Un fond administrat de Franklin Templeton a achiziţionat luni, prin patru tranzacţii, 3.020.000 titluri Petrom (SNP), oferind 1.316.720 de lei, la un preţ mediu de 0,436 lei, potrivit a patru comunicate emise de Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Simion Tihon, broker la Prime Transaction, este de părere că Franklin Templeton (FT) va continua achiziţionarea de titluri SNP, potrivit strategiei "buy and hold": "Este destul de greu de crezut că fondurile Franklin Templeton îşi vor schimba politica în privinţa titlurilor Petrom, cel puţin nu în actualul context. Astfel, văd mai degrabă o continuare a strategiei de acumulare, după care să urmeze o perioadă de "hold", adăugând că nu crede că tranzacţiile au caracter speculativ.
Acesta apreciază că tranzacţiile Franklin Templeton cu titluri SNP sunt reglaje în conformitate cu procedurile de manageament: "Practic, pe anumite fonduri Franklin Templeton au fost vândute acţiuni SNP, iar pe altele s-au cumpărat, acestea fiind, cel mai probabil, reglaje în conformitate cu procedurile de management".
Franklin Templeton a cumpărat prin două tranzacţii, vineri, 20 septembrie, 6.000.000 de acţiuni Petrom (SNP), oferind 2.580.000 lei. Transferul s-a realizat în urma a două deal-uri, a câte un milion şi respectiv cinci milioane de titluri SNP, în ambele schimburi plătindu-se, în medie, 0,43 lei pentru o acţiune.
Tot săptămâna trecută, un alt fond FT a vândut 5.500.000 de acţiuni SNP, la finalul săptămânii trecute. Aceste vânzări s-au derulat prin două deal-uri, unul de 5.000.000 de acţiuni, la un preţ mediu de 4.400 de lei, iar al doilea, în cantitate de 500.000 de titluri, la o valoare medie de 4.300 de lei.
Fondul Proprietatea, administrat de către Franklin Templeton este al treilea cel mai mare acţionar al SNP, cu deţineri de aproape 19% din capitalul companiei petroliere, fiind surclasată de compania austriacă OMV, deţinătoare a puţin peste 51% din capitalul social şi de către Ministerul Economiei, cu o deţinere de 20,6% din totalul acţiunilor.
Petrom a închis şedinţa miercuri la o cotaţie de 0,4511 lei.
1. insider know-how
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 26.09.2013, 00:25)
conform comunicatului Stoxx din 02.09.2013 , cu incepere din 23 sept. OMV Petrom a fost inglobat in Stoxx EU Enlarged 15. Pe data de 19.09.2013 a fost prima zi in care a fost fixat cursul de baza pentru un convertibile bond al OMV si inca unul cu buffer. Tinand cont de intreruperile de extractie si de vanzare datorita problemelor din Libia, coroborate cu intreruperea pentru revizivie a platformei FPSO Raroa din Noua Zeelanda , actual calul de bataie al concernului OMV ramane Petrom. Tinand cont ca acest index este un bluex-chip si pe el sunt cotate Exchange Traded Funds cum ar fi ISIN: DE000A0D8Q15 coroborat cu faptul ca in prezentarea Petrom nu se specifica faptul ca este o companie publica "OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier din sud-estul Europei", spre comparatie cu OMV "OMV, cea mai mare companie industrială publică din Austria" o rog PUBLIC pe doamna Gheorghe sa revizuiasca politica comunicatelor ad-hoc pentru a fi in concordanta cu politicile guvernantei corporatiste.