a stabilit şi preţul. Pentru a ajuta familia Naghi, am formulat o contestaţie la executare. Dacă nu am o suspendare a acestei proceduri, nu o pot ajuta", a declarat avocata Pavel.

În aşteptarea acestui termen, soţii Naghi se uită cu îngrijorare la hîrtiile venite de la executorul judecătoresc, conform cărora sunt obligaţi să achite suma de 49.241de franci eleveţieni (207.304 lei), la care se adaugă 9.016 lei, reprezentând cheltuielile de executare şi onorariul executoriului judecătoresc. În schimb, potrivit publicaţiei de vânzare, preţul de pornire a licitaţiei - ce va avea loc pe 16 februarie - este de doar 20.200 de euro (89.284lei).

"Am rămas fără cuvinte, ultima întrebare a copilului fiind dacă îşi poate lua cu el şi papagalii pe care îi are sau şi pe aceştia îi opreşte banca?", mărturiseşte doamna Naghi, ajunsă la capătul puterii.

La rândul său, apărătoarea familiei susţine că este de neînţeles atitudinea judecătorului de a cere o cauţiune exagerată unei familii care trăieşte din venitul minim pe economie, aflată în imposibilitatea (de necontestat) de a-şi achita ratele lunare.

Un caz dintre miile taxate fără milă de bănci

Pe de altă parte, doamna Pavel a precizat că acesta este doar un caz în numărul mare de dosare pe care le are. În toate, este vorba despre oameni care nu au găsit înţelegere la banca de la care au contractat creditul, după ce clienţii lor au ajuns în imposibilitatea de plată ca urmare a exploziei cursului franc-leu.

Avocata Elena Pavel este cea care, în urmă cu câteva săptămâni, a obţinut o sentinţă favorabilă pentru buzoianul Ovidiu Olteanu. În acel caz, Tribunalul din Buzău a decis ca Ovidiu Olteanu, unul dintre debitorii băncii Piraeus, să-şi achite creditul, contractat acum aproape opt ani, în franci elveţieni, la cursul din momentul acordării.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cu toata intelegerea si respectul; au luat 55700 CHFsi si-au vandut garsoniera ca sa cumpere un ap de 33 metri patrati, in care " gându-se că-i pot oferi copilului mai mult spaţiu, condiţii mai bune de locuit" ? o locuinta de 33 mp nu poate avea mai mult de o camera, ce confort mai bun puteau asigura copilului? ce calcule si-au putut face? 

    Hai Make! poti face intradevar ceva de toata lauda, ceva "de rangul BURSA". 

    Citim zilnic despre dispute/intalniri/propuneri/in itiative pro si contra in privinta situatiei creditelor in franci elvetieni. 

    In presa ni se spune si despre cazurile in care bancile au fost obligate.......... ca in exemplul din articolul de fata ".... Tribunalul din Buzău a decis ca Ovidiu Olteanu, unul dintre debitorii băncii Piraeus, să-şi achite creditul, contractat acum aproape opt ani, în franci elveţieni, la cursul din momentul acordării.  

    Domnule Make,indemnati pe toti cei care au obtinut astfel de sentinte sa va comunice sentinta/decizia definitive si afisatile pentru a se cunoaste motivarea, conditiile in care au fost creditati si poate astfel dmnii avocati se vor dumirii care dintre client au vreo sansa / castig de cauza; altfel alde domn' Piperea ii vor aburii si le vor lua inca odata banii, amaratilor de imprumutati.

    Rechinii nu iarta nimic, inghit tot ce le iese in cale. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb