DUPĂ CE FRAŢII MICULA AU CERUT SECHESTRU PE ACŢIUNILE STATULUI LA PETROM, Ponta: "Sper ca judecătorii să aplice legea corect, să nu dea acţiuni Petrom"

A.I.
Piaţa de Capital #Energie / 13 decembrie 2014

Ponta: "Sper ca judecătorii să aplice legea corect, să nu dea acţiuni Petrom"

Prim-ministrul Victor Ponta şi-a exprimat ieri speranţa ca judecătorii români să aplice corect legea în cazul acţiunilor Petrom asupra cărora fraţii Micula au cerut sechestru asigurător, după un proces câştigat la Curtea de Arbitraj de la Washington, şeful Executivului declarând că aceste acţiuni nu sunt ale Finanţelor, ci ale Economiei, scrie Mediafax.

Fraţii Ioan şi Viorel Micula, patronii European Drinks, au câştigat la Curtea de Arbitraj de la Washington procesul intentat statului român şi trebuie să primească circa 376 milioane lei, plus penalităţi.

Ieri, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a anunţat, într-un comunicat trimis redacţiei, că, la cererea lui Ioan Micula şi a societăţilor controlate de acesta, a fost întocmit un proces-verbal de sechestru asupra acţiunilor deţinute de statul român la SC OMV Petrom SA.

Cazul a fost discutat la începutul şedinţei de ieri a Guvernului de către premier şi miniştrii implicaţi.

"Nu se iau acţiunile de la Petrom, pentru că nu sunt ale Ministerului Finanţelor, ci ale Ministerului Economiei, prin Departamentul de Energie, dar este o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, prin care fraţii Micula sau compania lor au de plătit de la statul român 82 milioane euro", a afirmat Ponta.

În replică, ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, i-a explicat că este vorba atât de fraţii Micula, cât şi de companiile lor, dar a spus că MFP a solicitat anularea hotărârii arbitrale din 11 decembrie 2013, formulând şi o contestaţie la executare în faţa instanţelor româneşti.

"Eh, asta e, sper totuşi ca judecătorii români să aplice legea corect şi să nu dea acţiunile Petrom, care nu sunt ale Ministerului de Finanţe", a declarat Ponta.

La rândul său, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a opinat că rămâne de văzut cum va acţiona executorul judecătoresc, adăugând că, "fără a-mi permite să comentez o decizie a instanţei", în cazul Petrom au fost făcute evaluări la valoarea nominală, nu la cea de piaţă, mai scrie Mediafax.

Anterior, în comunicat, MFP anunţase că a formulat contestaţie la executare în faţa instanţelor judecătoreşti naţionale împotriva sechestrului asupra acţiunilor deţinute de statul român la OMV Petrom obţinut de societăţi controlate de fraţii Micula.

"Prin adresa înregistrată la Ministerul Finanţelor Publice sub nr.133763 din 3 decembrie 2014, Societatea civilă profesională de executori judecătoreşti < Mazilu şi Asociaţii >, la cererea societăţilor Multipack S.R.L., Starmill S.R.L. şi European Food S.A., precum şi a persoanei fizice Ioan Micula, ne-a informat că a întocmit Procesul verbal de sechestru în dosarul de executare nr.22/2014 asupra acţiunilor deţinute de statul român la SC OMV Petrom SA. Împotriva acestui act de executare silită, ca şi împotriva tuturor actelor de executare întocmite în cadrul aceluiaşi dosar de executare, Ministerul Finanţelor Publice a formulat contestaţie la executare în faţa instanţelor judecătoreşti naţionale", informează comunicatul ministerial.

De asemenea, după primirea Procesului verbal de sechestru anterior menţionat, Ministerul Finanţelor a informat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi Departamentul pentru Energie.

Finanţele menţionează că diferendul în faţa Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii dintre România şi societăţile Multipack S.R.L., Starmill S.R.L. şi European Food S.A., precum şi persoanele fizice Ioan Micula şi Viorel Micula nu este finalizat, statul român, prin MFP, solicitând anularea hotărârii arbitrale din 11 decembrie 2013.

Procesul a fost deschis în 2005 la Centrul International de Reglementare a Disputelor Relative la Investitii (ICSID) de pe lângă Banca Mondială (cea mai înaltă instanţă judecătorească pentru litigiile economice) şi se referea la decizia autorităţilor române privind eliminarea unor facilităţi fiscale acordate grupului European Drinks pentru investiţiile în zonele defavorizate.

Acesta este primul proces pe care statul român îl pierde la ICSID.

În 2005, la deschiderea procesului, fraţii Ioan şi Viorel Micula, principalii acţionari ai grupului alimentar European Drinks (care au şi cetăţenie suedeză) susţineau că statul român nu şi-a respectat angajamentele privind protecţia reciprocă a investiţiilor cuprinse în Acordul bilateral dintre Suedia şi România.

OMV deţine puţin peste 51,01% din acţiunile Petrom, în timp ce statul român are, prin Ministerul Economiei, un pachet de aproximativ 20,64%. În acţionariat, se regăseşte şi Fondul Proprietatea (aproape 19%), în timp ce restul 9,35% din titluri se află în posesia altor acţionari. Acţiunile OMV Petrom (simbol: SNP) au închis astăzi şedinţa de tranzacţionare pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în declin cu 1,56%, până la 0,3858 lei/unitate.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Astia nu sunt normali la cap? Sau faptul ca nu l-a acuzat nimeni pe Ponta de subminarea economiei, il face sa fie atat de indolent fata de bunurile tarii?! Sigur ca oamenii trebuie sa fie despagubiti, dar nu cu actiuni Petrom la valoarea nominala!? SUNT IDIOTI?

    sa renunte Ponta si Dragnea la o parte din cadouri si pot sa-i despagubeasca pe fratii Micula

    Fratii Micula, la fel ca si Constanda sunt niste jefuitori ai tarii.

    Profiturile trebuie sa ramina in tara. Altfel n-are cum se dezvolta mindra noastra tara. 

    Asa ca mai incet cu dubla cetatenie, cu offsorurii, cu intreprinderi casute postale si societati comerciale cu cistiguri de milioane si fara nici un angajat. Toate aceste sunt doar sfidari nerusinate la adresa contribuabilului obisnuit, posibile doar datorita unei legislatii imorale, facuta de mafioti pentru mafioti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb