DUPĂ CE AU SPUS ADIO DIVIDENDELOR DE LA BCR, SIF-urile află, astăzi, dacă primesc vreun ban de la BRD

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 martie 2010

Mihai Fercală

Mihai Fercală

Mihai Fercală, preşedinte SIF3: "În 2010, nu ne mai bazăm pe dividendele băncilor"

Conducerile celor cinci societăţi de investiţii financiare ar putea să afle astăzi dacă "BRD- Groupe Societe Generale" va distribui acţionarilor dividende aferente profitului realizat anul trecut, subiectul urmând să fie tranşat în cadrul unei şedinţe a Consiliului de Administraţie al băncii, programată astăzi.

Decizia conducerii băncii de a dis-tribui dividende pentru 2009 ar mai putea salva din profiturile societăţilor de investiţii financiare pe 2010, în condiţiile în care SIF-urile şi-au luat adio, anul acesta, de la dividendele de la BCR.

Cele cinci societăţi de investiţii financiare controlează circa 25% din BRD-Groupe Societe Generale. Anul trecut, SIF-urile au încasat aproape 130 de milioane de lei din dividende distribuite de BRD din profitul realizat în 2008. Banca a raportat, însă, pentru anul trecut, un profit net de 792 milioane de lei, cu 41,48% mai mic faţă de cel din 2008, ceea ce pune sub semnul întrebării disponibilitatea conducerii BRD de a distribui dividende pentru 2009.

Dintre societăţile de investiţii financiare, SIF "Oltenia" are cea mai mare participaţie la BRD, de 5,5%.

SIF "Muntenia" are o deţinere de 5,2% din titlurile BRD, în timp ce SIF "Transilvania" are 5,02%. SIF "Moldova" este raportată cu un pachet de 4,74% din acţiunile băncii, iar "Banat-Crişana" , cu 4,65%.

Cele cinci societaţi de investiţii financiare vor trebui să se descurce, anul acesta, fără dividende de la BCR, preşedinţii SIF-urilor căzând de acord cu conducerea Erste asupra nevoii de a participa la capitalizarea băncii. Pentru comparaţie, anul trecut, fiecare SIF a încasat dividende în valoare de aproximativ 48 de milioane de lei de la BCR.

"Vom avea de ales între a primi dividende şi a participa cu bani la o eventuală majorare de capital, şi a nu mai primi dividende, astfel încât profitul pe 2009 să fie incorporat în capitalul băncii", a spus, pentru ziarul BURSA, Ioan Cuzman, preşedintele SIF "Banat-Crişana", adăugând: "În orice caz, acest lucru va avea un impact negativ doar asupra fluxurilor de capital ale SIF1, nu va afecta performanţa societăţii".

SIF "Banat-Crişana" mai aşteaptă şi decizia conducerii "Băncii Transilvania" privind distribuirea dividendelor pentru 2009, având o participaţie de 5% din BT. Deocamdată, conducerea Băncii nu a făcut nicio comunicare oficială despre intenţia de a acorda dividende, deşi surse din piaţă susţin că există şanse ca BT să îşi distribuie din profitul pe 2009.

Mihai Fercală, preşedintele SIF "Transilvania", afirmă că administratorii SIF-urilor au luat deja în calcul posibilitatea ca unele bănci din portofoliu să nu distribuie din profitul de anul trecut. Acest lucru nu va rămâne, însă, fără consecinţe, conducerea SIF "Transilvania" fiind hotărâtă să limiteze participarea SIF-ului la majorările de capital ale companiilor din portofoliu.

Preşedintele SIF3 ne-a spus: "Este adevărat că dividendele bancare au reprezentat aproape 50% din profitul nostru, anul trecut, însă noi am decis ca, în 2010, să nu ne mai bazăm pe dividendele băncilor. SIF-urile şi-au convocat Adunările Generale, şi-au făcut Bugetele pentru 2010 şi au ţinta de profit mai mică. Asta este, criza trebuie să se arate într-un fel şi la SIF-uri. Anul acesta, nu vom mai participa la majorările de capital ale companiilor din portofoliu, decât dacă vor fi absolut necesare".

Preşedintele SIF "Transilvania" este de părere că o eventuală capitalizare a BCR va avantaja SIF-urile, pe termen lung, şi va duce la o creştere a acţiunilor băncii, în contextul listării la Bursă.

Petre Pavel Szel, preşedintele societăţii de investiţii "Muntenia" a lăsat de înţeles că SIF4 nu va fi afectată dacă băncile din portofoliu nu îi vor acorda dividende: "Mergem înainte fără dividendele de la BCR, o să trăim şi fără cele de la BRD, dacă banca va decide să nu le distribuie pentru 2009", a spus domnia sa.

Anul trecut, patru SIF-uri au beneficiat de pe urma vânzării participaţiilor pe care le aveau la Bancpost, fiecare încasând în jur de 12,7 milioane de euro, cu excepţia SIF "Muntenia" care şi-a vândut participaţia încă din 2004.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb