DSP Buzău, "îngenunchiată" de COVID-19. Ministru Tătaru a verificat personal situaţia

ANA FELEA
Miscellanea / 14 iulie 2020

DSP Buzău, "îngenunchiată" de COVID-19. Ministru Tătaru a verificat personal situaţia

Situaţie extrem de delicată într-una dintre instituţiile cheie în gestionarea crizei COVID-19 în Buzău. Toţi medicii epidemiologi, dar şi mai mulţi inspectori sanitari, responsabili de controalele pe teren, au fost confirmaţi cu infecţia SARS-CoV-2. Nelu Tătaru a verificat personal cum se desfăşoară activitatea la Direcţia de Sănătate Publică Buzău. Ministru Sănătăţii a făcut luni o vizită fulger, la întoarcerea de la Galaţi şi Brăila.

Directorul instituţiei Cristina Ungureanu şi medicul epidemiolog Carmen Scântei au fost primele persoane infectate cu SARS-CoV-2 în urmă cu aproape două săptămâni, iar de atunci numărul persoanelor diagnosticate cu COVID-19 a continuat să crească astfel că în prezent Direcţia de Sănătate Publică Buzău abia îşi poate desfăşura activitatea.

Situaţia este extrem de delicată pentru că virusul a trimis acasă aproape un sfert din personal. Mai grav este că cel mai atacat a fost departamentul Epidemiologie, dar şi Inspecţia Sanitară.

Toţi epidemiologii de la DSP, infectaţi cu SARS-CoV-2

Concret este vorba despre 14 angajaţi confirmaţi cu COVID-19, dintre care 10 au fost diagnosticaţi luni. Astfel că după aceste diagnosticări activitatea sanitară într-un judeţ în care sunt zeci de confirmări zilnic este pusă în pericol.

DSP nu mai are niciun medic epidemiolog în activitate, toţi medicii fiind infectaţi cu SARS-CoV-2, aici rămânând în present doar cei 4 asistenţi.

O problemă reală este însă ceea ce se întâmplă la Inspecţia Sanitară, unde din 9 inspectori câţi sunt la Buzău şi Râmnicu Sărat, sunt pozitivi 6, toţi de la Buzău. Unul a refuzat testarea şi este în izolare la domiciliu. Practic, rămân în câmpul muncii doar 2 inspectori din zona Râmnicului.

Astfel, până acum, la nivelul DSP Buzău, au fost confirmaţi cu COVID-19 directorul executiv al instituţiei, 3 epidemiologi, un asistent epidemiologie, un asistent de la recoltări, 6 inspectori sanitari şi 2 conducători auto. Mare parte dintre aceştia sunt asimptomatici, toţi cu o excepţie fiind internaţi în spital. Dr. epidemiolog Carmen Scîntei şi directorul executiv al DSP Buzău, Cristina Ungureanu, s-au externat, dar mai rămân o vreme în concediu medical.

În ciuda acestei situaţii, directorul economic al instituţiei, Daniela Dumitru, spune că se va putea descurca cu oamenii rămaşi la serviciu şi, cel puţin în acest moment, nu se impune detaşarea unor persoane din judeţele limitrofe.

Domnia sa a declarant: "În momentul în care a venit domnul ministru, luni, la DSP Buzău erau în lucru testele a 4 asistenţi de la Epidemiologie. I-am spus atunci domnului ministru că în situaţia în care se vor confirma şi aceştia va fi greu să ne mai organizăm activitatea. Cei 4 asistenţi de la Epidemiologie sunt, din fericire, negativi. Ei vor lucra în 2 schimburi şi cred că ne vom descurca, alături de medicii epidemiologi care au fost confirmaţi, dar care ne vor ajuta în continuare. Domnul ministru a spus că dacă cei 4 se vor confirma atunci să-l anunţăm şi va detaşa personal din judeţele limitrofe, dar eu cred că ne vom putea desfăşura activitatea, mai anevois, însă ne vom descurca şi nu va fi nevoie".

După Galaţi şi Brăila, Nelu Tătaru a ajuns şi la DSP Buzău

Luni a fost zi de vizite în judeţele din sud-estul ţării pentru Ministrul Sănătăţii. După ce a mers la spitalul focar din Galaţi, domnia sa a anunţat că nu este cazul să fie închisă unitatea medical deşi sunt zeci de cadre medicale confirmate.

Nelu Tătaru a declarant la Galaţi: "Sunt 83 de cadre medicale şi 24 de pacienţi infectaţi cu coronavirus. Au fost anchete epidemiologice, dar nu văd la ele nici un final (...) Urmează o evaluare la fiecare secţie, vom face dezinfecţii şi vom transfera pacienţii. Au venit epidemiologi de la Constanţa, deoarece în Galaţi există doar un medic epidemiolog care mai are trei contracte de colaborare. (...)Nu se va închide spitalul, nici nu se va decide carantinarea spitalului".

De la Galaţi a plecat la Brăila, iar în drumul spre Bucureşti s-a oprit şi la Buzău. Nelu Tătaru a făcut o vizită fulger şi la Direcţia de Sănătate Publică Buzău. Ministrul a stat acolo circa un sfert de oră, timp în care a fost primit de directorul economic, Daniela Dumitru, rămasă la cârma instituţiei după ce Cristina Ungureanu, directorul executive, a fost infectată cu SARS-CoV-2.

Daniel Dumitru a spus: "Domnul ministru a venit să vadă cum ne descurcăm, ce soluţii am găsit în lipsa doamnei director Cristina Ungureanu şi a medicului Scîntei. I-am explicat cum ne-am organizat, ce am prioritizat, cum am temporizat ce s-a putut temporiza. I-am explicat ce se întâmplă pe fiecare compartiment al instituţiei , dar mai ales ce soluţii am găsit pe Epidemiologie, compartiment care este afectat. Domnul ministru ne-a transmis că ne sprijină orice problemă am avea".

Deşi la momentul vizitei, probele prelevate de la ultimele persoane confirmate cu COVID-19 erau încă în lucru, Nelu Tătaru a spus că dacă activitatea riscă să intre în colaps ca urmare a multiplelor diagnosticări, la Buzău ar putea fi detaşate alte persoane din cadrul altor DSP-uri din ţară.

Ministru Tătaru a recunoscut că Buzăul începe să devină un judeţ cu o situaţie delicată afirmând chiar că "este vorba despre o transmitere extinsă comunitară" rezultată din faptul că cei mai mulţi confirmaţi pozitiv sunt pacienţi care se prezintă la Unitatea de Primiri Urgenţe, cu simptome specifice bolii, fără să fie contacţi direcţi ai persoanelor diagnosticate anterioar, şi fără să ştie de unde au contractat virusul.

Tătaru despre revenirea la starea de urgenţă

Despre o revenire la starea de urgenţă, ministrul Tătaru a spus că aceasta ar putea fi luată atunci când "vom avea o suprasolicitare a tot ceea ce înseamnă sistem medical": "În situaţia în care vom avea o suprasoliciatare a sistemului medical. Nu este acum momentul. Noi urmărim evoluţia de la o zi la alta, în măsura în care vom avea multe cazuri grave, critice care vor suprasolicita Terapia Intensivă, atunci ne gândim la alte măsuri".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb