Liderii ţărilor BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) au convenit, în urma summitului derulat în weekend, să grăbească înfiinţarea unei agenţii de rating, după succesul clamat al băncii de dezvoltare multilaterală "New Development Bank" (NDB), potrivit Yahoo News.
Preşedintele NDB Kundapur Vaman Kamath a declarat că activitatea celor trei mari agenţii de rating globale a fost constrângătoare pentru creşterea economică în ţările emergente.
La summit-ul BRICS, şefii de stat au discutat despre măsuri pentru impulsionarea economiilor în curs de dezvoltare ale ţărilor membre, care însumează aproximativ jumătate din populaţia lumii.
O rezolvare pentru sectorul economic, susţinută de liderii prezenţi la summit - preşedintele Rusiei Vladimir Putin, preşedintele Chinei Xi Jinping, preşedintele Africii de Sud Jacob Zuma, preşedintele Braziliei Michel Temer şi premierul indian Narendra Modi - este reînnoirea angajamentului de a ajuta la redresarea economică globală, prin investiţii în proiecte de infrastructură şi în sectorul industrial.
Astfel, banca de dezvoltare BRICS a fost intens lăudată.
"New Development Bank" a acordat deja credite compensate, de peste 900 milioane de dolari pentru proiecte de energie regenerabilă, în doar un an de când şi-a început activitatea.
Brazilia se confruntă cu probleme de inflaţie şi şomaj, ambele fiind de aproximativ 10%, în unele zone ale ţării muncitorii fiind neplătiţi de luni întregi, informează CNBC. Revenirea Braziliei din punct de vedere economic influenţează semnificativ întreaga economie a Americii de Sud, însă ţara cu o populaţie de 206 milioane de locuitori depinde de preţurile petrolului, soia şi altor produse, care au scăzut îngrijorător. Fondul Monetar Internaţional a informat că nu are previziuni bune în legătura cu creşterea economică mondială a Braziliei, Rusiei şi Africii de Sud, acestea fiind într-o situaţie nefavorabilă din punct de vedere economic, retrogradând drastic în topul economiilor mondiale. În acelaşi timp, China se confruntă cu cea mai lentă creştere economică din ultimii 25 de ani, precizează BBC.
Liderii prezenţi la summit au avut ocazia să se întâlnească cu grupuri de ţări din sudul şi sud-estul Golfului Bengal, pentru a discuta probabile investiţii în această zonă. Grupul de ţări prezent, intitulat BIMSTEC (Iniţiativa de cooperare economică şi tehnică multi-sectorială a Golfului Bengal) este format din Bangladesh, Bhutan, India, Myanmar, Nepal, Sri Lanka şi Tailanda.
• Ţările membre iau atitudine în privinţa terorismului
Una din problemele principale de pe agenda liderilor din cadrul summit-ului a fost terorismul, cu care se confruntă în special ţările din zona Asiei, inclusiv India.
"Cei care finanţează terorismul sunt o ameninţare la fel de mare precum înşişi teroriştii", a declarat premierul indian, Narendra Modi, în cadrul summit-ului BRICS din acest weekend.
Liderii prezenţi au convenit să combată împreună terorismul şi extremismul, luptând împotriva celor care le finanţează şi susţin prin alimentarea acestora cu armament.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2016, 08:18)
Avind in vedere ca la ora actuala agentiile "consacrate si de traditie" dau calificative dupa cum au chef unii si la nivelul si cu momentul dorit de "ei" (vezi ENRON, Lehmann Bros., criza 2007, Soc,Gen., Deutsc.Bank, ... Rusia si alte situatii cotate "by request") atunci nu-i normal sa mai apara o voce, alta decit a "sfintilor de pe linga Dumne-zei"? "Liderii BRICS au convenit să combată împreună terorismul şi extremismul" - dar cine creste si alimenteaza fenomenele astea inca din anii '79-'89 impotriva URSS in Afganistan, iar acum in Irak-Siria .... desigur Rusia.