DUPĂ CE CCR A DECLARAT NECONSTITUŢIONALE PROIECTELE DEPUSE ANTERIOR: Zamfir a depus un nou proiect care vizează sistemul bancar

I.M.
Bănci-Asigurări / 23 mai 2019

Daniel Zamfir

Daniel Zamfir

Daniel Zamfir, senatorul ALDE, a depus un proiect de lege care aduce din nou în discuţie legile declarate neconstituţionale anul trecut de CCR, ca plafonarea dobânzii, retractul litigios şi darea în plată în contractele de leasing şi mai adaugă un punct referitor la interzicerea creditelor în valută şi conversia celor existente.

Curtea Constituţională a declarat proiectele iniţiale ca fiind neconstituţionale, deşi acestea au fost adoptate de majoritatea PSD/ALDE, în aceeaşi perioadă în care Guvernul a adoptat OUG 114.

În ceea ce priveşte legea plafonării dobânzii, această iniţiativă legislativă prevede că, pentru creditele ipotecare, dobânda nu va depăşi 3% + rata dobânzii de referinţă, care este, în prezent, 2,5%. Pentru creditele de consum mai mici de 3000 de euro, dobânda anuală efectivă (DAE) nu poate depăşi 50%, în timp ce, în cazul creditelor de consum de peste 3000 de euro, DAE nu poate fi mai mare de 18%.

Iniţiativa legislativă privind retractul litigios prevede că, în timpul desfăşurării unui proces în instanţă, debitorul va putea răscumpăra creanţa de la firma de recuperare la cel mult dublul preţului cu discount la care creditul a fost achiziţionat de recuperator, moment în care litigiul va fi stins.

De asemenea, CCR a decis că este neconstituţională şi legea privind completarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, precum şi pentru completarea art. 120 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului. Obiecţia a fost formulată de un număr de 84 de deputaţi din cadrul PNL şi USR. Iniţiativa are în vedere aplicarea legii dării în plată şi în cazul contractelor de leasing.

Zamfir a propus acest nou proiect care să cuprindă toate punctele atinse în proiectele declarate neconstituţionale şi la care a mai adăugat interzicerea creditelor în valută şi conversia celor existente deja.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. The road to hell is paved with good intentions!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb