DUMITRU CHISĂLIŢĂ, PREŞEDINTELE ASOCIAŢIEI ENERGIA INTELIGENTĂ: "O foarte mare parte din populaţie nu va beneficia de compensaţie în zona gazelor naturale"

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Energie / 8 decembrie 2021

Dumitru Chisăliţă, Preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI)

Dumitru Chisăliţă, Preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI)

Chisăliţă: "De la 1 aprilie 2022, probabil că nu va exista vreun consumator de energie electrică să nu aibă factura dublă faţă de ce era în 2020"

O foarte mare parte din populaţie nu va beneficia de compensaţie la facturile de consum pentru gaze naturale, a declarat, ieri, Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), în cadrul unei întâlniri cu presa. Acesta a afirmat de asemenea că circa 75% din consumatori vor beneficia de compensaţia la energie electrică şi vor avea facturi apropiate de cele din 2020, însă de la 1 aprilie 2022 se vor consemna majorări pentru toţi consumatorii casnici.

Chisăliţă a precizat: "Dacă la nivelul energiei electrice există o compensare care este mai mult decât îndestulătoare, sub aspectul cantităţii, adică vorbim de cei 300 de kw/lună, care probabil face ca mai mult de 70-75% din români să beneficieze de această compensare, la gaze naturale lucrurile stau cu totul altfel. La gaze naturale, cei care se încadrează în situaţia care a fost propusă de către Ministerul Energiei pentru această compensaţie... numărul lor este unul foarte mic. Sunt doar 7 judeţe unde media consumului este sub media propusă de către lege prin acel nivel de consum lunar. Asta demonstrează că o foarte mare parte din oameni nu vor beneficia de compensaţie în zona gazelor naturale".

Preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă a arătat că măsurile implementate de guvern reprezintă "un foarte frumos exerciţiu de imagine".

"Mai mult, dacă ne întoarcem sub aspect valoric trebuie să înţelegem că energia electrică reprezintă totuşi o sumă (mai mică) decât la gaze naturale. Având în vedere acest lucru, chiar dacă sunt mulţi care vor beneficia de fapt de această compensaţie pe energia electrică, impactul asupra bugetului familial va fi unul mic. Pentru că ceea ce conta cu adevărat era să fie mulţi din zona gazelor naturale, cei care folosesc energia în general în scopul încălzirii pentru că acolo sunt cantităţile mari consumate, acolo este impactul mare. Or, din punctul meu de vedere nu s-a dorit acest lucru. Este un foarte frumos exerciţiu de imagine cu care ni se va scoate ochii în permanenţă, că, «uite, 75% din cei care consumă energie au beneficiat de compensaţie», şi ca atare se va atribui mai departe întregii populaţii acest procent care nu este defapt unul real, nu este unul adevărat şi de impact real în bugetul familial", a spus Chisăliţă.

Totodată, Dumitru Chisăliţă a amintit că de la 1 aprilie 2022 compensaţia nu se va mai aplica, ceea ce va face să existe extrem de puţini consumatori casnici de energie care să nu aibă facturi duble faţă de cele din 2020.

"În cazul energiei electrice, probabil undeva la 75% din consumatori vor avea un consum apropiat dar nu mai mic decât anul trecut - decât în cazuri cu totul şi cu totul excepţional, să zicem că este într-o zonă unde tarifele de distribuţie sunt mai mici. Majoritatea vor avea un preţ apropiat de cel de anul trecut, la energie electrică, asta până la 31 martie 2022. De la 1 aprilie 2022 probabil că nu va exista vreun consumator care să nu aibă dublă factura faţă de ce era în anul 2020. Pentru gazele naturale nu va exista niciun consumator, sau probabil că vor fi cazuri foarte izolate, în care preţul să fie unul mai mic decât în anul 2020. Un caz izolat ar fi un consumator care a încheiat contractul în decembrie 2020 şi l-a încheiat pe 2 ani de zile sau pe 3 ani de zile şi atunci el practic rămâne cu preţul din acea perioadă şi mai beneficiază şi de ceea ce înseamnă compensarea introdusă pentru această iarnă", a afirmat Chisăliţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb