DUPĂ ACUZELE ADUSE DE GELU DIACONU CONDUCERII MFP Şeful ANAF a dat explicaţii despre gradul de colectare a taxelor

E.O.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 9 iunie 2016

Veniturile încasate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) în primele cinci luni ale anului s-au ridicat la 82,42 miliarde lei, cu 3,32% peste programarea bugetară, din care 22,25 miliarde lei sunt încasări din TVA, de asemenea în creştere cu 4,04%, a anunţat, ieri, Dragoş Doroş, preşedintele ANAF.

Şeful ANAF a subliniat faptul că raportarea veniturilor s-a realizat la veniturile din programul bugetar şi nu la perioada similară a anului trecut, pentru că nivelul taxelor, în special TVA, este diferit faţă de cel din 2015.

Astfel, Dragoş Doroş a răspuns afirmaţiilor aduse, recent, de fostul preşedinte al ANAF Gelu Diaconu, care acuză conducerea Agenţiei că nu îi lasă pe angajaţii ANAF să publice datele reale referitoare la colectare.

Domnul Doroş a detaliat pe luni încasările ANAF. Potrivit acestuia, în luna ianuarie încasările au fost peste program, ţinând cont că aceasta este, în mod tradiţional, o lună excepţională care vine după consumul crescut din perioada sărbătorilor de iarnă. În plus, în ianuarie s-au încasat peste program 600 de milioane de lei din accizele la tutun, pe fondul incertitudinilor legate de implementarea în România a Directivei Tutunului. Tot în ianuarie, a fost înregistrat un plus de venituri de cel puţin 15 miliarde de lei datorită faptului că Guvernul a achitat, în decembrie, sume importante pe proiecte cu fonduri europene, a explicat Dragoş Doroş, citat de Agerpres.

Conform domniei sale, sumele încasate în plus din accizele la tutun în ianuarie s-au reflectat în minus în lunile februarie, martie şi aprilie. Astfel, încasările totale s-au realizat conform programului în februarie şi martie, dar au fost sub program în aprilie, şi au revenit peste program în mai.

Preşedintele ANAF a declarat: "Aprilie a fost o lună mai puţin favorabilă, cu o diminuare a încasărilor din accize la tutun, dar şi cu o subdeclarare la TVA. Această situaţie ne-a ridicat întrebări, pentru că avem şi datele de la INS care arată o creştere a consumului. Din analize, am constatat că, în special, creşterea consumului s-a realizat la produsele alimentare, la care TVA s-a redus de la 24% anul trecut la 9% anul acesta. În mai, această tendinţă nu s-a mai manifestat şi suntem de acum pe o tendinţă crescătoare care sperăm să se menţină".

Gelu Diaconu a scris, recent, pe blogul său, că în lunile februarie, martie şi, mai ales, aprilie s-a înregistrat o evoluţie puternic descendentă a încasărilor la bugetul statului, mai ales în raport cu realizările perioadei corespondente a anului trecut: "Se constată o uşoară revenire în luna mai, care este, însă, conjuncturală. În ansamblu, de când au preluat frâiele, există o scădere îngrijorătoare a colectării. Trendul este accentuat descrescător".

Fostul şef al ANAF a scris, pe blogul său, că ministrul Anca Paliu Dragu şi secretarul de stat Gabriel Biriş anchetează şi ameninţă angajaţii din Ministerul Finanţelor pentru că aceştia nu vor să ascundă cifrele lunare ale colectării. Gelu Diaconu susţine că cei doi oficiali au mers până într-acolo încât au luat în considerare ideea de a cere angajaţilor din aparatul central declaraţii scrise sub jurământ cum că nu ar fi furnizat ei aceste date.

În replică, ministrul Finanţelor Publice Anca Dragu şi secretarul de stat Gabriel Biriş au respins "cu fermitate" acuzaţiile formulate de Gelu Diaconu, ministrul de resort precizând că ia în considerare să îl dea în judecată pe fostul şef de la Fisc, pentru calomnie.

Doroş: "Publicarea listelor cu datornici poate fi considerată un succes total"

Dragoş Doroş a dat, ieri, explicaţii şi despre bâlbâielile din jurul listei datornicilor persoane fizice, subliniind că, în acest document, erau peste 400.000 de nume la începutul lunii aprilie 2016, dar numărul s-a redus la jumătate până la momentul publicării, respectiv 16 mai 2016, având în vedere că ANAF a trimis notificări cu privire la datoriile existente.

Potrivit acestuia, publicarea listelor poate fi considerată un succes total: "La contribuabilii mari, mijlocii şi mici nu am avut nicio problemă. Singurele probleme au fost la persoanele fizice, la care, din 185.000, Autoritatea pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal a semnalat şapte inadvertenţe, care înseamnă 0,003% din total. Noi ne dorim să nu fie nicio inadvertenţă, dar cred că suntem într-o statistică bună".

Lista cu persoanele fizice care figurează cu restanţe la Fisc mai mari de 1.500 de lei, la data de 31 martie 2016, şi neachitate, a fost publicată în 16 mai şi conţine 187.230 de contribuabili, care totalizează obligaţii fiscale restante de 3,4 miliarde de lei, rezultate inclusiv din activităţi economice independente sau profesii libere.

Instituţia preciza, la data respectivă, că din totalul restanţelor se pot recupera circa 2,3 miliarde de lei (67,6%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb