Drumul spre autoritarism e presărat cu coincidenţe

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 12 august 2019

Cristian Pîrvulescu

Sâmbătă, 10 august, au fost organizate mari manifestaţii în favoarea democraţiei la Moscova, la Hong Kong sau la Bucureşti. Şi tot pe 10 august, Jo Becker publica în The New York Times, "The Global Machine Behind the Rise of Far-Right Nationalism" (Maşinăria globală din spatele intensificării naţionalismului de extremă dreapta), un articol despre coincidenţe stranii şi despre relaţia dintre intensificarea manifestărilor de extremă dreapta şi intervenţiile probabile ale Rusiei în declanşarea unor evenimente privind refugiaţii. Toate acestea privite retrospectiv din perspectiva atentatelor rasiste de la El Paso şi Dayton, pe 3 şi 4 august.

Jo Becker, ziaristă de investigaţie a celebrului cotidian new-york-ez şi membră a echipei de ziarişti care a primit premiul Pulitzer în 2018 pentru reportajele privind relaţiile dintre consilierii lui Donald Trump şi relaţiile acestora cu Rusia, sesizează aparent paradoxala relaţie inversă dintre un comentariu al preşedintelui Trump care vorbea despre violenţe în Suedia ("Uitaţi-vă la ce s-a întâmplat aseară în Suedia. Suedia! Cine ar crede acest lucru? Suedia!" le spunea cu emfază Donald Trump susţinătorilor săi la un miting din 18 februarie 2017. Dar, cu o seară înainte nu se întâmplase nimic în Suedia. Preşedintele american nu luase informaţia de la administraţia sa, ci dintr-un reportaj de la Fox News.

Coincidenţa face însă ca doar două zile mai târziu, pe 20 februarie, să se întâmple ceva care să confirme spusele lui Donald Trump: în suburbia capitalei suedeze Rinkeby, în care se află o mare comunitate de imigranţi, a izbucnit o revoltă în care între douăzeci şi treizeci bărbaţi mascaţi au atacat o secţie de poliţie şi au incendiat autovehicule după arestarea unei persoane în legătură cu traficul de droguri. Or, chiar în acea perioadă, observă Jo Becker pe baza documentării pe teren (susţine că există cel puţin cinci martori ai acestei situaţii) că echipe de televiziune ruseşti au oferit bani tinerilor imigranţi pentru a juca scene violente în faţa camerelor de luat vederi. Ca şi când cineva ar fi dorit să demonstreze că preşedintele Trump nu a greşit şi imigranţii sunt de fapt terorişti care distrug Europa.

Că Rusia ar fi la originea răspândirii de fake news despre refugiaţi pentru a dezechilibra sau chiar compromite guvernele din statele occidentale, cum au fost spre exemplu atât de mediatizatele atacuri cu caracter sexual din seara de Anul Nou 2016, de la Köln, vorbea şi fostul agent secret maghiar Farenc Katrein.

Rusia putinistă foloseşte forme ale războiului hibrid împotriva tuturor celor ce susţin democraţia considerată incompatibilă cu interesele puterii de la Moscova. Aceste forme de intervenţie devin visceral violente împotriva manifestanţilor în favoarea democraţiei şi alegerilor corecte din Rusia care, în condiţii vitrege, se adună de câteva săptămâni cu zecile de mii, şi, deşi arestările se fac cu miile, cred că indignarea poate schimba lumea. Aşa cum au crezut şi cei ce au manifestat la noi pe 10 august 2018, unde doar datorită efectului cumulat al coabitării şi apartenenţei la UE nu am ajuns în plin scenariu mos-covit. La un an după aceea, situaţia nu este însă cu mult diferită şi, dincolo de rezultatele alegerilor europene şi al referendumului din 26 mai, realitatea puterii rămâne neschimbată.

Între coincidenţele stranii este şi faptul că teoriile conspiraţiei au fost relansate cu şi mai multă forţă odată cu izbucnirea cazului Caracal. De aici şi până la mediatizarea ideii atât de dragi Sputnik că asistăm la o acţiune de camuflare a acţiunii sordide a americanilor de la Deveselu nu a fost decât un pas. Iar cazul Caracal a fost ocazia ca pe pagina alegerilor să fie dată iar teza "statului paralel" - cu conspiraţia serviciilor secrete, precum STS, a procurorilor, a organizaţiilor neguvernamentale, a oamenilor lui Soros - să revină în actualitate. În felul acesta, marşul către un autoritarism post-democratic poate fi reluat în fanfară. Cu autorul mai mult sau mai puţin dezinteresat al opoziţiei!

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Make, parca in acord nu era trecuta obligatia comentariilor "corecte politic", asa ca de ce cenzurezi?

    1. Pentru ca poate! e de-al nostru.

      Visezi.

      Nimeni nu a sters nimic, astazi. 

      Reexamineaza-ti comentariul despre care crezi ca ar fi fost cenzurat, nu cumva ai bagat vreo adresa internet pe acolo?

      Regulamentul interzice asta, iar site-ul respinge automat un astfel de comentariu. 

      Vezi ce inseamna sa te iei dupa fake news?

      Pici drept prost. 

      Fa dovada ca n-ai cenzurat, altfel pici de prost.

    Articolul de aici este penibil la fel ca si tema lui scrisa de Jo Becker in NY Times. Articolul american a fost deja tratat (de parca s-ar putea trata altfel decat la psihiatrie) pe site-uri care discuta biasul mass-media liberale. Penibil, absolut penibil.

     

    Reporter Jo Becker got huge front-page play on the front of Sunday’s New York Times for the investigation, “How Nationalism Found a Home in Sweden -- A Global Machine Fuels the Far Right’s Rise.” It’s part of the paper’s “The New Nativists” series on “the evolution of hard-line immigration politics.”

    But while battling two of the paper’s favorite villains, Russia and “Islamophobia,” along with the Swedish political party Sweden Democrats (using lots of guilt-by-association to make links to neo-Nazism) Becker left out the context of quite a lot of recent Swedish history. It turns out that the concern over assimilating Muslim immigrants in Sweden is neither a recently hatched Vladimir Putin plot or a figment of racist imagination. 

    1. Ai dreptate. Media liberala si autori precum dl Pirvulescu nu mai sunt surse de informatii credibile. Orice om cu discernamant trebuie sa priveasca cu mult scepticism articolele lor. Singurul lucru bun pe care il pot face este sa citeasca si cealalta parte, sa citeasca RT, Sputnik, Fox News si alte pagini conservatoare. Liberalii si Pirvulescu sunt ei insisi ghizii catre o lume orweliana, fara democratie, fara pluralitate de opinii, plina de delicte de opinii si de gand. Ei asimileaza conservatorismul, un curent de gandire absolut normal, de recomandat chiar dupa varsta de 30 de ani, unor atacuri hibride din partea unor actori statali ostili. Exact ca Nicolae Ceausescu care acuza in 1989 "agenturili straine" pentru promovarea unor idei pe undele Europa Libera sau Vocea Americii. Conservatorii de astazi au nevoie de variantele de astazi ale acelor surse media. Rusia doar serveste acele nevoi prin RT. Fox News face acelasi lucru.

    Au fost arestati 1000 de oameni in Moscova..... este de rau, spune Pirvulescu.

    Au fost arestati 1000 de oameni in Londra? Nimic, Pirvulescu tace. 

    More than 1,000 people have been arrested at Extinction Rebellion climate protests in London, police have said, in what organisers described as the biggest civil disobedience event in recent British history. 

    70 de persoane arestate in capitala US. Probabil ca tot Putin este de vina. 

    Capitol Police arrested 70 people in the Senate office building Thursday, including a 90-year-old nun, as demonstrators gathered to protest the administration’s immigration policies.  

    4500 de veste galbene arestate in Franta? Nici o problema pentru Pirvulescu. Sunt conservatori si anti-macron, deci sa pastram linistea asupra arestarii lor. Calea neo-liberalismului trebuie pavata cu arestari. 

    1. Basescu e de vina.

    Dreptul la replica a fost publicat pe Sputnik. Pirvulescu face un serviciu serviciilor.

    Sputnik nu a preluat imediat știrile din presa locală în care se vorbea de posibila legătură cu Deveselu. A făcut-o câteva zile mai târziu – și atunci cu citarea sursei, cu link activ. Însă, ca la un semnal, câteva publicații - cu finanțare neclară, dar cu orientare de servire totală a ”partenerilor” și ”statului paralel” – au început să înfiereze că Sputnik preia o știre falsă. Până atunci, tăcuseră mâlc! 

    Atacurile acestea au fost repetate, iar s-a trecut la nivelul următor: s-a încercat o promovare a ideii că Sputnik (”propaganda rusă”) este la baza – sau în spatele - asocierii scandalului de la Caracal cu Deveselu! Nu mai contează cât de ridicol este să încerci să spui că Mirel Curea, Sorina Matei, Mircea Badea și celelalte figuri de referință ale mass media sunt influențate în demersurile lor jurnalistice – și mai ales influențate de ”ruși”! 

    Culmea tembelismului, a contrazicerii și a dovezii că au primit o comandă și încearcă să o execute este că acuzatorii scriu că Sputnik nu folosește surse proprii, ci preia informații din presa română! Atunci cum să spui că Sputnik se află în spate – din moment ce tu singur acuzi că sunt date preluate?! Și preluate ca la carte, cu citat! 

    Ei bine, făcătura nu a ținut, presa română a continuat să sape – și continuă! - așa că s-a trecut la faza a treia, devoalată aseară, la DIGI24, o televiziune cu un renume de unitate la comandă. Priviți captura de ecran de mai jos – și citind titlul veți înțelege singuri. 

    Planul secret este simplu: este clar că se va ajunge la descoperirea rețelelor și, probabil, a legăturilor cu militari de la Deveselu. Atunci, singura cale de a ascunde, de a se mușamaliza totul este bazat pe… manipularea opiniei publice! Și, la asta folosește rusofobia promovată tot de ei! 

    Concret, vor să impună în mentalul colectiv că orice trimitere către Deveselu e ”opera” Sputnik, a ”propagandei ruse” sau, cine știe, a ”serviciilor rusești”! Acesta e marele, secretul și SINGURUL plan de îndepărtare a atenției opiniei publice de la direcția pe care ancheta o ia, firesc – rețelele de prostituție. 

    Un spirit lucid foarte apreciat de internauți. , economistul Dan Diaconu a anticipat ”etapa finală” a planului și a scris pe blogul său, ”Trenduri economice”:  

    ”Ştirea cu prostituţia de la Deveselu a fost calificată oficial propagandă rusească şi nici dracu nu-şi mai permite să spună ceva, în ciuda faptului că sunt înregistrate plângeri penale. Dacă Licuriciul a zis că e propagandă rusească aşa rămâne”. 

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb