Dumitru Dragomir, trimis în judecată pentru luare de mită şi complicitate la spălare de bani

M.I.
Anticorupţie / 22 august 2017

Dumitru Dragomir (Sursa foto: captură Youtube)

Dumitru Dragomir (Sursa foto: captură Youtube)

Actualizare 18:55 DIGI: "Considerăm că RCS & RDS, Integrasoft foştii sau actualii membri ai conducerii acestora au acţionat corect şi intenţionam să contestăm acuzaţiile"

Digi Communications (DIGI) consideră că RCS&RDS, Integrasoft foştii sau actualii membri ai conducerii acestora au acţionat corect şi în conformitate cu legea, şi intenţionează să conteste toate acuzaţiile, potrivit unui comunicat de presă al companiei publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti.

Totodată, sursa citată menţionează că nu ne aşteptă ca acţiunea să afecteze în mod semnificativ activitatea RCS&RDS, a Societăţii sau a oricăreia dintre filialele acestora.

În document se arată: "În legătură cu investigaţia desfăşurată de Direcţia Naţională Anticorupţie din România («DNA»), cu privire la care am informat piaţa şi investitorii în cadrul prospectului de ofertă publică iniţială din data de 26 aprilie 2017, în cadrul amendamentului la prospect din data de 8 mai 2017 (împreună, în cele ce urmează, «Prospectul»), cât şi în cadrul raportărilor publice ulterioare, aducem la cunoştinţă faptul că, astfel cum rezultă din comunicatul de presă nr. 832/VIII/3 emis în acest sens în data de 22 august 2017, DNA a dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a domnului Ioan Bendei (Vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al RCS & RDS S.A.- filiala Societăţii («RCS&RDS») sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de dare de mită şi complicitate la spălare de bani, respectiv trimiterea în judecată, în stare de libertate, a RCS&RDS sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de dare de mită şi spălare de bani, a Integrasoft S.R.L. (una dintre filialele RCS&RDS din România) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la spălare de bani, a domnului Mihai Dinei (membru în Consiliul de administraţie al RCS&RDS) sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la dare de mită şi complicitate la spălare de bani, respectiv a domnului Serghei Bulgac (Director General al Societăţii şi Director General şi Preşedinte al Consiliului de Administraţie al RCS&RDS) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de spălare de bani.

Dosarul a fost transmis de DNA spre judecare Tribunalului Bucureşti cu propunerea de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii instituite de DNA, printre care se numără şi măsura asigurătorie a sechestrului asupra a două bunuri imobile ce aparţin RCS&RDS până la concurenţa sumei de 13.714.414 lei (aproximativ 3 milioane de Euro), instituită de DNA pe 25 iulie 2017.

Considerăm că RCS&RDS, Integrasoft S.R.L. foştii sau actualii membri ai conducerii acestora au acţionat corect şi în conformitate cu legea, şi intenţionam să contestăm toate acuzaţiile de mai sus.

Nu ne aşteptăm ca acţiunea precizată mai sus să afecteze în mod semnificativ activitatea RCS&RDS, a Societăţii sau a oricăreia dintre filialele acestora".

(M.I.)

------

Fostul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal Dumitru Dragomir, alături de societatea RCS & RDS şi alte şase persoane, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) într-un dosar în care este acuzat de luare de mită şi complicitate la spălare de bani, potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul DNA.

În document se arată: "Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Dumitru Dragomir, la data faptelor preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită şi complicitate la spălare de bani, şi a lui Ioan Bendei, la data faptelor administrator al SC RCS & RDS SA, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de dare de mită şi complicitate la spălare de bani".

Totodată, au fost trimişi în judecată şi Florin Bogdan Bădiţă, la data faptelor administrator al SC Bodu SRL, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani, Bogdan Dumitru Dragomir, la data faptelor asociat unic al SC Bodu SRL, pentru complicitate la luare de mită şi complicitate la spălare de bani, Alexandru Oprea, la data faptei directorul general şi preşedintele consiliului de administraţie al RCS&RDS, pentru complicitate la dare de mită, Mihai Dinei, la data faptelor coordonatorul activităţii juridice a RCS&RDS, pentru complicitate la dare de mită şi complicitate la spălare de bani, şi Serghei Bulgac, la data faptei director general al RCS&RDS, pentru spălare de bani.

De asemenea, procurorii au decis să trimită în judecată şi societăţile RCS&RDS, pentru dare de mită şi spălare de bani, Bodu SRL, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani, şi Integrasoft SRL, pentru complicitate la spălare de bani.

Procurorii arată în rechizitoriul trimis judecătorilor, cu privire la infracţiunile de dare şi luare de mită, că, în perioada aprilie 2009 - mai 2011, în scopul de a îndeplini ori de a nu îndeplini acte privitoare la îndatoririle sale de serviciu, precum şi de a îndeplini acte contrare acestora, Dumitru Dragomir, în calitate de preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), cu sprijinul lui Florin-Bogdan Bădiţă, Bogdan-Dumitru Dragomir şi Bodu SRL, ar fi pretins suma de 3,5 milioane de euro de la Ioan Bendei în calitatea acestuia de administrator şi acţionar al RCS&RDS SA, din care a primit suma de 3.100.000 de euro de la RCS&RDS SA, iar banii primiţi ar fi fost disimulaţi sub forma unor plăţi făcute în cadrul unui contract de asociere în participaţiune, încheiat la data de 15 august 2009, pentru finanţarea afacerii Crystal Palace Ballrooms.

În comunicat se mai arată: "Contractul respectiv a fost încheiat între societăţile Bodu SRL, deţinută de Dumitru Dragomir şi RCS&RDS SA, inculpatul Bendei Ioan beneficiind de sprijinul inculpaţilor Dinei Mihai şi Oprea Alexandru, administratori ai RCS&RDS SA. Banii respectivi au fost pretinşi şi primiţi de inculpatul Dumitru Dragomir în contextul executării, în perioada respectivă, a unui contract de cesiune a drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din Liga 1, încheiat la data de 8 aprilie 2008 între LPF şi consorţiul constituit din societatea SC RCS & RDS SA, administrată de inculpatul Bendei Ioan şi o altă societate".

Cu privire la infracţiunea de spălare de bani, anchetatorii notează că, în perioada 2015 - 2016, pe parcursul urmăririi penale desfăşurate în cauză, între societăţile RCS & RDS SA, reprezentată de Serghei Bulgac în calitate de administrator şi director general (care ar fi beneficiat de sprijinul lui Ioan Bendei şi al lui Mihai Dinei) şi Bodu SRL, reprezentată de Florin-Bogdan Bădiţă (care ar fi beneficiat de sprijinul lui Dumitru Dragomir şi al lui Bogdan-Dumitru Dragomir) şi alte persoane juridice, s-ar fi încheiat mai multe acte juridice în legătură cu contractul de asociere în participaţiune din data de 15 august 2009.

Documentul precizează: "A rezultat că patru dintre aceste acte juridice reprezintă, în parte, forme alternative tipice de spălare de bani, prin care s-au stabilit raporturi juridice nereale, pentru a disimula adevărata natură a existenţei sumei de 3.100.000 euro în patrimoniul societăţii Bodu, dar şi în scopul de a ajuta persoanele care au săvârşit infracţiunile de dare şi luare de mită să se sustragă de la urmărire penală. Practic, în urma unor operaţiuni juridice complexe, a fost schimbată natura sumelor plătite, acestea fiind transferate artificial înapoi în patrimoniul RCS & RDS".

Concret, spun procurorii, în cursul anului 2008, la nivelul LPF s-a organizat o licitaţie având ca obiect cesiunea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din cadrul competiţiei Liga I ''PARTENER'', în sezoanele competiţionale 2008 - 2009, 2009 - 2010 şi 2010 - 2011.

Comunicatul menţionează: "În urma desfăşurării licitaţiei cu strigare, consorţiul de firme din care făcea parte SC RCS & RDS SA a fost declarat câştigător, preţul de adjudecare fiind de 101.150.000 euro (inclusiv TVA). În cursul anului 2009, în contextul crizei economice, asocierea de firme a solicitat LPF acordarea unor condiţii contractuale mai avantajoase. În aceste împrejurări, Dumitru Dragomir, urmărindu-şi interesul personal, întrevăzut din iminenta neîndeplinire a obligaţiilor contractuale ale consorţiului, a solicitat reprezentanţilor SC RCS&RDS SA să intre într-un parteneriat de afaceri cu firma pe care acesta o controla".

Prin urmare, susţin anchetatorii, pentru a-l determina pe Dumitru Dragomir să susţină interesele RCS&RDS SA la nivelul LPF, în legătură cu executarea contractului de cesiune a drepturilor de televizare, la data de 15 august 2009, între SC Bodu SRL - societate controlată de preşedintele LPF şi reprezentată de inculpatul Bădiţă Florin-Bogdan şi SC RCS & RDS SA s-ar fi încheiat un contract de asociere în participaţiune, conţinutul contractului fiind anume conceput de părţi astfel încât să creeze aparenţa unei asocieri tipice şi să mascheze cât mai bine voinţa lor reală - aceea de a da, respectiv de a lua mită.

DNA arată că, în baza acestui contract, în perioada 18 august 2009 - 10 mai 2011, SC RCS&RDS SA a plătit către SC Bodu SRL, în 27 de tranşe, suma de 3.100.000 euro (13.059.290 lei).

DNA precizează: "În perioada 2015 - 2016 părţile implicate în încheierea contractului de asociere în participaţiune au acţionat pentru «spălarea» şi «curăţarea» sa de caracterul infracţional, în scopul disimulării originii ilicite a acestuia. Astfel, între SC RCS & RDS SA, SC Bodu SRL şi SC Integrasoft SRL au fost încheiate mai multe acte juridice, părţile preocupându-se exclusiv să confere contractului de asociere în participaţiune un caracter licit, în special în privinţa sumei de 3.100.000 euro, plătită în condiţiile de mai sus. Aceste operaţiuni, care s-au derulat până în anul 2016, au condus în final la cumpărarea de către SC RCS & RDS SA a afacerii care a stat la baza contractului de asociere".

În vederea confiscării speciale, procurorii anticorupţie au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor ce aparţin societăţilor comerciale Bodu SRL (până la concurenţa sumei de 16.771.659 lei) şi RCS & RDS SA (până la concurenţa sumei de 13.714.414 lei).

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti cu propunerea de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii dispuse în cauză, conform sursei citate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb