Dramele războiului sunt nesfârşite. Războiul din Ucraina a alungat de la casele lor peste 5 milioane de oameni, majoritatea fiind copii şi femei, potrivit centralizărilor UNHCR. Aproximativ 84.000 de persoane, 37.000 copii, au rămas pe teritoriul României şi au nevoie de asistenţă socială, psihologică şi de sprijin pentru integrarea educaţională a copiilor. De cele mai multe ori, mamele ucrainence trec graniţa doar cu copiii lor, după ce au parcurs chiar şi zile întregi pe drum. Echipele Salvaţi Copiii România, aflate pe teren de la începerea crizei umanitare, au asistat 35.234 de persoane: 19.474 de copii si 15.760 de adulţi. În perioada sărbătorilor pascale, Salvaţi Copiii România a intensificat activităţile de sprijin umanitar şi a acordat 2.004 tichete sociale copiilor şi familiilor lor. Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România, a atras atenţia asupra vulnerabilităţii mamelor care fug din calea războiului, pentru a-şi pune copiii la adăpost: "Sunt mame tinere, cu copii de câteva săptămâni sau numai câteva zile, care au trecut printr-o naştere traumatizantă, în subsolurile spitalelor bombardate şi care fac un efort supraomenesc pentru a ajunge în România, uneori după zile de mers. Am văzut mame care au trecut graniţa la Isaccea, pe jos, purtându-şi în braţe nou-născuţii. Sunt femei vulnerabile, care au nevoie de asistenţă umanitară complexă, pentru ele şi copiii lor."
În total, 64% dintre copiii ucraineni au fost nevoiţi să îşi abandoneze locuinţa, şcoala şi comunitatea. Datele autorităţilor de la Kiev arată că peste 200 de copii ucraineni au murit în război şi alte câteva sute de copii au fost răniţi în atacurile armate. Totodată, mai mult de 100.000 de copii trăiesc în Ucraina în instituţii de îngrijire a copilului şi sunt în risc crescut de a fi lăsaţi în urmă.
Organizaţia Salvaţi Copiii evaluează constant nevoile copiilor şi ale familiilor acestora şi oferă asistenţă umanitară, după caz, la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina şi Republica Moldova, în Centrele de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil ale Inspectoratului General pentru Imigrări, precum şi în taberele de refugiaţi coordonate de IGSU şi în punctele de staţionare.