DUPĂ APARIŢIA UNEI INFORMAŢII ÎN PRESĂ LEGATĂ DE PLANUL DE DISTRIBUŢIE A DIVIDENDELOR,  Acţiunile Banca Transilvania au fost suspendate pentru două ore de la tranzacţionare

A.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 februarie 2018

"Din punct de vedere legal, este vorba despre comunicarea unei informaţii privilegiate, care intră în sfera abuzului de piaţă", potrivit unui avocat specializat pe piaţa de capital

Acţiunile Banca Transilvania (TLV) au fost suspendate de la tranzacţionare, ieri, începând cu ora 9:30, până în jurul orei 12:00, în contextul în care emitentul a transmis, la 11.53, un raport pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), cu referire la decizia privind dividendele pe anul trecut.

În comunicatul menţionat se specifică: "Banca Transilvania informează investitorii cu privire la faptul că decizia formală a Consiliului de Administraţie al BT privind procentul şi valoarea dividendului (în numerar şi acţiuni) urmează să fie materializată prin intermediul convocatorului AGA şi va fi comunicată publicului în termenele legale şi cu respectarea tuturor formalităţilor aplicabile, aşa cum sunt acestea reglementate prin prevederile legislative incidente precum şi în conformitate cu politică de dividende disponibilă pe site-ul instituţiei de credit. Conducerea executivă a băncii a luat act, în cadrul teleconferinţei cu investitorii, despre aşteptările acestora privind nivelul dividendelor în raport cu rezultate financiare aferente anului 2017, fiind puse în discuţie cu titlu exemplificativ, mai multe variante privind cele de mai sus. Consiliul de Administraţie va analiza aşteptările investitorilor, iar decizia finală luată împreună cu echipa executivă, în funcţie de strategia de dezvoltare a băncii, va reflecta soluţia optimă cu respectarea, în acelaşi timp, atât a limitelor şi indicatorilor prudenţiali cât şi a bunelor practici de guvernanţă corporativă".

Raportul şi suspendarea de la tranzacţionare a titlurilor TLV au avut loc, în contextul în care, cu o zi înainte, pe data de 19 februarie, după închiderea şedinţei de tranzacţionare, într­-un articol apărut în presă, se specifica faptul că Banca Transilvania urmează să propună distribuirea a circa 50% din profitul net pe 2017 sub formă de dividende, dar şi acţiuni gratuite, informaţia fiind transmisă chiar de către bancă.

Din punct de vedere legal, în acest caz, este vorba despre comunicarea unei informaţii privilegiate, care intră în sfera abuzului de piaţă, potrivit unui avocat specializat în piaţa de capital, consultat de ziarul BURSA. Acesta ne-a explicat: "Mă refer la Regulamentul Uniunii Europene nr. 596/2014 şi la Legea nr. 24/2017 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă.

În cadrul legii Legea nr. 24/2017, la articolul 114 se menţionează: «Prin informaţie privilegiată se înţelege o informaţie cu caracter precis care nu a fost făcută publică, care se referă în mod direct sau indirect la unul sau mai mulţi emitenţi ori la unul sau mai multe instrumente financiare, şi care, dacă ar fi făcută publică, ar putea influenţa semnificativ preţul acelor instrumente financiare sau preţul instrumentelor financiare derivate conexe».

În opinia mea, nu cred că se poate vorbi despre ajungerea în sfera penalului, pentru că titlurile TLV au fost suspendate de la tranzacţionare (n.r. până la comunicatul oficial al băncii).

Problema este că, dacă s-a transmis din partea băncii o astfel de informaţie, avem o încălcare a legislaţiei pieţei de capital.

Nu e firesc să fie comunicate astfel de informaţii pentru că pot apărea efecte în piaţă. În acest caz, preţul nu a fluctuat foarte mult, pentru că s-au luat măsuri din timp (n.r. suspendarea de la tranzacţionare), dar oricum rămâne fapta de comunicare a informaţiilor privilegiate.

Emitentul are obligaţia de a publica informaţiile corporative şi pe site­ul bursei, potrivit contractului cu operatorul de piaţă. Asta e cutuma în România.

Legislaţia pieţei de capital se referă la site-ul propriu, în sensul că toate informaţiile necesare pentru acţionari trebuie să se publice pe site­-ul propriu".

Evenimentul nu a avut un mare impact în piaţă, titlurile TLV reluându-şi tranzacţionarea la 2,355 de lei/titlu, cu doar 0,4% faţă de închiderea din şedinţa anterioară, de 2,345 de lei/acţiune.

Anul trecut, profitul net al băncii a scăzut cu 3,46%, faţă de 2016, ajungând la 1,186 miliarde lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Complet aiurea!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb