International Insurance Consortium (IIC), din Olanda, doreşte să cumpere "Carpatica Asig", societate de asigurări băgată în rezoluţie financiară de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), potrivit unor surse din piaţă.
Reprezentanţii IIC au avut deja întâlniri cu reprezentanţii ASF, iar voci din piaţă spun că Ilie Carabulea, acţionarul majoritar al "Carpatica Asig", ar fi fost de acord să renunţe la întreaga sa participaţie.
Conform informaţiilor din presa străină, la finalul anului trecut, International Insurance Consortium BV şi-a crescut, la 99,99%, participaţia la asiguratorul ucrainean Providna, cumpărând întreaga deţinere a companiei mamă ruseşti Rosgosstrakh.
ASF a anunţat, săptămâna trecută, că va aplica măsurile de rezoluţie în cazul societăţii Carpatica Asig pentru a evita efectele negative asupra stabilităţii financiare a pieţei asigurărilor, urmând să întocmească planul în maxim 6 luni şi a desemnat Fondul de Garantare a Asiguraţilor ca administrator temporar.
Astfel, Consiliul de Administraţie al Carpatica Asig este obligat să implementeze măsura privind atragerea unui investitor strategic şi încheierea tranzacţiei, precum alte măsuri, astfel încât să fie restabilit nivelul fondurilor proprii de bază eligibile care acoperă cerinţa de capital minim (MCR, minimum capital requirement) calculat la data de 1 ianuarie 2016 sau modificat profilul de risc astfel încât, în termen de 3 luni de la data comunicării deciziei, MCR să fie respectată.
Carpatica Asig a anunţat la mijlocul lunii că a demarat procedura de due dilligence, prin care compania va fi evaluată financiar, comercial şi operaţional de către investitorul strategic interesat de preluarea societăţii, în baza memorandumului semnat pe 21 decembrie. Acţionarii Carpatica Asig sunt companiile Atlassib Sibiu, cu un pachet de 92,77% şi Transcar Sibiu, cu o deţinere de 6,64%, ambele controlate de Ilie Carabulea.
Tot săptămâna trecută, Ilie Carabulea a renunţat la controlul asupra Băncii Comerciale Carpatica, vânzând, alături de alţi acţionari, un pachet de 20% din BCC către Nextebank, investitor care a participat şi la majorarea de capital a băncii.
• Nextebank a finalizat achiziţia a 54,79% din "Carpatica"
Nextebank a finalizat, vineri, achiziţia unui pachet majoritar de peste 54,79% din acţiunile Băncii Comerciale Carpatica (BCC), prin cumpărarea unui pachet de la mai mulţi acţionari şi subscrierea în cadrul procesului de majorare a capitalului social, potrivit unui comunicat trimis Bursei de Valori Bucureşti.
Preluarea s-a realizat în urma obţinerii aprobărilor relevante din partea Băncii Naţionale a României şi Autorităţii de Supraveghere Financiară. Totodată, a fost depusă la Consiliul Concurenţei notificarea privind concetrarea economică rezultată în urma tranzacţiei, precizează sursa citată.
Horia Manda, preşedintele Consiliului de Administraţie al Nextebank, a declarat: "Finalizarea tranzacţiei de achiziţie a pachetului majoritar de acţiuni ale Băncii Comerciale Carpatica de către Nextebank marchează o primă etapă foarte importantă în planurile de creştere ale celor două instituţii de credit. Intenţionăm ca, după parcurgerea tuturor procedurilor legale necesare, să demarăm şi un proces de fuziune între Banca Carpatica şi Nextebank".
Potrivit domniei sale, instituţiile de credit intenţionează să valorifice "o serie de oportunităţi" identificate pe piaţa bancară locală, utilizând lichiditatea şi platforma bancară diversificată, personalul şi expertiza lui, acestea constituind baza solidă pentru strategia de creştere viitoare, "atât organic, cât şi prin fuziuni şi achiziţii".
Omul de afaceri Ilie Carabulea şi alţi patru acţionari ai Băncii Comerciale Carpatica (BCC), acţionând în mod concertat cu acesta, au vândut Nextebank 20% din titlurile BCC pentru 23,12 milioane de lei. Preţul mediu al tranzacţiilor a fost de 0,105 lei/acţiune, în apreciere cu 3,45% faţă de referinţă.
Nextebank SA este deţinută, începând cu 30 aprilie 2014, de către Emerging Europe Accesion Fund. EEAF este un fond de private equity care succede fondului de investiţii Balkan Accession Fund şi are majoritar investitori instituţionali: Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Fondul European de Investiţii (EIF), Banca de Comerţ şi Dezvoltare a Regiunii Mării Negre, DEG - parte a grupului bancar german KFW. (ADINA LATEŞ)