DUPĂ CE AUTORITĂŢILE AU IGNORAT PLÂNGERILE PE CARE LE AVEAU SUB OCHI DIN 2012 Parchetul General a început urmărirea penală in rem, după scandalul dezinfectanţilor diluaţi

A.A.
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 5 mai 2016

Parchetul General a început urmărirea penală in rem, după scandalul dezinfectanţilor diluaţi

Bogdan Licu spune că se va face o expertiză în dosarul privind dezinfectanţii

Achimaş-Cadariu despre ancheta pe dezinfectanţi: "Sub 5% din testele efectuate au fost neconforme"

Procurorii şi-au făcut un plan de anchetă cu privire la cazul dezinfectanţilor din spitale şi urmează să desfăşoare activităţi specifice în perioada următoare, printre care şi efectuarea unei expertize, a precizat Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general al României.

Declaraţiile vin în contextul în care jurnalistul Cătălin Tolontan a publicat noi informaţii potrivit cărora Direcţia Naţională Anticorupţie a avut pe masă un dosar privind patru licitaţii trucate la achiziţia de dezinfectanţi în spitale, în 2012, iar trei dintre aceste licitaţii erau câştigate de Hexi Pharma, firma acuzată de diluarea de până la 10 ori a dezinfectanţilor vânduţi în peste 300 de spitale din România.

Dosarul a fost trimis de DNA Parchetului Judecătoriei Sectorului 2, care a deschis urmărirea penală, însă în 2014 a clasat dosarul fără audieri, arată sursa citată. De asemenea, în martie 2016, Parchetul a primit o altă plîngere penală contra lui Dan Condrea, patronul firmei Hexi Pharma, care a ajuns la DIICOT.

Bogdan Licu a adăugat că s-a început urmărirea penală in rem pentru infracţiuni privind "zădărnicirea combaterii bolilor".

Procurorii au dispus începerea urmăririi penale cu privire la faptă sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor şi falsificarea şi substituirea de alimente sau alte produse, a anunţat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie într-un comunicat transmis miercuri.

Conform sursei citate, pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a constituit un dosar penal având ca obiect informaţiile vehiculate în spaţiul public privind dezinfectanţii produşi de o firmă autohtonă utilizaţi în unităţile sanitare.

Achimaş-Cadariu: "Consider că pacienţii noştri sunt în siguranţă în acest moment"

Mai puţin de 5% din cele peste 3.500 de probe recoltate de la spitale au fost neconforme şi 95% - conforme, a declarat miercuri ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, cu referire la ancheta efectuată în cazul dezinfectanţilor folosiţi în unităţile sanitare.

Domnia sa a spus: "Total teste - 3.526. Sunt 3.526 de probe recoltate. Dintre acestea un procent de sub 5% au fost teste neconforme pentru diferitele produse biocide testate. Testarea s-a făcut în laboratoarele unităţilor sanitare, în laboratoarele DSP-urilor şi în laboratoare private cu care unităţile sunt în contract. Testele de sanitaţie - practic, se verifică pe suprafeţe, pe mâini, pe obiecte modul în care procesul de curăţenie se realizează în mod corespunzător, dacă produsul utilizat a avut efectul scontat în sensul distrugerii microorganismelor. În peste 95% din situaţii testele au fost conforme. (...) 150 de teste au fost neconforme. Fiind o anchetă penală, unele amănunte nu vi le pot da. (...) Consider că pacienţii noştri sunt în siguranţă în acest moment. Am aplicat metodologia standard acreditată în acest moment în România".

El a precizat că în locurile în care au existat teste neconforme a dispus măsuri administrative, care merg până la suspendarea folosirii bactericidelor în cauză.

"Acolo unde testele au apărut neconforme am dispus să se ia toate măsurile administrative, conform legii, de la caz la caz, până la suspendarea utilizării acestor substanţe până la clarificarea situaţiei. Toate rezultatele vor fi puse la dispoziţia organelor de anchetă. Specialiştii MS colaborează îndeaproape cu Parchetul, pentru a pune la dispoziţia procurorului de caz orice informaţie solicitată, iar MS afirmă public disponibilitatea de a contribui la aflarea adevărului în acest caz şi tragerea la răspundere a persoanelor vinovate", a spus Patriciu Achimaş Cadariu, potrivit Agerpres.

Ministrul Sănătăţii a afirmat că nu este vorba despre sancţiuni pentru spitale.

"Probe neconforme apar tot timpul. Asta nu înseamnă că alte biocide sau alte substanţe nu pot să aibă probleme, teste de sanitaţie se recoltează tot timpul", a susţinut reprezentantul MS.

Referindu-se la Institutul Oncologic din Cluj, ministrul a spus că a fost găsită la unitatea medicală o probă neconformă şi s-a pus "carantină" pe acel produs.

"Din 2012 până în 2015 institutul (Institutul Oncologic Cluj - n.r.) a achiziţionat de la firma menţionată prin procedură de ofertă deschisă pe SEAP, licitaţie deschisă, doi dezinfectanţi. Practic au fost trei acorduri-cadru şi 13 contracte subsecvente. Da, a fost o probă neconformă la Institutul Oncologic Cluj. Este carantină pe acel biocid", a explicat reprezentantul MS.

În opinia sa, spitalele ar trebui responsabilizate din prisma managementului lor, întrucât "de acolo porneşte problema".

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb