DUPĂ CE AU CĂZUT LA ÎNŢELEGERE CU "BALKAN PETROLEUM" Noii investitori de la "Rafo" aşteaptă răspunsul AVAS în ceea ce priveşte preluarea rafinăriei

VALENTIN ROMAN
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 2 iunie 2006

Investitorii de la "Rafo" Oneşti aşteaptă încă un răspuns din partea AVAS în ceea ce priveşte contractul de novaţie, ultimul pas în transferul de proprietate dinspre fostul acţionar majoritar reprezentat de "Balkan Petroleum Ltd." (BkP) către "Calder-A International", companie austriacă, specializată în finanţarea proiectelor de dezvoltare din domeniul petrolier şi petrochimic.

Uri Bider, reprezentantul com-paniei austriece, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că "divergenţele dintre Calder-A şi BkP au fost rezolvate prin actul încheiat la 12 iulie 2005, prin care Calder-A a preluat pachetul de 97,94% din acţiunile Rafo, în baza contractului de vînzare - cumpărare semnat cu fostul proprietar al rafinăriei". Domnia sa a mai adăugat că noii investitori ai Rafo au depus la AVAS toată documentaţia necesară pentru avizarea transferului de proprietate, conform procedurilor de novaţie, prezentînd, totodată, şi garanţiile necesare pentru plata integrală a datoriei nominale acumulate anterior de Rafo către bugetul de stat. De asemenea, Uri Bider a anunţat că, recent, "Calder-A" a mai realizat un pas important în rezolvarea diferendelor cu principalii creditori ai Rafo, plătind suma de 44 milioane dolari în schimbul creanţelor deţinute de "Petrom - OMV" asupra rafinăriei din Oneşti.

Oficialii "Calder-A" au declarat că motivele pentru care AVAS ar trebui să avizeze preluarea rafinăriei de către compania austriacă sînt reprezentate de volumul în creştere al plăţilor efectuate de "Rafo" către bugetul de stat, achitarea creanţelor către toţi creditorii privaţi şi situaţia financiar-contabilă a societăţii, vizibil îm-bunătăţită.

Marin Anton: "Statul încasează ilegal unele sume de bani de la Rafo"

"Rafo" a depus, la sfîrşitul anului trecut, o ofertă la Minis-terul Finanţelor Publice pentru plata datoriei istorice de aproximativ 200 milioane dolari, în termenele care vor fi negociate cu autorităţile statului, ofertă care, pînă în acest moment, a rămas fără răspuns.

Pe marginea acestui subiect, Marin Anton, managerul general al "Rafo", a declarat că "statul percepe încă ilegal penalităţi şi majorări de întîrziere la o datorie anterioară lui octombrie 2003, momentul în care Calder-A a intrat în cursa pentru Rafo, din moment ce în 2004 Tribunalul din Bacău a decis reorganizarea societăţii". Domnul Anton a mai precizat că, deşi statul a atacat decizia tribunalului, pînă la emiterea unei noi decizii, "Rafo" n-ar mai trebui să plătească lunar către stat sume de ordinul milioanelor de euro. Din cauza faptului că statul obliga rafinăria să plătească lunar aceşti bani s-ar putea justifica de ce, deşi compania merge din ce în ce mai bine din punct de vedere al veniturilor obţinute, totuşi situaţia financiară de ansamblu este una negativă.

Conducerea "Rafo" a anunţat profituri mulţumitoare pentru 2005 şi primul trimestru al lui 2006

Oficialii "Rafo" au anunţat, în acelaşi context, că rafinăria a înregistrat anul trecut, un profit operaţional de 6.357.037 dolari, cu peste 4 milioane mai mult faţă de anul 2004. De asemenea, datorită investiţiilor efectuate anul trecut, numai în primul trimestru al anului în curs, rafinăria din Oneşti a înregistrat un profit operaţional de 4 milioane dolari, adică dublu faţă de întregul an 2004 şi aproape două treimi din profitul operaţional din 2005.

Marin Anton a menţionat că, în prezent, rafinăria nu are nici o datorie către bugetul de stat, cu excepţia celei acumulate în timpul în care "Rafo" era deţinută de BkP, fiind la zi şi cu plăţile către furnizprii de servicii şi utilităţi. Domnia sa a declarat că, în 2005, numai din accize şi TVA statul a încasat de la "Rafo" peste 700.000.000 lei noi

Pe de altă parte, contractul de procesare semnat cu "Expanet Trading Ltd.", la 16 mai 2005, a făcut ca rafinăria să-şi reia activitatea, întreruptă anul trecut timp de o lună, din cauza lipsei de lichidităţi necesare achitării în avans a cotei TVA. Potrivit acestui contract, "Expanet" va furniza pe parcursul următorilor 5 ani o cantitate totală de 12,5 milioane tone ţiţei, într-un ritm de 8.000 tone pe zi, cu o fluctuaţie de +/- 10%.

Din cantitatea de 1,9 milioane tone prelucrate în 2005, "Rafo" a obţinut produse petroliere în cantitate totală de 934.348 tone, la o valoare globală de 1.151.914 lei noi. Din acest total, conform datelor furnizate de oficialii rafinăriei, partea cea mai mare o reprezintă motorina (702.686 tone), urmată de benzină, păcură şi gaze lichefiate.

"Calder-A" are în vedere investiţii masive la "Rafo" Oneşti

Noii investitori ai "Rafo" au stabilit un plan de investiţii pentru perioada imediat următoare, respectiv pentru anul 2006, şi unul pe termen lung, 2007 - 2010. Pentru anul viitor, planul acţionarului majoritar vizeză proiecte de investiţii în valoare totală de 55 milioane dolari, din care 18 milioane în reţeaua de distribuţie, aproximativ 16 milioane dolari în tehnologie nouă şi peste 8 milioane dolari în protecţia mediului.

Pentru perioada 2007 - 2010, planul de investiţii prevede fonduri care depăşesc 138 milioane dolari, din care peste 45 milioane dolari în tehnologie şi alte 80 de milioane în reţeaua de distribuţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb