Randamentele plasamentelor imobiliare în proprietăţi din Capitală nu mai sunt la fel de spectaculoase ca în anii trecuţi. Acest lucru şi pentru că preţurile au ajuns prohibitive în multe zone. Potrivit unui studiu elaborat de compania imobiliară "DTZ Echinox", investitorii cu bugete mici şi medii au acum, ca alternativă bună de plasament sudul Capitalei, care nu a fost valorificat până anul trecut. Terenurile sunt, încă, generoase şi la preţuri mici.
Specialiştii "DTZ Echinox" susţin că abia anul trecut sudul Capitalei a intrat în atenţia marilor dezvoltatori şi că va cunoaşte o evoluţie spectaculoasă. În acest sens, achiziţia unui teren în această zonă va oferi randamente bune pe termen mediu şi lung. Profitul poate fi făcut fie prin revânzare, fie prin dezvoltarea de apartamente noi, care sunt foarte căutate din cauza cererii mari.
O altă posibilitate pentru micii investitori este achiziţionarea de loturi de teren în zona Snagovului. Plasamentul de acest tip este pe termen lung, deoarece zona duce lipsă de utilităţi şi se dezvoltă încet dar sigur.
Noile apartamente oferă, la rândul lor, profituri frumuşele prin revânzarea pe termen mediu şi lung sau prin închirierea lor. Oferta este variată şi clar împărţită pe zonele Capitalei. Astfel, nordul şi centrul oferă proprietăţi pentru cei cu venituri peste medie, iar vestul, estul şi sudul găzduiesc proiecte pentru clasa medie. Noile locuinţe au preţul pe metru pătrat construit mai mic decât cel al apartamentelor construite înainte de Revoluţie, dar au finisaje şi compartimentări moderne şi suprafeţe mai mari. Noile cartiere de locuinţe colective au şi facilităţi precum spaţii comerciale şi de servicii, locuri de joacă şi chiar grădiniţe şi şcoli.
Cei care apelează la credite ipotecare pentru asemenea plasamente trebuie să ia în calcul şi dobânda şi comisioanele băncilor atunci când calculează randamentele. De cele mai multe ori, împrumuturile sporesc cu 25-50% valoarea unui imobil. Dacă locuinţa ipotecată este într-o zonă bine cotată, şi impozitele şi taxele locale sunt mai mari, arată studiul "DTZ Echinox".
Pentru investitorii cu bugete serioase, un plasament bun este şi achiziţia unei vile cu valoare arhitecturală deosebită din centrul Capitalei. În ultimul an, acestea s-au apreciat cu 20-30%, dar ofertele de vânzare sunt rare. Valorificarea acestor imobile se face prin restaurare şi revânzare sau prin restaurare şi închiriere ca reşedinţe de lux, birouri sau ambasade.
În anii trecuţi, preţurile apartamentelor vechi din Capitală au crescut de câteva ori, datorită dezvoltării pieţei creditelor ipotecare. Astfel, dacă în 2003 un apartament mai mare costa 15.000 de dolari, acum acesta se tranzacţionează cu 70-80.000 de euro. Saltul de preţuri a fost favorizat şi de trecerea de la dolar la euro ca monedă de tranzacţionare.
Cea mai spectaculoasă evoluţie au avut-o terenurile, ale căror creşteri de preţuri au depăşit orice aşteptări. "DTZ Echinox" a dat ca exemplu zona Iancu Nicolae, unde, în urmă cu cinci ani, terenurile se vindeau cu 20 de dolari/mp. Acum acestea costă 600/700 de euro-mp.