DUPĂ CE ERDOGAN A CONDIŢIONAT CONTINUAREA ACORDULUI CU UE PRIVIND REFUGIAŢII DE ELIMINAREA VIZELOR PENTRU CETĂŢENII TURCI, Ministrul Dezvoltării din Turcia: "Guvernul României a susţinut ferm aderarea Turciei la Uniunea Europeană"

A.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 august 2016

Ministrul Dezvoltării din Turcia: "Guvernul României a susţinut ferm aderarea Turciei la Uniunea Europeană"

Guvernul României a susţinut ferm aderarea Turciei la Uniunea Europeană, a declarat, ieri, ministrul Dezvoltării din Turcia, Lutfi Elvan, precizând că şi ministrul Economiei Costin Borc a subliniat acelaşi mesaj în întâlnirea pe care au avut-o ieri dimineaţă.

"În ceea ce priveşte liberalizarea vizelor Turciei în Uniunea Europeană nu există nicio problemă între cele două Guverne, cel al României şi cel al Turciei", a mai spus reprezentantul Guvernului de la Ankara, aflat într-o vizită oficială în România.

Lutfi Elvan a precizat că există această înţelegere între ţara sa şi forul comunitar cu privire la eliminarea vizelor şi speră ca acest lucru să se materializeze cât mai curând.

La începutul lunii, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a condiţionat continuarea acordului cu Uniunea Europeană privind oprirea fluxului de refugiaţi spre Europa occidentală de eliminarea de către Bruxelles a vizelor pentru cetăţenii turci.

"Dacă Uniunea Europeană nu acceptă liberalizarea vizelor pentru cetăţenii turci, Ankara nu va respecta acordul din martie privind imigranţii", a declarat şeful statului turc într-un interviu difuzat de postul de televiziune italian Rai News.

În interviu, Erdogan a fost foarte critic la adresa oficialităţilor europene după tentativa de lovitură de stat din 15-16 iulie.

Tensiunile dintre Administraţia de la Ankara şi Uniunea Europeană escaladează în condiţiile în care, recent, postul german ARD a publicat o parte dintr-un raport guvernamental confidenţial, care ar arăta că administraţia Recep Tayyip Erdogan oferă susţinere organizaţiilor islamiste din Orientul Mijlociu, inclusiv din Siria.

Documentul evocă "afinitatea ideologică" a regimului Recep Tayyip Erdogan şi a formaţiunii de guvernământ de la Ankara, Partidul pentru Dreptate şi Dezvoltare (AKP), cu mişcarea egipteană Fraţii Musulmani, cu organizaţia islamistă Hamas, care deţine controlul asupra teritoriului palestinian Fâşia Gaza, şi cu grupuri islamiste ale opoziţiei din Siria. Uniunea Europeană consideră filiala militară a Hamas, Brigăzile Ezzedin al-Qassam, drept organizaţie teroristă.

Turcia va avea de parcurs un "drum lung şi dificil" până la obţinerea liberalizării regimului vizelor pentru Uniunea Europeană, iar perspectivele pe termen scurt nu sunt încurajatoare, a declarat ministrul german al Afacerilor Europene, Michael Roth, citat, ieri, de Reuters online, potrivit Mediafax.

Michael Roth a declarat că de la bun început a fost clar precizat că acordul privind imigraţia dintre UE şi Turcia stipulează îndeplinirea a 72 criterii înainte ca cetăţenii turci să poată primi dreptul la călătorie fără viză pe teritoriul Blocului comunitar.

În acelaşi timp, Roth a mai spus că este important să se menţină deschise canalele de comunicare cu Turcia, care rămâne un partener important, având în vedere criza refugiaţilor, precum şi ca urmare a prezenţei în Germania a peste 3 milioane de persoane de origine turcă.

Şi ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, a declarat, recent, că este important ca Berlinul să continue colaborarea cu preşedintele turc Tayyip Erdogan pentru a asigura ajutorul acestuia în rezolvarea crizei refugiaţilor.

Lutfi Elvan consideră că decizia S&P de retrogradare a Turciei nu are fundament economic, ci unul politic

Situaţia macroeconomică a Turciei este stabilă, soldul investiţiilor străine este pozitiv, iar retrogradarea ţării de către agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's nu are fundamente economice, a declarat ministrul Dezvoltării din Turcia, Lutfi Elvan.

Ministrul turc a explicat că economia nu a fost afectată de acest puci, fapt demonstrat de indicatorii macroeconomici.

Reprezentantul guvernului de la Ankara a anunţat că investiţiile străine în Turcia au înregistrat un sold pozitiv de 116 milioane de dolari după tentativa de lovitură de stat, iar lira turcească a scăzut cu doar 2% în urma acestui eveniment (prin comparaţie, în septembrie 2015, când Fed a anunţat creşterea dobânzii, lira s-a depreciat cu 10%).

În plus, deficitul bugetar este puţin peste 1% din PIB, în scădere de la 4,5% în 2015, în condiţiile în care limita impusă de criteriile de la Maastricht este de 3% din PIB, a mai adăugat oficialul turc, conform Agerpres.

Totodată, numărul de locuri de muncă nou create a depăşit un milion în ultimul an, iar economia este prognozată să crească cu peste 4% în acest an.

În aceste condiţii, Lutfi Elvan consideră că decizia S&P de retrogradare a Turciei nu are fundament economic, ci unul politic: "Una din cele mai importante instituţii de evaluare financiară - S&P a scăzut ratingul Turciei după puci. Am studiat declaraţia lor, dar din păcate nu am găsit nicio bază economică în această declaraţie. Ei au adus numai argumente politice. În acea declaraţie se susţinea că în Turcia nu este o situaţie unitară, că populaţia este divizată şi acest aspect afectează credibilitatea ţării. Însă celelalte agenţii de rating consideră Turcia ca fiind o destinaţie viabilă pentru investiţii şi nu văd niciun risc".

Referitor la relaţiile economice dintre România şi Turcia, oficialul citat a subliniat că, în acest moment, în ţara noastră activează 14.000 de firme turceşti, cu o cifră de afaceri cumulată de şase miliarde de euro, ceea ce arată că oamenii de afaceri turci cred în România şi vor continua să investească în România.

"Şi reciproca este valabilă! Şi autorităţile române au încredere în statul turc şi în firmele din Turcia", a încheiat reprezentantul Guvernului de la Ankara.

Turcia este a 18-a economie a lumii şi a şaptea mare economie din Europa cu un Produs Intern Brut de 720 de miliarde de dolari. În 2014, volumul schimburilor comerciale dintre Turcia şi România a depăşit şase miliarde de dolari, iar ambele ţări vor ca în viitorul apropiat să ajungă la 10 miliarde de dolari, potrivit datelor transmise de Ambasada Turciei.

Datele pe primele şase luni ale acestui an arată că exporturile Turciei în România au crescut cu 3,8% în ritm anual până la 1,3 miliarde de dolari, în timp ce importurile Turciei din România au scăzut cu 20,2% până la 1,1 miliarde de dolari. În prezent, numărul companiilor turceşti care activează în România este de 13.497, ceea ce plasează Turcia pe locul trei în topul ţărilor care au înfiinţat companii în România.

Ministrul Economiei turc: "Aveţi grijă cu şcolile Gulen, să nu se întâmple şi aici ca în Turcia"

Nihat Zeybekci, ministrul Economiei din Turcia, a avertizat miercuri, într-o conferinţă de presă la Bucureşti, că şcolile din mişcarea Gulen din România ar putea fi la baza unei lovituri de stat cum a fost cea din Turcia în 15 iulie.

"Vă privim ca pe nişte prieteni şi vă spun cu toată sinceritatea să aveţi mare grijă cu şcolile organizaţiei teroriste FETO, este posibil să se întâmple peste ceva vreme şi aici ce s-a întâmplat în Turcia", a susţinut ministrul turc, potivit Mediafax.

În ce priveşte reacţia autorităţilor române în legătură cu şcolile, Zeybekci a spus că acestea trebuie să acţioneze cum consideră că este corect.

"Noi am trecut prin aşa ceva şi nu vă dorim să treceţi prin această experienţă", a mai spus demnitarul.

El a declarat că în România este greu de înţeles această "organizaţia teroristă" cu mai multe feţe care practică un tip de islamism distorisionat. De asemenea, Hihat Zeybekci a susţinut că şcolile din mişcarea Gulen "racolează" copii începând cu vârsta de cinci ani, uneori chiar copii al unor demnitari înalţi, în care investesc foarte mult, ca apoi să-i plaseze în instituţii publice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb