După aderare, statul va putea acorda ajutoare financiare doar în proporţie de 50% din costurile proiectelor

C.P.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 21 iulie 2006

După aderarea României la Uniunea Europeană, statul va mai putea acorda ajutoare financiare pentru cele opt regiuni de dezvoltare doar în proporţie de maximum 50% din costurile proiectelor sprijinite. Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, intensitatea maximă a ajutorului de stat regional. Actul normativ stabileşte că plafonul maxim de ajutor de stat care va putea fi acordat în scopul dezvoltării regionale este de 50% din totalul costurilor eligibile ale proiectului ce beneficiază de sprijin financiar public, pentru şapte dintre cele opt regiuni de dezvoltare ale României.

Regiunea Bucureşti-Ilfov va putea primi ajutor de stat în valoare de 40% din costurile eligibile. Acest ajutor de stat va fi acordat întreprinderilor care nu se încadrează în categoria întreprinderilor mici şi mijlocii.

Aceste plafoane sunt conforme derogării cuprinse în Tratatul de constituire a Comunităţii Europene. Acesta prevede că pentru regiunile unde valoarea PIB pe locuitor este mai mică de 75% faţă de media europeană, ajutorul de stat poate merge până la 30% din costuri. În regiunile unde valoarea PIB/locuitor este mai mică de 60%, ajutorul de stat poate urca până la 40%, iar pentru valoarea PIB/locuitor mai mică de 50%, ajutorul poate fi de 50%.

Fiecare stat membru al UE are obligaţia de a adopta şi de a supune Comisiei Europene, pentru aprobare, o hartă a ajutorului de stat regional, prin care să fie indicate intensităţile maxime ale ajutorului de stat regional pentru investiţii, adresat întreprinderilor mari.

În lipsa acestei hărţi, statului membru în cauză nu îi este permis să acorde ajutor de stat cu obiectiv regional şi nici să aplice intensităţi majorate în cazul ajutorului de stat cu obiective în domeniile educaţiei, cercetării şi dezvoltării. Reglementarea intensităţii maxime a ajutorului de stat este premisa necesară pentru elaborarea hărţilor ajutorului de stat. Consiliul Concurenţei va întocmi şi va transmite Comisiei Europene notificarea privind harta ajutorului de stat regional a României.

Odată cu aderarea României la UE, acordarea ajutorului de stat va fi reglementată de Comisia Europeană, pe baza Liniilor directoare privind ajutorul de stat naţional regional 2007- 2013. Hotărârea se va aplica până în anul 2013, termen până la care se aplică şi Liniile directoare adoptate de Comisia Europeană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb