DUPĂ CE FONDUL NU S-A MAI ÎNCADRAT ÎN LIMITELE INVESTIŢIONALE, Fondul Oamenilor de Afaceri scoate la vânzare pachetul din "Elvila"

M.P.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 25 mai 2016

Fondul Oamenilor de Afaceri scoate la vânzare pachetul din "Elvila"

ASF derulează un control la SAFI Invest

SAI SAFI-Invest, administratorul Fondului Oamenilor de Afaceri (FOA), a scos la vânzare pachetul de 1.722.010 acţiuni "Elvila" SA deţinut de fond (4,24%), pentru 5,16 milioane de lei (3 lei/acţiune), potrivit unui raport al companiei, în condiţiile în care FOA nu se mai încadra în limitele investiţionale impuse de regulamentele în vigoare.

Anunţul SAFI vine în contextul în care, potrivit Raportului de Asigurare asupra Raportărilor FOA Fond Închis de investiţii la 31 decembrie 2015, rezilierea contractului de răscumpărare de acţiuni încheiat cu Elvila SA, în data de 12.08.2014 şi reintroducerea acţiunilor deţinute de Fondul oamenilor de afaceri în activul acestuia au condus la neîncadrarea fondului în limitele investiţionale prevăzute de articolul 4 din Instrucţiunea ASF nr 2/2006.

Acţionarii "Elvila" aprobaseră, pe 3 iulie 2014, răscumpărarea pachetului de acţiuni deţinut de FOA. În baza contractului dintre Elvila şi SAFI Invest, răscumpărarea avea să se facă la preţul de 1 leu/ acţiune, plata urmând să se facă în şase tranşe trimestriale.

Până la data de 30 iunie 2015, suma încasată de către FOA era de 574.004 lei, potrivit raportului fondului.

În iunie 2015, însă, FOA a fost informat de către Elvila că decizia acţionarilor privind răscumpărarea de acţiuni a fost contestată în instanţă de către Libra Internet Bank (acţionar cu o participaţie de 1,23% din Elvila). În aceste condiţii, Elvila a decis amânarea plăţii tranşelor prevăzute în contractul de răscumpărare. Astfel, în decembrie 2015, SAI SAFI Invest a informat că a decis rezilierea contractului de răscumpărare încheiat cu Elvila şi reintroducerea acţiunilor în activul FOA.

Autoritatea de Supraveghere Financiară derulează un control la SAFI. Potrivit reprezentanţilor administratorului, controlul este unul obişnuit, organizat periodic de ASF.

Autoritatea nu ne-a răspuns care sunt motivele controlului şi care sunt măsurile pe care le-a adoptat pentru a se asigura că SAI SAFI se încadrează în limitele investiţionale regulamentare.

SAI SAFI este controlată de Viorel Cataramă, printr-o participaţie directă de 50,1% şi prin Elvila SA, care are 49,03%, conform informaţiilor de la Registrul Comerţului. Viorel Cataramă are 42% din Elvila, conform datelor oficiale.

Viorel Cataramă este şi naşul de cununie al preşedintelui ASF, Mişu Negriţoiu, conform presei mondene.

Printre acţionarii celebri ai SAI SAFI Invest se numără şi Andrei Chiliman, fost primar al sectorului 1, în prezent anchetat de procurori.

SAFI a fost societatea de administrare a Fondului Mutual al Oamenilor de Afaceri (FMOA), care a creat un imes scandal în anul 1996, când sute de mii de oameni şi-au pierdut banii investiţi în acest fond.

FMOA a fost înfiinţat în 1993 şi a scos la vânzare certificate de investitor, pe care oamenii s-au grăbit să le cumpere, fiind tentaţi de faptul că li se promitea o creştere de 40% pe lună a sumei investite, în timp ce băncile acordau o dobândă de doar 5-7%, potrivit informaţiilor din Wikipedia, care arată: "Deşi, scriptic, a înregistrat evoluţii şi rezultate spectaculoase în primii ani de funcţionare, în anul 1996 Fondul Mutual al Oamenilor de Afaceri s-a confruntat cu probleme foarte grave, determinate în principal de politicile de investiţie neadecvate şi de insuficienta reglementare a pieţei de capital, probleme ce au culminat cu suspendarea răscumpărărilor titlurilor.

Cauza imediată a fost modificarea, în primăvara anului 1996, a regulamentului în baza căruia se calcula valoarea activului net al fondurilor de investiţii. Conform noii proceduri de calcul, FMOA a fost declarat falimentar. Un timp, fiecare investitor a reuşit să-şi recupereze lunar câte 5% din sumă, sau a putut achiziţiona în contul banilor depuşi mobilă marca Elvila".

"Libra Bank", acţionarul care a contestat răscumpărarea acţiunilor "Elvila", a fost înfiinţată în 1996 de mai mulţi oameni de afaceri, acţionari ai SAFI-FMOA, şi a devenit operaţională în mai 1997. În aprilie 2000, Viorel Cataramă, acţionar fondator, a vândut 90% din acţiuni unui grup de 19 investitori turci şi ciprioţi.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Făcea și FOA un gheșeft vânzând acțiunea Elvila de 3 lei contabili, cu 1 leu/cataramă, și i-a oprit Libra! Ha, ha, ha! După așa afacere v-a mai și răspuns Neli Neacșu? Și voi ați preluat pe nemestecate?

    1. Acest mesaj nu imi apartine . Sunt Daniela Cuzuban si acest comentariu este un fals grosolan . Va rog sa verificati cine scrie in numele meu si sa raspunda pentru acest lucru .Va multumesc ! Sper ca autenticitatea comentariilor sa fie mai riguros verificate. Astept raspuns de la redactia dumneavoastra . Daniela Cuzuban

      Va invitam la redactie sa va identificati si sa ne dati o declaratie ca mesajul precedent nu va apartine.

      Va multumim! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb