DUPĂ AVIZUL CONSILIULUI CONCURENŢEI Analist "Tradeville": "Ne aşteptăm ca în următorul trimestru acţionarul majoritar al Azomureş să devină Ameropa Holding"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 martie 2012

Analist "Tradeville": "Ne aşteptăm ca în următorul trimestru acţionarul majoritar al Azomureş să devină Ameropa Holding"

Acţiunile "Azomureş" Târgu Mureş (simbol AZO) au avansat cu 5,95%, în debutul şedinţei de ieri, şi au încheiat şedinţa la 1,81 lei/unitate, în urcare cu 2,55% faţă de ziua anterioară, după ce, vineri, compania a anunţat că preluarea combinatului de către traderul elveţian de îngrăşăminte şi cereale "Ameropa Holding" a primit undă verde din partea Consiliului Concurenţei.

Indicii bursieri au încheiat şedinţa de ieri în scădere.

"Având în vedere că primirea autorizării corespunzătoare din partea Consiliului Concurenţei era unul dintre cei mai importanţi paşi pentru finalizarea tranzacţiei, ne aşteptăm ca, în următorul trimes-tru, acţionarul majoritar al < Azomureş > să devină < Ameropa Holding >", ne-a declarat analistul Bog-dan Gherghe, de la "Tradeville".

Domnia sa a mai precizat că primirea avizului pozitiv, din partea Consiliului Concurenţei, pentru preluarea producătorului de în-gră-şăminte "Azomureş" grăbeşte finalizarea tranzacţiei dintre "Ameropa Holding" şi cei doi acţionari majoritari ai AZO.

"Astfel, în conformitate cu legis-laţia actuală, < Ameropa > este obligată să iniţieze o ofertă publică de preluare, destinată acţionarilor minoritari", ne-a spus domnul Gherghe.

Analistul citat a precizat că preţul la care va fi lansată această ofertă depinde de valoarea tranzacţiei la care s-au achiziţionat acţiunile (informaţie necunoscută momentan), valoarea capitalurilor proprii (2.0853lei/acţiune la 31 decembrie 2011) sau conform preţului stabilit de un evaluator independent.

Bogdan Gherghe ne-a declarat: "Având în vedere rezultatele foarte bune ale companiei din ultimii doi ani, opinăm că investitorii sunt îndreptăţiţi să estimeze că vor obţine un preţ peste 2 lei/acţiune în cazul unei oferte de preluare".

Analistul "Tradeville" consideră că evoluţia companiei după preluare va depinde de nivelul cererii de îngrăşăminte şi a preţurilor de vânzare, atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă. Domnia sa mai precizează că, din raportările companiei, rezultă că, în ultimul an, capacitatea de producţie a societăţii a funcţionat aproape de maxim.

Traderul elveţian a semnat, la finele lunii noiembrie, cu investitorii turci care controlează combinatul chimic "Azomureş", respectiv "Eu-rofert" şi "Azomureş Holdings", o înţelegere pentru cumpărarea producătorului de îngrăşăminte chimice din Târgu Mureş.

"Eurofert" şi "Azomureş Holdings" deţin cumulat 75,87% din acţiunile combinatului chimic din Târgu Mureş.

"Ameropa" deţine în România "Ameropa Grains" Constanţa (CCRL), fosta "Comcereal" Constanţa, care a preluat numele acţionarului majoritar. "Ameropa Holding" controlează 96% din titlurile "Ameropa Grains".

Prin preluarea "Azomureş", "Ameropa" va controla şi operatorul portuar Chimpex Constanţa (CHEM), la care combinatul deţine 90,42% din acţiuni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb