Noul anunţ de privatizare a Oltchim, publicat în această săptămână de Ministerul Economiei, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Indus-trie, pare că îl satisface pe reprezentantul PCC, acţionarul minoritar al combinatului de la Râmnicu Vâlcea, după ani de zile de reacţii virulente împotriva acţionarului majoritar.
Astfel, Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC SE pentru România, ne-a declarat: "PCC SE salută recentele evoluţii pozitive şi eforturile făcute de către statul român de a găsi soluţii pentru a creşte şansele unei privatizări de succes la Oltchim. Este păcat că o astfel de soluţie nu a fost găsită cu câţiva ani în urmă, pentru că ar fi salvat timpul, banii şi eforturile tuturor părţilor implicate, iar Oltchim ar fi fost într-o stare mult mai bună astăzi".
Este interesantă actuala poziţie a PCC, în condiţiile în care, săptămâna trecută, acţionarul minoritar al Oltchim a transmis un comunicat de presă prin care şi-a arătat consternarea faţă de şeful OPSPI care, potrivit PCC, "a dezvăluit în presă informaţii confidenţiale privind procesul de privatizare a combinatului, negocierile derulate cu PCC şi mai mult decât atât a diseminat informaţii false". În acelaşi comunicat, PCC a anunţat că va lua în considerare acţionarea în instanţă a statului român pentru încălcarea legii privatizării şi pentru prejudicii cauzate poziţiei PCC în cadrul procesului de privatizare.
Wojciech Zaremba ne-a spus ieri: "PCC SE are nevoie de timp pentru a studia noile elemente ale strategiei de privatizare pentru Oltchim şi propunerea de vânzare colectivă. Un aspect pozitiv însă al noii strategii este faptul că aduce o mai mare claritate pentru toţi potenţialii investitori la Oltchim şi situaţia datoriilor sale, astfel crescând şansele pentru o privatizare de succes a companiei".
Executivul a decis, săptămâna trecută, printr-un memorandum să schimbe strategia de privatizare a "Oltchim", prin vânzarea colectivă a pachetului 54,80% din acţiunile OLT, deţinut de Ministerul Economiei şi a creanţelor Autorităţii pentru Valorificarea Aactivelor Statului (AVAS) şi "Electrica", reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei. Astfel, vor avea loc trei licitaţii, care, teoretic, ar putea fi adjudecate de investitori diferiţi.
Şeful OPSPI Remus Vulpescu este de părere că investitorii vor fi mai interesaţi să adjudece cele trei licitaţii în bloc.
Domnia sa ne-a declarat: "Oricine ar achiziţiona separat oricare dintre cele trei active nu intră într-o poziţie atât de utilă ca atunci când le-ar cumpăra pe toate trei împreună".
Guvernul a prelungit cu patru zile, pentru 18 septembrie, data licitaţiei pentru privatizarea combinatului "Oltchim" Râmnicu Vâlcea (simbol OLT). Termenul iniţial comunicat de Guvern era 14 septembrie.
1. oltchim
(mesaj trimis de cosmin în data de 29.08.2012, 07:44)
nene Vulpasine, faci jocul PCC pe fata, numai jocuri murdare ai in cap de la stapanii tai!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de dan în data de 29.08.2012, 09:28)
Poate ca ai dreptate Cosmine, dar de furtisagurile de la Oltchim din ultimii 15 ani cine si cand va raspunde?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de m în data de 29.08.2012, 09:56)
ca de obicei in romanica : NIMENI
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2012, 10:04)
eu cred ca vulpescu a batut palma cu zaremba impotriva lui roibu.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2012, 10:05)
ce titlu pervers! ca si privatizarea!
1.5. black (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de bios în data de 29.08.2012, 16:23)
Va spun eu unde s au scurs banii. In gaura neagra a lui Roibu Imparatus, in sportive cumparate cu milioane de euro, in mii de angajati tinuti in somaj cu leafa aproape integrala.
2. fără titlu
(mesaj trimis de cristi în data de 29.08.2012, 09:33)
e doar joc de glezne inainte de faliment....se stie ca PCC a cumparat creante oltchim deja si acum negociaza cu statul sub amenintarea cererii insolventei...nu cred ca o sa primeasca ce vor...statul ca si creditor majoritar are o pozitie mai buna decat PCC ca si actionar deci probabil ca n-o sa mearga bluff-ul...dar vor incerca, avand in vedere ca Zaremba e dat in judecata pentru prejudicierea intereselor Oltchim se va juca dur
3. fără titlu
(mesaj trimis de AA în data de 29.08.2012, 09:59)
e foarte interesant cum se manipuleaza pretul la OLT - in fiecare zi la deschidere cineva cumpara de cativa lei cu mult peste pretul de inchidere, ca sa dea impresia ca stirile de la Oltchim sunt pozitive...si apoi toata ziua mai jumuleste cativa papagali care nu se uita la volume...uneori cred ca ne meritam soarta, ca doar atat ne duce capul :))))
3.1. trebuie sa verific contul, papagal,pericol :-) (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 29.08.2012, 10:59)
Draga AA,
bine ca mi-ai spus.Sa vad daca a cumparat cineva pentru mine. Eu de fapt vreau sa cumpar integral nu graunte pentru hrana. Titlurile sunt bestiale. Recunosc din nou geniul: daca traduc in germana avem sanse sa furam clientii de la praline.
4. PCC - solutia imorala!
(mesaj trimis de S. MAX în data de 29.08.2012, 20:37)
PCC este o solutie IMORALA!
Daca OLTCHIM va fi cumparat de PCC vom vedea ca in maxim 2 ani de zile OLTCHIM si ARPECHIM vor fi Iinchise si lichidate atat din punct de vedere scriptic cat si din punct de vedere fizic.
PCC este interesat doar de portofoliul de clienti ai OLTCHIM pentru produsele clorosodice si polioli avand in vedere ca PCC detine in Polonia o unitate de productie (ROKITA) care produce clorosodice si polioli.
In rest ... OLTCHIM si ARPECHIM vor furniza PCC un morman de "fiare vechi" - care nu sunt deloc vechi si vor genere imense resurse financiare pentru PCC in asa fel incat cu aceste resurse sa plateasca "asa zisa privatizare".
Va reamintesc ca, printr-o simpla miscare de condei a Domnului fost Prim Ministru Tariceanu - la sfarsitul anului 2007, s-a anulat conversia datoriei OLTCHIM catre AVAS facuta in anul 2005; PCC, fara a plati ceva, a ajuns de la cca. 1,2% - participare la capitalul OLTCHIM, la cca. 12%.
Coincidenta (sau nu) PCC are un consilier numit Sebastian VLADESCU - fost ministru de finante si fost secretar de stat in Guvernul Tariceanu.
Renuntarea la efectuarea conversiei (sau mai bine zis a reconversiei) in actiuni este o eroare prin prisma mai multor factori:
- a fost aprobata de UE;
- in acest moment este subevaluat capitalul actual al OLTCHIM (cca. 8 milioane de EURO); OLTCHIM nu poate fi comparat cu USG - CIECH, TERAPLAST, etc. care au o capacitate de productie cu mult inferioara fata de capacitatea OLTCHIM; spre exemplu, in perioada 2007 - 2008, erau vandute zilnic de catre OLTCHIM produse de cca. 1,5 - 2,0 milioane de EURO; zilnic erau incarcate peste 100 de camioane si cisterne cu PVC, CLOROSODICE, POLIOLI, etc. si peste 50 de cisterne de cale ferata cu OXO - ALCOOLI, CLOROSODICE, etc.;
- un capital social de 400 - 500 milioane de EURO este corect si alfel se poate prezenta OLTCHIM in fata bancilor pentru finantare materii prime;
- serveste intereselor PCC.
Problemele de functionare ale OLTCHIM au inceput in momentul in care a fost sistata productia (de etilena si propilena) de catre OMV PETROM in noiembrie 2008 - moment conjugat cu actiuniile PCC; in instanta, la UE, in presa pentru decredibilizarea OLTCHIM si a conducerii OLTCHIM (PCC este singurul actionar din lume care a facut tot posibilul pentru falimentarea societatii in care detine un anumit portofoliu de actiuni). De ce oare? Cine avea interesul sa buna pe butuci doua unitati de productie ARPECHIM si OLTCHIM care impreuna aveau vanzari de peste 3 milioane de EURO / zilnic?
Sa nu uitam ca aceste unitati erau unice producatoare in Romania si nu numai de PVC, OXO-ALCOOLI, PLASTIFIANTI, POLIETILENA, ETILENA, PROPILENA, etc.
Sa fie oare rechinii din industria chimica si petrochimica iar PCC sa fie numai o coada de topor?
4.1. Privatizarea Oltchim (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Roibul cel Sur în data de 29.08.2012, 23:02)
Postarea de mai sus a domnului Constantin Roibu, exprimata foarte radical, nu sufla o vorba despre implicarea sa in firmele prin care a capusat Oltchimul si a sifonat sume colosale in conturile personale si cele ale tuturor partidelor care l-au sustinut!
Basca, scandalurile sexuale, sponsorizarea echipei de handbal cu sume colosale, in timp ce compania era in stare de faliment nedeclarat!
Scandalul este prea vechi!
PCC a mostenit (cumparat prin BVB) pachetul de actiuni detinut anterior de LINDSELL, apoi si-a majorat portofoliul, a bagat bani in Oltchim pentru realizarea de investitii comune, dar degeaba, iar acum vor sa-si valorifice pozitia de actionar semnificativ;
"Competentza" d-lui Roibu a adus fabrica la impasul actual si a facut din Oltchim o "gaura neagra", greu de privatizat!
Asteptam cu interes rezultatul licitatiei!
5. http://www.petitieonline.com/s alvati_oltchim_si_a
(mesaj trimis de GIPS-OLT în data de 30.08.2012, 16:09)
Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!
Apelul Sindicatului Liber OLTCHIM pentru salvarea SC OLTCHIM SA
Va supun atentiei Apelul Sindicatului Liber OLTCHIM Pentru salvarea SC OLTCHIM - publicat in Viata Valcii din data de 28.08.2012: