După aderarea României la Uniunea Europeană, statul va mai putea acorda ajutoare financiare pentru cele opt regiuni de dezvoltare doar în proporţie de maximum 50% din costurile proiectelor sprijinite. Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, intensitatea maximă a ajutorului de stat regional. Actul normativ stabileşte că plafonul maxim de ajutor de stat care va putea fi acordat în scopul dezvoltării regionale este de 50% din totalul costurilor eligibile ale proiectului ce beneficiază de sprijin financiar public, pentru şapte dintre cele opt regiuni de dezvoltare ale României.
Regiunea Bucureşti-Ilfov va putea primi ajutor de stat în valoare de 40% din costurile eligibile. Acest ajutor de stat va fi acordat întreprinderilor care nu se încadrează în categoria întreprinderilor mici şi mijlocii.
Aceste plafoane sunt conforme derogării cuprinse în Tratatul de constituire a Comunităţii Europene. Acesta prevede că pentru regiunile unde valoarea PIB pe locuitor este mai mică de 75% faţă de media europeană, ajutorul de stat poate merge până la 30% din costuri. În regiunile unde valoarea PIB/locuitor este mai mică de 60%, ajutorul de stat poate urca până la 40%, iar pentru valoarea PIB/locuitor mai mică de 50%, ajutorul poate fi de 50%.
Fiecare stat membru al UE are obligaţia de a adopta şi de a supune Comisiei Europene, pentru aprobare, o hartă a ajutorului de stat regional, prin care să fie indicate intensităţile maxime ale ajutorului de stat regional pentru investiţii, adresat întreprinderilor mari.
În lipsa acestei hărţi, statului membru în cauză nu îi este permis să acorde ajutor de stat cu obiectiv regional şi nici să aplice intensităţi majorate în cazul ajutorului de stat cu obiective în domeniile educaţiei, cercetării şi dezvoltării. Reglementarea intensităţii maxime a ajutorului de stat este premisa necesară pentru elaborarea hărţilor ajutorului de stat. Consiliul Concurenţei va întocmi şi va transmite Comisiei Europene notificarea privind harta ajutorului de stat regional a României.
Odată cu aderarea României la UE, acordarea ajutorului de stat va fi reglementată de Comisia Europeană, pe baza Liniilor directoare privind ajutorul de stat naţional regional 2007- 2013. Hotărârea se va aplica până în anul 2013, termen până la care se aplică şi Liniile directoare adoptate de Comisia Europeană.