DUPĂ CE AU APĂRUT ACUZAŢII CĂ STATUL ARE PROBLEME LA PLĂŢILE PENTRU START-UP NATION Florin Jianu, CNIPMMR: "Ilan Laufer ar trebui să explice că nu există blocaj în programul Start-Up Nation"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii / 10 ianuarie 2018

Florin Jianu, CNIPMMR: "Ilan Laufer ar trebui să explice că nu există blocaj în programul Start-Up Nation"

Jianu, CNIPMMR: "Poate există disfuncţionalităţi determinate de sfârşitul anului trecut, când MFP probabil că a sistat plăţile ca să se încadreze în deficitul bugetar"

Ministerul pentru Mediul de Afaceri: "Ministerul a solicitat, pentru anul 2018, credite de angajament şi bugetare în valoare de două miliarde de lei"

Programul Start-Up Nation România are probleme în ceea ce priveşte comunicarea tehnică din partea Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA) şi, mai ales, din partea actualului ministru Ilan Laufer, consideră Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), fost ministru al Ministerului pentru Mediul de Afaceri şi iniţiator al programului Start-Up Nation.

Recent, în presă au apărut informaţii că acest program ar avea probleme de finanţare, foarte puţine dintre proiecte primind banii până la 15 decembrie.

Florin Jianu ne-a declarat: "Domnul ministru a mers foarte mult în declaraţii politice lipsite de fundament, înainte ca programul să fie operaţional, iar acum, când este nevoie de o comunicare solidă din punct de vedere tehnic, lipseşte din spaţiul public cu desăvârşire.

Or, el ar trebui să vină şi să explice că nu există blocaj în cadrul programului, că întreprinzătorii care au ales creditul-punte au banii deja viraţi la bănci şi că celor care au mers pe cereri de plată, li se rambursează".

Preşedintele CNIPMMR a adăugat că Start-Up Nation se derulează şi că nu putem spune că este blocat, în momentul de faţă, sau că există sincope majore, dar că s-a creat o publicitate negativă în jurul programului, ca urmare a lipsei de comunicări profesioniste din partea ministerului.

"Programul funcţionează, poate există disfuncţionalităţi determinate de sfârşitul anului trecut, în care au fost sincope, în opinia noastră, inclusiv în ceea ce înseamnă încadrarea în deficitul bugetar. Ministerul Finanţelor Publice (MFP) probabil că a sistat, atunci, plăţile pentru sfârşitul anului, ca să se încadreze în deficitul bugetar, plăţi pe care le-a reluat în ianuarie", a mai spus domnul Jianu.

În opinia domniei sale, actualul ministru pentru Mediul de Afaceri ar fi trebuit să folosească lecţiile învăţate de anul trecut şi să elimine unele dintre sincope, de tipul acelor proiecte care au apărut la vânzare pe diverse site-uri, explicând: "Dacă am merge pe procedura veche a programului, de tip SRL-D spre exemplu, în acel caz, firmele respective nu puteau fi cesionate, deoarece părţile sociale ale firmei SRL-D (întreprinzător debutant) nu pot fi cesionate altei părţi. În cazul unui SRL normal, poţi să vinzi afacerea, iar acesta este un aspect care ar trebui îmbunătăţit - să împiedici posibilitatea de a «tranzacţiona» proiecte sau firme. Dar, acum, decizia de a îmbunătăţi programul ţine de cel care este în funcţie".

În plus, domnul Jianu este de părere că mai sunt şi alte lucruri care trebuie îmbunătăţite, legate de sistemul de evaluare, de rapiditatea în ceea ce priveşte contractarea, precum şi de capacitatea de a monitoriza, pentru că şi aici trebuie identificate sincopele.

"În opinia mea, programul ar fi trebuit să fie transferat cu totul către partenerii de implementare, adică către bănci, de la partea de semnare de contracte, evaluare, monitorizare, implementare şi până la închiderea contractelor, să nu mai existe MMACA în chestiunea aceasta, ci să îşi menţină doar funcţia de control şi pe bază de eşantion - cum se face şi la fonduri europene - să meargă şi să controleze proiectul X", a mai precizat domnia sa.

Preşedintele CNIPMMR consideră că acest lucru este necesar deoarece oficiile teritoriale dispun de foarte puţini oameni (10-12, în medie) şi nu au cum să facă faţă unui proiect de 10.000 de firme.

Florin Jianu a mai afirmat, de asemenea, că pe lângă cele 145 de plăţi făcute direct către beneficiari, până acum, mai sunt şi cele către bănci, în valoare de 600 de milioane de lei, care reprezintă aproximativ 3.000 de beneficiari.

Domnul Jianu a menţionat: "Sunt două modalităţi pentru beneficiari: pentru cei care nu au ales creditul, se plăteşte direct de către minister, iar celor care au ales un credit-punte li se plăteşte de la bancă (li se achită creditul, pentru că banca dă un credit întreprinzătorului, iar Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat plăteşte băncii şi închide creditul pentru întreprinzător. Şi acestea trebuie luate în seamă".

Totodată, preşedintele CNIPMMR ne-a precizat că, pentru cei 3.000 de beneficiari cu credit, banii au fost viraţi la bancă, dar în funcţie de termenele prin care aceştia închid proiectele, se închid şi creditele respective.

Nu în ultimul rândul, domnul Jianu a afirmat: "Aş sublinia că dorinţa mea este aceea a unei comunicări tehnice solide din partea ministrului, pentru că iese şi se dă în spectacol cu cărţi scrise înainte de a vedea rezultatele unui program, dar dincolo de imagine politică goală, trebuie să ai şi ceva conţinut".

Ministerul pentru Mediul de Afaceri: "Până la sfârşitul anului 2017, au fost făcute plăţi către 111 beneficiari, iar în cele trei zile lucrătoare ale anului 2018 au mai fost plătiţi 34 de beneficiari"

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA) a efectuat, în cadrul Programului Start-Up Nation, plăţi către 111 beneficiari, până la sfârşitul lui 2017 şi către alţi 34 în cele trei zile lucrătoare din 2018, arată informarea de presă publicată pe site-ul ministerului de resort în data de 8 ianuarie.

MMACA a solicitat, pentru anul curent, în vederea derulării Programului Start-Up Nation România, credite de angajament şi bugetare în valoare de două miliarde de lei, se mai menţionează în document.

Potrivit Ministerului IMM-urilor, prin proiectul de lege a bugetului de stat, s-au alocat 700 milioane de lei credite de angajament, urmând ca diferenţa, până la două miliarde de lei, să fie solicitată la rectificarea bugetară.

Documentul citat notează: "Până la sfârşitul anului 2017, au fost făcute plăţi către 111 beneficiari, iar în cele trei zile lucrătoare ale anului 2018 au mai fost plătiţi 34 de beneficiari. La acest moment toate cererile depuse au fost plătite sau se află în circuitul de avizare. În anul 2017 au fost alocate credite bugetare în valoare de 670 milioane lei, diferenţa de 963,798 milioane este alocată prin legea bugetului de stat pe anul 2018".

În informarea de presă se mai specifică: "În funcţie de durata de efectuare a cheltuielilor şi de data depunerii documentaţiilor aferente cererilor de plată/rambursare, banii ajung în contul beneficiarilor între data de 1 decembrie 2017 şi 1 noiembrie 2018. Subliniem că aceste etape respectă procedura de Implementare publicată în Monitorul Oficial al României".

Din informaţiile transmise de MMACA, anul trecut au fost aprobate peste 3.500 de credite punte la partenerii de finanţare, beneficiarii urmând să se prezinte pentru decont, începând cu luna ianuarie 2018, la sediile Agenţiei pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Atragere de Investiţii şi Promovare a Exportului (AIMMAIPE).

Potrivit News.ro, datele ministerului de resort arătau că, până la data de 15 decembrie 2017, fuseseră efectuate doar 23 de plăţi, a câte 200.000 de lei.

Preşedintele Comisiei de Buget din Senat, Eugen Teodorovici, a afirmat, la acea vreme: "Aţi promis la începutul anului că vor fi plătite, până la finalul anului, 600 milioane lei beneficiarilor. Aţi încărcat artificial deficitul la credite bugetare pentru acest an, în mod voit sau prin neştiinţă".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Poate cineva impartial (oare exista ?!) va analiza si va spune cui si cat foloseste Programul, cat din sumele pe care statul le va da se vor recupera, cate din bunurile pe care firmele beneficiare le achizitioneaza folosesc cu adevarat scopului declarat si cate sunt doar de fite (mobile si laptopuri de ultima generatie), care sunt entitatile care incearca sa-si arate utilitatea in cadrul Programului, posibil doar ca sa-si justifice existenta si care in realitate nu sunt pregatite sa faca fata unui val de cereri ce, in fond, precum orice val va trece. Si ce va ramane in urma ?!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb