DUPĂ CE MUGUR ISĂRESCU A SPUS CĂ UNII DINTRE DEBITORI AU CREDITELE ACOPERITE Împrumutaţii în CHF, contrariaţi de replica Guvernatorului BNR

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 februarie 2017

Împrumutaţii în CHF, contrariaţi de replica Guvernatorului BNR

Cristian Dan: "Oamenii s-au săturat şi au pe buze un singur cuvânt: «Ajunge»!"

Debitorii împrumutaţi în franci elveţieni (CHF) s-au arătat profund deranjaţi de răspunsul Guvernatorului BNR Mugur Isărescu la o întrebare legată de situaţia creditelor în moneda elveţiană.

Şeful Băncii Centrale a spus, joi, că unii dintre cei care au luat credite în franci elveţieni sunt angajaţi la multinaţionale şi sunt plătiţi în CHF, având creditele acoperite: "Care este problema lor, dacă au veniturile în franci elveţieni? Au creditele perfect «hedge-uite» (n.r. acoperite de risc valutar). Nu văd care este problema lor...".

Replica Guvernatorului Băncii Naţionale i-a contrariat pe consumatorii de astfel de împrumuturi, care au reacţionat imediat, adresând întrebări de genul: "Unde este lumea plătită în CHF în afară de Elveţia?", "Daţi-ne o cifră - câţi oameni cu credite în franci lucrează la firme cu capital elveţian şi sunt plătiţi în CHF?", "Nu există oameni plătiţi în CHF! Zero! Cum să fie plătiţi în altă monedă, atâta vreme cât legea nu permite acest lucru?"

Regulamentul BNR din mai 2012, care completează şi modifică Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 4/2005 privind regimul valutar, subliniază: "Plăţile, încasările, transferurile şi orice alte asemenea operaţiuni între rezidenţi care decurg din remunerarea muncii prestate, indiferent de raportul juridic care le reglementează, se realizează numai în moneda naţională (leu)".

Reprezentanţii mediului de afaceri ne-au spus că, într-adevăr, legea nu permite acordarea de salarii în altă monedă decât leul, dar că multinaţionalele îşi pot plăti angajaţii la valoarea cursului din ziua de salariu a altei valute, existând clauze contractuale în acest sens. De asemenea, este posibil ca firmele elveţiene, de exemplu, să aibă scheme proprii de salarizare, care să prevadă o plată parţială în lei, restul remuneraţiei fiind transferat într-un cont din Elveţia. În acest fel, se poate spune că cei care au credite în CHF, sunt acoperiţi din punct de vedere al riscului, susţin unii reprezentanţi ai mediului de afaceri.

Rămâne, însă, întrebarea câţi dintre cei care este posibil să fie remuneraţi în acest fel au credite în franci elveţieni?

În replică la răspunsul dat joi de Guvernatorul BNR, Cristian Dan, administrator al Grupului clienţilor cu credite în CHF ne-a transmis: "Afirmaţia Guvernatorului este, în esenţă, corectă. Românii care câştigă în valuta în care au creditul sunt acoperiţi de riscul valutar - nu sunt protejaţi, însă, de reaua credinţă a băncilor, de prea multe ori dovedită în instanţele de judecată, care au constat existenţa a tot felul de clauze contractuale abuzive - în special clauze legate de dobândă sau anumite comisioane. A face însă, din această categorie, probabil foarte puţin numeroasă (şi chiar solicităm o statistică din care să reiasă numărul celor care se încadrează în categoria despre care vorbea domnul Isărescu), un etalon care să-i descrie pe împrumutaţii în CHF, este o eroare gravă. Aşa cum am mai spus-o de multe ori, astfel de declaraţii venite din partea unor bancheri nu fac altceva decât să adâncească rănile produse debitorilor de relaţiile contractuale toxice în care sunt captivi. În loc să inflameze şi mai tare lucrurile, Guvernatorul ar trebui să facă un minim de efort, să dea dovadă de bună credinţă şi de empatie faţă de oamenii care se confruntă cu probleme grave, cauzate de creditul în CHF, şi să încerce o mediere între debitori şi băncile creditoare în CHF. În acest sens, Banca Naţională ar trebui măcar să încerce să aducă la aceeaşi masă reprezentanţii debitorilor şi pe cei ai băncilor, pentru a găsi împreună o soluţie reală la această problemă. Cum se negociază cu băncile, de pe poziţia de simplu debitor, noi o ştim mult mai bine decât domnul Guvernator. În stradă este o cu totul altă situaţie decât în palatul de cleştar al BNR. GCCC va monitoriza şi va trimite un raport către BNR cu acele cazuri ale debitorilor care, după noile îndemnuri ale Guvernatorului, vor încerca să negocieze cu băncile. De asemenea, le vom trimite domnilor de la BNR câteva din sutele de povestiri despre situaţiile dramatice prin care trec unii români, debitori în CHF. Poate, în final, va realiza şi Guvernatorul cât râu şi câtă suferinţă au provocat unor oameni de bună credinţă, afirmaţiile sale arogante şi tendenţioase. Dacă această atitudine a dânsului va continua, să nu se mire dacă la vreun minting al debitorilor vor apărea figurine ale personalităţilor bancare din România, în zeghe, aşa cum s-a întâmplat la protestele din ultimele zile din România. Oamenii s-au săturat şi au pe buze un singur cuvânt: «Ajunge»!"

Guvernatorul BNR consideră că este corectă decizia Curţii Constituţionale a României potrivit căreia Legea conversiei creditelor din CHF în lei, la cursul istoric, este neconstituţională. Şeful Băncii Centrale a repetat că singura soluţie pentru rezolvarea situaţiei celor care s-au împrumutat în CHF şi acum întâmpină dificultăţi la plată este negocierea cu băncile.

Numărul companiilor cu capital elveţian care activau în ţara noastră, în decembrie 2016, se ridică la 2.785, adică 1,34% din totalul societăţilor cu capital străin de la noi, potrivit datelor publicate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Potrivit informaţiilor BNR, în luna octombrie a anului trecut, un număr de 51.334 de clienţi aveau credite în franci elveţieni.

Opinia Cititorului ( 31 )

  1. Baiete [Fragment eliminat, conform regulamentului.], ce-ai sa te faci cand se va satura lumea de toate [Fragment eliminat, conform regulamentului.] tale si o sa aiba pe buze mai multe cuvinte:''Puneti mana pe el"?

    [Fragment eliminat, conform regulamentului.] 

    Poate ne spui de ce mai strangi bani de la oameni din moment ce Piperea a zis ca acopera el cheltuielile de judecata la Paralekletos.

    [Fragment eliminat, conform regulamentului.] 

    1. Vorbeste citet sau taci!

    Ai aceasta statistica.

    Tariceanu, au pariat pe chf! Cazinourile s-au inchis, loto-prono?

    Gccc nu aveti scuza ca nu ati iesit ieri in Piata Victoriei! 

    1. Ridicati-l pe Bogdan Olteanu de la BNR.

      Loto-prono? nu Loto-porno? 

    Nu am idee de ce unii reactioneaza asemeni cainelui lui Pavlov (in englaza mai e o vorba: knee jerk) doar cand se rosteste numele guvernatorului BNR. Marea majoritate priveste cu simpatie tifla celui de-al doilea om important al Romaniei: "de ce sa platesc eu tampenia lor?" Acum am vazut ca ziarul Bursa e extrem de obiectiv si opinia domnului Tariceanu e la loc de frunte. Iar dnul Tariceanu e om de afaceri, nu guvernator de banca, nu contopist ingrijorat de sutele de mii de deponenti luati in batjocura de cateva mii care si-au tras imprumuturi cand a vrut muschii lor si acum cer statului (contribuabililor) sa plateasca. Ceva asemanator jocului piramidal, nu credeti?

    1. Ai dreptate, dar eu cum ii aud numele salivez [Fragment eliminat, conform regulamentului.]

      Cine cere statului/contribuabililor sa plateasca? De ce ar trebui sa plateasca acestia din moment ce bancile fac profituri rusinoase, poate cele mai mari din Europa, aici in Romanica noastra? Daca dvs credeti ca imrpumutatii in CHF si-au facut inprumuturi "cand a vrut muschii lor si acum cer statului (contribuabililor) sa plateasca", e foarte clar ca nu cunoasteti acesta problema absolut deloc.

    Guvernatorul arata lipsa de respect fata de cei imprumutati in CHF!

    Chiar nu stie ca pe teritoriul Romaniei legea zice sa fie platiti angajatii in moneda nationala?

    E cam neatent cu cuvintele ... 

    1. Nu-ineatent, din contra; asa ne sictireste el. 

      Nu-ineatent, din contra; asa ne sictireste el. 

    Da acum toti navaliti asupra lui Isarescu....iar cand vine Isar cu un articol....despre ce face M.Isarescu toti dati buzna pe Isar...si-l scoateti pe Guvernator salvatorul Romaniei...( a se vedea art. de azi }

    Sunt de părere ca pana nu va pleca Isarescu si toată conducerea BNR-ului nimic nu va putea fi cum trebuie in țara asta ,pt ca președintele ,guvernul si Parlamentul sunt copii de mingii in fata lui !

    Trebuie scos urgent de la BNR pt ca falimentarea si distruge nu numai tinerietul țării ,prin dezbinarea pe care o produce datorită opiniilor sale fata de guvern sau păreri total inutile fata de legi ,dar si prin faptul ca este un susținător fățiș al băncilor de la care tinerii iau cu încredere credite fără a știi condițiile ai faptul ca banca este suprema si nu i se poate întâmpla nimic ,iar ulterior când va ajunge jos tânărului nu ii va fi aruncată nici măcar o coaja de pâine de către banca pt ca Isarescu le va țină in brațe conform înțelegerii cu ele din străinătate !!

    Așa ca pana nu pleacă Isarescu nimic nu va merge in țara asta !!! 

    1. Bai boulache, ce treaba am eu ca "tinerii iau cu incredere credite"? Nu au ochi sa citeasca? Sunt minori? De ce sa buliti cursul de schimb (orice investitor reactioneaza la incertitudine si pleaca) si sa cresteti spread-urile de dobanda ale unora care NU s-au jucat cu monede exotice? In drept e un principiu: nimeni nu poate invoca necunoasterea legii. Valabil si in business - daca esti prost, platesti. Cine te-a pus sa iei in franci? Ti-a zis mama, ti-a zis banca? Bine, dar cine a vrut si cine a semnat? TU. Banca a dat acei bani si poate ii da si ea inapoi in tot atata timp cat ii dai si tu, doar la o dobanda mai mica. Daca tu brusc vrei vechiul curs, practic anulezi o parte din datorie. Sa explic altfel: daca aveai DEPOZITELE in franci elvetieni, erai de acord sa ti se converteasca la cursul istoric? Ma gandeam eu...

    mi-a placut intrebarea guvernatorului "Cum să fie plătiţi în altă monedă, atâta vreme cât legea nu permite acest lucru?" eternizatul de la bnr are un tupeu cum rar intalnesti! daca exista o lege prin care s-a stabilit ca platile se fac doar in lei, cine o administreaza "pe fond" siI "pe flux"? de ce piata valutara n-a fost separata - si operational,ca peste tot in lumea civilizata - de piata monedei autohtone? de ce banca nationala a acceptat derularea proceselor de creditare autohtone si in valuta, cand in mod normal, orthodox, valuta n'ar trebui sa fie in piata monedei decat un bun de schimb utilizabil pentru tranzactii externe si, in extremis,un activ de refugiu? cine sunt beneficiarii si cine sunt, mai ales, perdantii? nu cumva politica bancii centrale - desantata - este cea care a impins populatia spre situatia pe care acum in loc s-o resoarba o critica ca si cum "nici usturoi n'a mancat, nici gura nu'i pute?! apropos, cand ei un credit in valuta (ex. 8000 $ sau CHF) si doresti sa-i folosesti in tara (ex. avans la achizitia unei case!) cine trebuie sa observe respectarea legii (platile se fac, conform legii "numai" in lei!)?

    1. Nu prea te pricepi asa-i? Bati si tu din gura sperand sa-ti scada rata asa cum ti-au promis mafiotii Dan si Piperea xare ca iau taxe, donatii, 2%, onorarii si contributii.

    Atentie ..!!! Bursa a ti pus degetul pe rana,reg 4 /2005 al Bnr cat si Constitutia Romaniei art.37 ca orice plata intre rezidenti se face in moneda nationala Leul.ceea ce rezulta ca creditarea in valuta ESTE ILEGALA PE TERITORIUL ROMANIEI

    1. Pai anonimule tu in ce faci plata nu in lei? banca nu ti-a dat tot lei ai plecat de acolo cu sacosa de franci? doar calculul umei de plata se face in valuta. La telefonie mobila cum e inteligentule? te duci cu euro sau dolari? tariful e in eur dar plata o faci i lei.

      de obicei nu intru in polemici cu neofitii. dar pentru cultura ta generala, 1. dac faci imprumut in "franci" banca iti da "franci"! 2. calculul sumei de plata se face in lei, altfel ar trebui exprimata in valuta daca bunul este de import! 3. la telefonie platesti in lei! faptul ca furnizorul serviciului il calculeaza in valuta este o incalcare a legii cu acordul bancii centrale care, in loc sa sustina consumatorii sustine antreprenorii (diferenta pozitiva de curs o platiti d-vstra!) 4. denominarea tarifelor si preturilor "baza" in alta moneda decat leul este potrivnica legii pentru ca "platile in Romania se efectueaza in lei" ! n.b. asta nu inseamna ca, oferta de credite in valuta contravene legii cum se afirma la comentariul 8.!

      Plata se face in franci, cum sa faci in lei, daca creditul e in franci?! Si nu, banca nu a dat franci, dar in multe cazuri nu a dat nici lei, ci a dat euro.

      Daca faci imprumut in franci tu bancii datorezi tot franci daca in contract la plata datoriei nu e specificat altceva. Banca tie nu ti-a dat efectiv franci ti-a dat lei adica ti-o facut automat schimb valutar inainte sa iti puna la dispozitie banii. Te mai intreb ceva scadentarul tau la credit e in lei sau CHF? tu datorezi lunar sa zicem 100 CHF fie ii cumperi de la valutisti interlopi sau de unde stii tu fie faci plata in lei si banca face concomitent si schimbul valutar la cursul din ziua respectiva din nou daca in contract nu e specificat alt curs. Ce e trist e ca oamenii nici dupa 10 ani nu si-au citit atent contractul de credit si nici acum nu inteleg ce au semnat.

      Bai ahmet, bineinteles ca poti sa platesti in moneda creditului. Orice credit in moneda straina are asociat un CONT in acea moneda, care are un sold negativ, pe care matale il tot acoperi. Daca vii cu moneda straina, nu te da nimeni afara.

    Guvernatorul in remarca sa era ironic nu va mai agitati ca sifonu ca va da inteligenta pe afara.

    Dar clienti in CHF cand au vazut ca CHF se face mare de ce nu au facut de atunci conversie cand un CHF= 2,5 lei? pai iti spun eu d c pt ca inca era avantajos chiar daca se facea si 3 lei un franc eh cum e acum cu aroganta bancilor? Voi debitori ce ati facut? ati asteptat sa scada cursu in loc sa va refinantati in euro desi nu stiu cine va mai dadea voua grad de indatorare 80% si peste 1000 mp de cocioaba la garantie. Poate daca nu erati la fel de lacomi ca bancile, poate era alta treaba - cam asa sta treaba cu CHF toata lumea o fost hapsana iar BNR-ul da lectii a 3 zi dupa scripturi. 

    1. Sa dea in plata toti odata. Nu mai e speranta pt ei. Liderul din Polonia a castigat pe chf si le-a intors spatele.

      Sa dea toti in plata ca numa asa putem cumpara locuinte la valoarea lor reala adica maxim 500 eur mp iar pe debitorii ii asteptam in chirie si le multumim ca au investit in apart in locu nostru. Sa vezi ce-o sa se inghesuie debitorii dupa ce or bagat 10-20.000 eur in apart sa-l duca bancii de numa numa

      ia citeste tu ce recomanda prin 2014 CEO -ul OTP Lazlo Dionisi - sper ca nu i-am gresit functia sau numele...citeste

      Dragule eu pe langa ca am cap sa nu ma ploua in gat il am si sa fac judecati personale adica nu pun botul la ce zice unul si altu. La tine daca capul foloseste doar anti-umezeala si gandesc altii pt tine ce sa iti mai zic THIS IS SPARTA scapa cine poate.

      Dragutule ....un contract , indiferent de obiectul lui are la baza increderea reciproca a partilor semnatare, partenere in acel contract. este incorect nu doar moral, ca o parte sa profite iar cealalta sa piarda. Este vorba de echitate si buna credinta...asa stipuleaza codul civil. Asa cum banca apeleaza la buna credinta a debitorilor de a-si plati ratele, asa si debitorii apeleaza la buna credinta a partenerului lor, banca in acest caz sa nu i-o traga ..pe intelesul tau.

      Aia cu scapa cine poate ...te rog sa o aplici partenerilor cu care semnezi tu contracte insa sa nu te caute ei pe tine si sa-ti spuna la final acelasi lucru pe care il sustii atat de senin si increzator.

      Succes. 

      Stimabile spartan care vad ca vrei sa-l prinzi pe Lazlo sa ii dai in gura un contract are la baza drepturi si obligatii, daca banca ar avea incredere in ochii tai frumosi nu ti-ar cere garantie iar mai departe ca tu esti credul si inca mai crezi ca iepurasul iti aduce cadouri o sa cam ai soarta iepurasului adica prada, friptura sau trofeu. Eu zic sa ai in continuare incredere in Piperea si Zamfir ca acolo e scaparea sau ei nu ti-au inselat 'increderea'

      Ai citit dar nu prea ai inteles. Lasa ca sunt eu iepuras, asteapta tu ieftinirea apartamentelor (sper sa se intample dar nu pt a profita "pradatori" ca tine)....si cum spuneam Succes!

      Incredere are fiecare in cine vrea, cu argumentele lui.  

      De ce sa-i dau bietului sarlatan cu contractul in gura? ce vina are respectivul ca dezinformeaza? Niciuna, bineinteles este doar un om de afaceri.

      Vezi? daca vreau pot gandi si ca tine...insa pentru a discerne un pic mai departe de niste vorbe repetate la nesfarsit mai este nevoie de ceva in plus....nu toti au. In viata nu le poti avea pe toate. 

      De acord in viata nu le poti avea pe toate dar sa iei o decizie proasta, nefortata, inoportuna si apoi sa cauti vinovati si sa astepti clementa nu se prea poate. Daca am face toti asa unde am fi ce 'incredere' ar exista daca toti care isi cumpara masini le folosesc 3 ani dupa aia vor banii inapoi ca consuma mai mult ca-n pliant si benzina s-o scumpit. La curent poti sa ceri banii inapoi dupa ce l-ai consumat? Sau tu esti din ala care isi cumpara o ruda de salam haleste 10 felii si dupa aia il duce inapoi ca nu e bun si cere toti banii inapoi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb