DUPĂ CE GUVERNUL LE VA APROBA PE CELE ATRIBUITE ÎN 2010, ANRM va concesiona noi perimetre de petrol şi gaze

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 5 aprilie 2012

ANRM va concesiona noi perimetre de petrol şi gaze

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) va concesiona noi perimetre de petrol şi gaze din Marea Neagră şi de pe uscat, după ce Guvernul va aproba acordurile încheiate în 2010, printre companiile care solicită organizarea unei noi licitaţii numărându-se Gazprom, Chevron, OMV Petrom, Romgaz şi Hunt Oil, potrivit lui Alexandru Pătruţi, preşedintelui instituţiei, citat de Mediafax. Cea mai recentă licitaţie organizată de ANRM pentru concesionarea unor perimetre de petrol şi gaze a avut loc în 2010. Pentru intrarea în vigoare, însă, aceste acorduri trebuie aprobate prin hotărâre de Guvern.

Potrivit lui Pătruţi, Executivul mai trebuie să aprobe hotărâri pentru 14 acorduri, cele mai multe încheiate în 2010. Întrebat care este motivul pentru care nu au fost emise actele normative, Pătruţi a afirmat că, în vederea aprobării acestora, este necesar avizul a şase ministere, iar în cazul în care un ministru sau premierul este înlocuit, trebuie reluat întregul proces de avizare: "În perioada 2008-2011 nu a fost aprobat niciun astfel de acord". El a precizat că în Marea Neagră mai sunt libere doar perimetre în apropierea ţărmului, restul fiind deja concesionate.

ANRM anunţa, în august 2011, că ar putea scoate la licitaţie, cel mai devreme în 2012, alte licenţe de explorare pentru şase perimetre de petrol şi gaze din Marea Neagră.

În 2010, ANRM a scos la licitaţie 30 de perimetre, în suprafaţă totală de 30.000 de kilometri pătraţi, în zona de vest a României, Dobrogea şi în platoul continental al Mării Negre, din care a acordat licenţe pentru explorare şi exploatare pentru 20 de perimetre.

OMV Petrom este singurul producător de petrol din România şi este controlat de compania austriacă OMV. Compania asigură, totodată, aproximativ jumătate din producţia de gaze naturale, celălalt producător fiind Romgaz Mediaş.

România importă de la grupul rus Gazprom, prin intermediari, aproape 20% din necesarul de gaze, la preţuri de trei ori mai mari comparativ cu gazele extrase de pe piaţa internă.

Compania americană Chevron are concesiuni în judeţele Constanţa şi Vaslui. Chevron este interesată să exploateze şi gaze de şist în România.

Hunt Oil (SUA) este una dintre cele mai mari companii petroliere independente din lume. Compania explorează împreună cu OMV Petrom două zăcăminte din zona de Est a României.Alte companii care au obţinut în 2010 dreptul de explorare a unor perimetre sunt Lukoil (Rusia), MOL (Ungaria) şi Sterling Resources (Canada).

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Constatam ,cu surprnidere , ca dl Patruti,de la ANRM are memorie cam .. scurta. Nu l-au impresionat protestele stradale ,anti Chevron, nu-l impresioneaza viitorul proces pe care o miscare numita Romania Dreapta urmeaza sa-l puna pe tapet,in problemele Chevron, Cuprumin Rosia Poieni,si altele de acelas gen..Opinia noastra este aceea ca nu-si da seama ce face..Ori nu stie ca premierul MRU aplica o regula mai veche, aceea a lui T.Basescu ,de a sco\ate castanele din foc cu mana altora. Si a-i pune pe altii sa semneze in locul sefului.. Cazurile Vanzarea Flotei de catre actualul presedinte T.Basescu ,edste de notorietate.. Sa-si prepare dl Patruti,un loc bun de munca in perspectiva,adica la taiat de stuf in Delta Dunarii? Cu o locuinta pe un bac mizer ,cu dotari minime din partea statului ,pentru supravietuire,adica un ceaun pentru mamaliga, niste pirostrii pentru a avea pe ce pune ceaunul, o lingura ,o undita pentru prins peste, o secera pentru taiat stuful,din cand in cand niste chibrituri pentru aprins focul si onorma de munca proportionala cu gravitatea faptelor de subminare a economiei nationale comise pana in prezent? Acesta este cel mai bland scenariu . De transformare a d-sale ,intr-un robinson trimis la munca ,pentru stat. Sub paza. Restul cheltuielilor il privesc. Si pe viitorii , destul de multi, taietori ,sub paza de stuf., In mod sigur,doar cu dotarile citate mai sus. Mai are timp sa se gandeasca bine si ,sine ira et studio,sa nu devina un biet tap ispasitor. In timp cei care-l pun sa semneze ,isi rad in barba !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb