DUPĂ CE MIŞA A ANUNŢAT DESFIINŢAREA PILONULUI II, Mihai Tudose: "Nu se desfiinţează Pilonul II"

Andrei Stan
Bănci-Asigurări / 29 iunie 2017

Ionuţ Mişa (Sursa foto: captură Youutbe)

Ionuţ Mişa (Sursa foto: captură Youutbe)

Actualizare 18:32 Turcan, despre desfiinţarea Pilonului II de pensii: "Guvernul Dragnea 2 bagă mâna în buzunarele românilor"

Raluca Turcan, liderul PNL, a precizat că PSD loveşte şi în pensiile românilor , banii din Pilonul II vor fi mutaţi, adăugând că "nu asta au promis în campania electorală", potrivit unui comunicat de presă.

Turcan a declarat: "PSD loveşte şi în pensiile românilor , banii din Pilonul II vor fi mutaţi. Nu se ştie unde! Cu siguranţă, însă, nu asta au promis în campania electorală".

Liderul PNL a adăugat: "Ionuţ Mişa, ministrul propus al Finanţelor, a recunoscut, cu subiect şi predicat, faptul că Guvernul Dragnea 2 pregăteşte desfiinţarea fondului de pensii administrat privat, pentru a petici "găurile" bugetare generate de proasta guvernare PSD-ALDE din acest an".

Raluca Turcan a transmis că miza este mare, explicând că 40 de miliarde de lei economisiţi de români în ultimii nouă ani sunt vânaţi de PSD, conform sursei.

Turcan a mai spus: "Miza este mare! Aproximativ 40 de miliarde de lei economisiţi de români în ultimii nouă ani sunt vânaţi de PSD. Ceea ce nu ştie PSD este faptul că aceşti bani nu se află într-un sac, ci ei sunt în economie. Dacă-i vor scoate de acolo, nu ştim ce efecte vor apărea. Oficializarea acestei măsuri demonstrează cât se poate de clar că desfiinţarea Pilonului II este urmărită de PSD încă de la începutul mandatului Guvernului Grindeanu, atunci când ASF a sancţionat o societate de asigurări pentru că a transmis un avertisment către proprii participanţi".

Liderul PNL a conchis spunând că "Guvernul Dragnea 2 atentează brutal nu numai la viitorul şi stabilitatea mediului de afaceri din România, ci bagă mâna în buzunarul viitorilor pensionari", potrivit sursei citate.

(A.C.)

------

Actualizare 18:12 Liviu Dragnea, despre desfiinţarea Pilonului II de pensii: "Noul ministru al Finanţelor a început cu stangul, a răspuns la altă întrebare "

Şeful PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi seară, după investirea guvernului, că nu se pune problema desfiinţării Pionului II de pensii, aşa cum anuţase ministrul desemnat pentru Finanţe, Ionuţ Mişa, transmit surse din media.

Dragnea a recunoscut că acesta "a început cu stângul" şi a explicat eroarea acestuia prin faptul că "neavând obşinuiţa să vorbească cu atât de mulţi oameni ca dumneavoastră (reporterii, n.r.) care pun întrebări în acelaşi timp o fi răspuns la altă întrebare din spate", potrivit Hotnews.

"În programul de guvernare nu e prevăzută" această măsură şi "dacă cineva vrea să o facă poate să o facă, dar în alt guvern", a subliniat Dragnea, înainte de a adăuga, conform sursei citate: "Nu se întâmplă, cel puţin cât suntem noi la guvernare. Din punctul meu de vedere subiectul este închis".

(M.I.)

-------

Actualizare 18:05 APAPR: "Pilonul II trebuie să continue ca una dintre cele mai de succes reforme structurale din România"

APAPR salută poziţia exprimată public de noul Prim-Ministru al României, domnul Mihai Tudose, potrivit cărora Pilonul II de pensii private obligatorii "nu se desfiinţează, punct", conform unui comunicat de presă.

Această declaraţie vine în linie cu zecile de mesaje de asigurări ferme din partea PSD, a Guvernului anterior şi a ASF, potrivit cărora nu se are în vedere niciun fel de modificare împotriva Pilonului II.

În acest context, APAPR reaminteşte faptul că Pilonul II este una dintre cele mai de succes reforme structurale din România, cu rezultate foarte bune pentru contribuabilii români (cele mai bune randamente investiţionale din Euroopa în ultimii 10 ani), ceea ce nu justifică în niciun fel vreo măsură de afectare a arhitecturii acestuia, cu efecte negative asupra pensiilor viitoare a peste 7 milioane de români, conform sursei citate.

În comunicat se precizează: "Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) din România au împlinit de curând 9 ani de funcţionare efectivă, respectiv de administrare privată a contribuţiilor virate în sistem. Pe dată de 19 mai 2017, la exact 9 ani de la startul efectiv al Pilonului II, numărul participanţilor la aceste fonduri a ajuns la aproape 6,9 milioane de români, iar activele nete gestionate au depăşit 35,1 miliarde lei (7,7 miliarde euro). Având în vedere că de-a lungul celor 9 ani de activitate fondurile de pensii private obligatorii au primit în administrare contribuţii brute de 28,2 miliarde RON, diferenţa o constituie o suma de 6,91 miliarde lei (peste 1,51 miliarde euro), reprezentând câştigul total obţinut din investiţii, net de toate comisioanele, exclusiv în beneficiul contributorilor români".

Cu alte cuvinte, românii au câştigat de pe urmă Pilonului II sume totale de peste un miliard şi jumătate de euroo, doar din investiţiile fondurilor, sume care se adaugă contribuţiilor deja virate în conturile lor personale. De asemenea, potrivit estimărilor Asociaţiei, peste un milion de români din cei aproape 7 milioane care contribuie la Pilonul II au în conturi sume de peste 10.000 de lei fiecare, un capital personal deja destul de consistent, ce va continuă să crească pe măsură ce sistemul va progresa, potrivit sursei citate.

În comunicat se mjai precizează: "Pentru perioada 20 mai 2008 - 19 mai 2017, reprezentând primii 9 ani de Pilon II, toate fondurile de pensii private au înregistrat un randament mediu anualizat de 9,46%, potrivit calculelor APAPR, ceea ce reprezintă o cifra remarcabilă, realizată într-un context economico-financiar marcat de multiple crize şi turbulenţe pe pieţele internaţionale în ultimul deceniu. De atfel, performanţele financiare pozitive ale Pilonului II din România au fost certificate recent şi de un studiu euroopean independent, realizat de federaţia asociaţiilor de consumator de produse financiare (Better Finance)".

"Cele mai bune rezultate pentru fonduri de pensii au fost înregistrate în România", arată raportul Better Finance, care calculează randamentele reale ale fondurilor de pensii (peste inflaţie) şi după deducerea tuturor comisioanelor (sursă: Pension Savings: The Real Return 2016 Edition, Better Finance, pagină 46). Raportul analizează performanţă sistemelor de pensii private din 15 state membre ale Uniunii Euroopene, pentru perioada 2000-2016 (sau cele mai vechi date istorice disponibile), reprezentând fondurile de pensii la care contribuie 86% din populaţia statelor UE.

În acest moment, principala problema a Pilonului II este stagnarea deja de doi ani a nivelului contribuţiei virate către fondurile de pensii private la 5,1%, în contextul în care acest procent trebuia să ajungă la 6% încă din anul 2016. Conform legislaţiei actuale, acest nivel va fi atins abia în anul 2018.

De asemenea, este important de reiterat faptul că banii de pensii private ai românilor sunt investiţi în România, contribuind la creşterea economică şi crearea de locuri de muncă din ţară. Potrivit calculelor Asociaţiei, peste 92% din investiţiile Pilonului II sunt realizate în România, se mai susţine în comunicat.

(A.C.)

-------

Actualizare 17:47 Ionuţ Mişa: "Nu desfiinţăm Pilonul II de pensii"

Ionuţ Mişa a precizat, într-un comunicat de presă, că nu are în intenţie să desfiinţeze Pilonul II de pensii.

În documentul citat de Ştiripesurse, se arată: "În legatură cu informaţiile apărute în presă potrivit cărora aş fi declarat că Guvernul are în intenţie desfiinţarea Pilonului II de pensii fac următoarele precizării:

- nu am declarat că voi susţine desfiinţarea Pilonului II de pensii. Nici nu am în intenţie să fac acest lucru. Nu există în Programul de guvernare această măsură

- am răspuns unei întrebări, care probabil a fost interpretată greşit, în legătură cu posibilitatea naţionalizării Pilonului II de pensi.

Precizez încă odată, nici nu desfiinţăm Pilonul II de pensii, nici nu îl naţionalizăm. Nici nu aş fi putut să fac o astfel de previziune, având în vedere că fondurile din pilonul II sunt fonduri publice, doar administratorul este privat. Nu pot fi naţionalizate fondurile publice. Regret confuzia creată şi asigur pe toţi românii că un subiect atât de complex şi sensibil este tratat cu maximă seriozitate şi profesionalism de echipa de la ministerul de Finanţe".

(M.I.)

-------

Actualizare 16:54

Premierul desemnat, Mihai Tudose, a declarat că Pilonul II de pensii nu se va desfiinţa.

Prim-ministrul desemnat a precizat: "Nu se desfiinţează. Dumnezeule, de unde scoateţi?! Cum să spună aşa ceva, o să vorbesc cu el (Ionuţ Mişa, n.r.). Nu se desfiinţează. Punct".

(A.C.)

------

Actualizare 15.58 Olguţa Vasilescu: "Nu vrem să dărâmăm pilonul de pensii al statului; măsura se referă doar la cei care au venituri din activităţi independente"

Lia Olguţa Vasilescu, avizată astăzi în comisiile de specialitate ale Parlamentului pentru funcţia de ministru al Muncii, a precizat, în cadrul audierii, că Executivul nu doreşte să dărâme pilonul de pensii al statului prin măsura prin care le dă posibilitatea persoanelor cu activităţi independente să opteze către Pilonul I sau III de pensii.

Întrebată despre posibilitatea renunţării la obligativitatea contribuţiilor la sistemul de pensii al statului, ministrul desemnat al Muncii a subliniat că măsura vizează doar persoanele care au venituri din activităţi independente.

Ea a explicat, potrivit News.ro: "Această măsură se referă doar la cei care au venituri din activităţi independente şi, la ora actuală, trebuie să plătească şi la pilonul I de pensie, care este al statului, şi la pilonul III de pensii, care este privat. Suma care se colectează de la aceste persoane este în jur de 200 milioane lei, este o sumă aproape nesemnificativă şi prin programul de guvernare i-am lăsat să opteze pentru unul dintre cele două piloane de unde pot să şi primească pensie".

Deputatul PSD a ţinut să precizeze: "Este vorba doar pentru cei care au venituri din activităţi independente, pentru toţi ceilalţi nu s-a schimbat absolut nimic, adică nu vrem să dărâmăm pilonul statului ca să ajutăm piloanele de pensii care sunt private".

(S.A.)

-----------

Actualizare 15.48 Liviu Dragnea, despre desfiinţarea pilonului II de pensii: "O prostie!"

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat astăzi că desfiinţarea pilonului II de pensii reprezintă "o prostie" .

Înrtebat, la Parlament, cum comentează anunţul lui Ionuţ Mişa, conform căruia Guvernul va desfiinţa Pilonul II de pensii, Liviu Dragnea a răspuns scurt: "O prostie".

În ceea ce priveşte tensiunile din cadrul coaliţiei de guvernare, liderul PSD a spus ironic că există "tensiuni foarte mari", întrucât cele două partide "s-au certat pe cravată", potrivit News.ro.

(S.A.)

----------

Actualizare 15.10

Guvernul Tusose va desfiinţa Pilonul II de pensii, care administrează active de aproape 40 de miliarde lei, iar banii vor fi returnaţi contribuabililor, a declarat astăzi ministrul desemnat al Finanţelor, Ionuţ Mişa, la finalul audierilor din Parlament.

Potrivit lui Mişa, contribuabilii vor trebui să aleagă între Pilonul I, de stat, sau Pilonul III, privat: "Pilonul II se va desfiinţa. Banii se vor întoarce la toţi cei care au cotizat, ei având posibilitatea să opteze pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat. Vor alege dacă banii lor vor fi administraţi de stat sau privat. Nu am stabilit un calendar, intenţionăm spre sfârşitul anului. (...) Fondurile de pensii din Pilonul II administrează active de circa 40 miliarde lei. Însă, pensia de care ar beneficia un contribuabil este de circa 25 de lei pe lună".

Măsura va fi luată în contextul în care beneficiile pentru cel care contribuie la Pilonul II de pensii nu sunt foarte mari, iar comisionele încasate de fondurile din Pilonul II sunt consistente, consideră ministrul desemnat, potrivit News.ro.

Întrebat despre amenda dată de ASF companiei "NN" Pensii, Ionuţ Mişu a spus că nu se poate pronunţa pe acest subiect. El a precizat că nu consideră că această măsură reprezintă o naţionalizare a pensiilor private.

(S.A.)

------------

Guvernul Tudose ia în calcul să desfiinţeze pilonul II de pensii, a anunţat astăzi Ionuţ Mişa, cel desemnat să preia conducerea Ministerului de Finanţe, în cadrul audierii sale din comisiile de specialitate din Parlament.

El a afirmat: "La nivelul Pilonului II de pensii astăzi sunt acumulate 40 miliarde lei. Din analiza pe care am făcut-o împreună cu colegii, pensia pe care a primi-o astăzi un contributor la Pilonul II de pensii ar fi undeva la 25 de lei pe lună".

Viitorul ministru a arătat că beneficiile pentru cel care contribuie la Pilonul II de pensii nu sunt foarte mari.

Mişa a precizat: "Luăm în calcul de a da posibilitatea fiecărui contribuabil să opteze către Pilonul III de pensii, către cel privat, sau să meargă către Pilonul I. Este alegerea contribuabililor".

Autoritatea a sancţionat, în aprilie, "NN" Pensii cu o amendă contravenţională în cuantum de 1% din capitalul social al societăţii, respectiv cu suma de 750.000 lei, ca urmare a unei scrisori transmise clienţilor de către fond în legătură cu posibila naţionalizare a fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II). ASF a mai decis atunci sancţionarea cu retragerea autorizaţiei directorului general al societăţii "NN" Pensii, Raluca Ioana Georgiana Ţintoiu, precum şi cu o amendă contravenţională în suma de 100.000 lei.

Pe pilonul II activează următoarele fonduri de pensii: "Metropolitan Life" Pensii, "Aripi", "AZT" Viitorul tău", "BCR", "BRD", "NN" şi "Vital".

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Tocmai pentru a nu se intampla astfel de mizerii trebuie sa mergem la vot. Dupa ce au sanctionat NN-ul pentru ca au avut curajul sa agite spiritele, acum vin cu explicatii puerile. Da domnule Ionut Misu, nu e nationalizare e haiducie - platiti cu viitorul nostru promisiunuile voastre nerealiste.

    Inca o data, asa popor - asa conducatori 

    1. Poți opta pentru pilonul III.

      Dacă ai nevoie de garanția statului, te poți îndrepta către pilonul I. 

      Pilonul II era doar comisionat de privați, banii ducându-se pe titluri de stat, iar contribuabilii se aleg cu deficite și creșterea serviciului datoriei publice. 

      Polonia și Ungaria au înțeles deja capcana în care intraseră și, ca de obicei, au scăpat cu mult timp înaintea noastră.

      Poporul nostru e mai lent, la fel și conducătorii, dar trend-ul e același în toată zona. 

      Stai liniștit. Nimeni văd că nu a făcut această analiză.

       

      Mișa acela nu pare un papă-lapte. A fost șeful ANAF din Constanța (portul) iar apoi șeful ANAF al Marilor Datornici. Nimeni care e papă lapte nu ajunge aici. Poate doar "acoperiții" sau cei foarte șmecheri. 

       

      Ce a făcut PSD-ul prin fumigena pilonului 2 a fost să transmită un avertisment dur comunității multinaționale care învârt afaceri prin România. 

       

      Mesajul este: bre, lăsați impozitul pe cifra de afaceri, nu mai scoateți voi oamenii în stradă și nu mai agitați apele cum ați făcut la oug13, că vă eliminăm P2 de nu vă vedeți. Și miliardele voastre dispar în câteva luni. 

      Ascultați aici la mine. Trebuie să sprijinim PSD să ia banii legitimi de la multinaționalele care externalizează profitul. Apoi trebuie să păzim banii pentru ca PSD să nu-i fure. Dar mai întâi să facem primul pas. 

    Adevarul este ca dupa o vreme, cand cresterea economiei incetineste, comisionul de administrare a pensiei private este mai mare decat randamentul brut, inainte de prelevarea comisionului.

    Adica costul de gestionare activa a portofoliului este destul de consistent in toata lumea, iar daca randamentele investitiilor nu depasesc in medie 5%, mai mult dai pe administrare decat castigi ca si investitor.

    Iar un randament de 5% sau mai mare este o exceptie, oriunde in lume, nici 1 din 100 de fonduri nu realizeaza o asemenea performanta. Deci chestiunea pilonulul II este destul de sensibila. 

    1. Doar mananca banii degeaba si scot niste "randamente" de toata jena. Au ramas o multime de paraziti cu cravata fara obiectul muncii.

    Declaratii iresponsabile care au facut indicele BET sa deprecieze cu peste 3%. Nu stiu ce se inampla dar de vreo cativa ani cei care vin is de fiecare data mai slabi decat cei care pleaca...

    partea buna este ca mai face si bvb volume, creste lichiditatea :))

    DE CE NU SPUNETI CATA E VALOAREA INCASATA DIN DOBANZI DE LA STAT? VORBITI DE RANDAMENTUL DE 1,25% DA NU SPUNETI CA 70% PROVINE DIN DOBANZI DE LA MINISTERUL DE FINANTE!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb