DTZ Echinox: "Piaţa imobiliară din Ploieşti se apropie de saturaţie"

Mihaela Dalar Stanca
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 1 februarie 2013

DTZ Echinox: "Piaţa imobiliară din Ploieşti se apropie de saturaţie"

Piaţa imobiliară din judeţul Prahova, cu precădere zona ce înconjoară oraşul Ploieşti, a cunoscut o dezvoltare accelerată în ultimii ani, fiind finalizate proiecte importante din zona de retail, dar şi din celelalte segmente. Cristian Ustinescu, Investment Director în cadrul "DTZ Echinox", vede evoluţia pieţei imobiliare din Ploieşti din ultimii ani ca pe una rezultată în mod natural, Ploieştiul fiind situat la aproximativ 65 de kilometri de Bucureşti, pe cea mai circulată arteră interurbană din ţară şi având o densitate a populaţiei relativ mare.

Printre cele mai recente şi mai importante investiţii din Ploieşti se numără primul centru de tip mall, "Ploieşti Shopping City", o inves­tiţie de circa 65 de milioane de euro, proiect dezvoltat de fondul de investiţii "NEPI" împreună cu firma "Carrefour Property". Construcţia a fost finalizată la sfârşitul anului trecut, iar proiectul va fi în competiţie cu centrul comercial aflat în prezent în construcţie, dezvoltat de AFI Europe. Mall-ul dezvoltat de AFI Europe urmează să fie inaugurat în luna octombrie a acestui an.

Cristian Ustinescu ne-a declarat: "Stocul de spaţii comerciale moderne din Ploieşti creşte semnificativ prin livrarea acestor două proiecte şi credem că piaţa se apropie de punctul de saturaţie, fiind foarte dificil să mai apară o nouă schemă de acest gen în următorii trei-cinci ani. Vor continua, cel mai probabil, deschiderile de magazine tip discount şi cele de proximitate".

Specialiştii de la "DTZ" observă că spaţiile de producţie şi logistică din zonă prezintă un grad de ocupare de 100%, iar în perioada următoare aceştia mizează pe dezvoltarea acestui segment ca urmare a tendinţei de relocare a activităţilor din vestul Europei către estul continentului.

Segmente de interes ale pieţei imobiliare din zona Prahova sunt, în opinia domnului Ustinescu, parcurile tehnologice, de producţie uşoară/nepoluantă, însoţite de servicii conexe (spaţii de depozitare, spaţii de birouri eficiente pentru furnizorii de servicii). "Mă refer aici la clădiri de birouri de trei până la cinci niveluri, cu suprafeţe mari pe etaj, clădiri care pot acomoda şi spaţii de depozitare, cercetare de dimensiuni mici şi medii, în cadrul unor parcuri multifuncţionale, cu spaţii verzi şi circulaţii ample", detaliază reprezentantul "DTZ Echinox".

Cristian Ustinescu afirmă că, odată cu finalizarea unor investiţii din cele enumerate mai sus şi odată cu terminarea proiectelor de infrastructură (autostrada către Braşov, finalizarea centurii Ploieştiului), în zonă vor apărea şi noi arii de dezvoltare. "Cu siguranţă zonele consacrate vor deveni dominante şi vor atrage o cerere şi mai mare în viitor. De asemenea, odată cu dezvoltarea infrastructurii, vor fi des­chise noi zone de interes pentru servicii şi producţie", argu­mentează Ustinescu.

DTZ Echinox este o companie specializată în consultanţă imobiliară care, în ultimii zece ani, a realizat investiţii majore în proiecte imobiliare şi a intermediat tranzacţii importante pe piaţa din ţara noastră. 

În prezent, compania este implicată în tranzacţii de vânzare a unor proprietăţi în zona Prahova, în domeniul energiei verzi, agriculturii, precum şi al imobilelor clasice (producţie şi depozitare).

Îndreptarea atenţiei investitorilor către Ploieşti a început în anul 2008, atunci când a fost anunţată construcţia centrului de producţie şi logistică "Log Center", un proiect amplu, care se întinde pe o suprafaţă de 39 de hectare şi care a fost construit în trei etape. Alcătuit din spaţii de depozitare dar şi spaţii dedicate birourilor, proiectul a fost finalizat în urmă cu patru ani, în 2009.

Potrivit oficialilor DTZ, printre construcţiile realizate în ultima vreme în Ploieşti se numără şi dezvoltări rezidenţiale şi de birouri moderne, dezvoltate de compania "Baumeister" (Kaufland Logistik Park, Bucov Luxury Rezidential Park) sau de compania B.A.S. Development SRL, investitori cunoscuţi pe plan internaţional, cu proiectul "Primavera" (n.r. include Parcul cu Salcami şi Primavera Tower). Finalizat la finele lui 2011, proiectul dezvoltat de BAS Development SRL numără şapte blocuri în nordul Ploieştiului şi o construcţie de birouri de clasa A cu 11 etaje, în suprafaţă totală de circa 11.000 de metri pătraţi, construcţie amplasată în central oraşului.

Totodată, în Ploieşti au fost realizate şi investiţii în zona hotelieră, grupul Hilton Worldwide investind în 2011 circa cinci milioane de euro într-un hotel de lux "DoubleTree by Hilton Ploieşti". În judeţul Prahova au fost dezvoltate în ultima perioadă şi centre de servicii administrative, back-office (Vodafone, Petrom), dezvoltări comerciale tip parcuri (Carrefour, Bricostore, Metro, Praktiker, Baumax) cărora li s-a adăugat Decathlon la ieşirea spre Valea Prahovei, apoi Real, OBI spre Târgovişte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb