DUPĂ CE PONTA A SPUS CĂ A SESIZAT ORGANELE PENALE PENTRU FRAUDA DE LA SOCIETATEA DE ASIGURĂRI, Senatorul Valer Marian solicită Ministrului Justiţiei informaţii despre dosarul Astra Asigurări

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 3 septembrie 2015

Senatorul Valer Marian solicită Ministrului Justiţiei informaţii despre dosarul Astra Asigurări

Parlamentarul întreabă dacă este vizat şi Mark Gitenstein de anchetă

Piperea: "ASF ar trebui să ceară instanţei sechestrul judiciar pe toate activele Astra Asigurări"

Senatorul Valer Marian a solicitat, printr-o interpelare adresată ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, informaţii despre dosarul Astra Asigurări, în contextul în care, pe 26 august 2015, primul ministru Victor Ponta a declarat că Guvernul şi Banca Naţională a României au sesizat încă din 2013 organele penale cu privire la o fraudă estimată la 500 de milioane de lei, produsă la firma de asigurări.

"Vă solicit să-mi comunicaţi ce unitate de parchet (Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi de Terorism) instrumentează dosarul având ca obiect frauda de 500 miloane de lei produsă la firma Astra Asigurări, numărul sub care a fost înregistrat acest dosar şi stadiul său de soluţionare, având în vedere că au trecut doi ani de la sesizarea organelor penale la care face referire primul ministru Victor Ponta şi impactul major produs pe piaţa asigurărilor din România", se arată în interpelarea transmisă de Valer Marian.

Totodată, senatorul solicită să i se comunice numele persoanelor cercetate în acest dosar, "inclusiv dacă este vizat şi principalul consilier al patronului Dan Adamescu, domnul Mark Gitenstein, fost ambasador al SUA la Bucureşti".

În martie 2014, Gitenstein a comentat, într-o emisiune TV, pe marginea faptului că a fost consilier la Astra: "Am fost întrebat ce trebuie făcut ca Astra să fie listată la bursa londoneză. Firma mea are o mare experienţă în domeniu. Am făcut multe listări la bursa londoneză pentru companii din ţări în curs de dezvoltare, mai ales din Europa Centrală şi de Est. Aşa că am acceptat să vin cu o echipă, să analizăm situaţia. Aşa că am iniţiat acel proces. N-am fost deloc implicat în activitatea de reglementare a asigurărilor. Odată ce au apărut probleme, le-am spus că, până se rezolvă, acel proiect va fi suspendat. Aceasta este situaţia acum. Sper să iasă cu bine din investigaţie, să se rezolve şi, odată rezolvată problema, vom redemara procesul".

Acest plan a fost năruit definitiv, întrucât Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis, săptămâna trecută, să ceară falimentul Astra, după ce majorarea capitalului social a eşuat.

Piperea: "Plăţile de la Fondul de Garantare, în minim şase luni"

Potrivit ASF, păgubiţii Astra vor trebui să se adreseze Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA), care va putea efectua plăţi din disponibilităţile sale, începând cu data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului.

Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, acest lucru înseamnă că, timp de cel puţin şase luni (fond + apel) toţi cei care au sau vor fi avut de încasat de la Astra Asigurări indemnizaţii de asigurare RCA sau Casco pentru tot felul de evenimente asigurate (furt, tamponare, reparaţii ce nu intră în perioada de garanţie de la dealer etc.) vor fi nevoiţi să scoată din propriul buzunar aceste sume.

"Acest termen este optimist", spune domnul Piperea, care adaugă: "Nimic nu îi împiedică pe acţionarii şi pe managerii Astra Asigurări să conteste în contencios administrativ decizia ASF de retragere a autorizaţiei şi să conteste că ar fi în faliment, să formuleze apel şi să găsească tot felul de metode de amânare a efectivităţii deciziei ASF de declanşare a falimentului Astra.

Reţineţi, de asemenea, că, odată cu decizia de retragere a autorizaţiei, a încetat şi administrarea specială a Astra.

În consecinţă, în acest moment şi pe toată durata până la decizia judiciară definitivă de deschidere a procedurii falimentului, Astra Asigurări va reveni în gestiunea acţionarilor săi majoritari şi a managerilor desemnaţi de aceştia".

Avocatul mai precizează că riscul de externalizare a activelor şi de golire a conturilor este enorm. Gheorghe Piperea explică: "De altfel, aceste operaţiuni, mai mult ca sigur, au putut fi săvârşite şi în perioada anterioară deciziei ASF de retragere a autorizaţiei Astra. Dacă aceste externalizări nu sunt măsuri oneste de prevenţie a insolvenţei, ci «măsuri de organizare» a falimentului în frauda creditorilor, atunci ele îmbracă toatele elementele infracţiunii de bancrută frauduloasă, în varianta de la art. 241 alin.1 lit. c) din Codul penal. Pentru că această faptă se pedepseşte la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, cineva, de preferinţă ASF, ar trebui să facă această plângere în maxim trei luni, în caz contrar, răspunderea penală încetând. De asemenea, organele de anchetă penală, legal sesizate, ar trebui să pună sechestre penale în vederea asigurării acoperirii prejudiciului. Tot ASF ne informa, săptămâna trecută, că prejudiciul este de minim 700 de milioane de lei.

Ar fi grav dacă acest prejudiciu ar rămâne pe capul Fondului de Garantare, fond care se alimentează din contribuţiile celorlalţi asiguratori, care îşi iau banii necesari din creşterea costurilor poliţelor de asigurare. Deci, până la urmă, tot noi am fi cei care ar ajunge să suporte pagubele, în buna tradiţie a capitalismului banditesc şi parazitar românesc, care s-a obişnuit cu privatizarea profitului şi socializarea pierderilor, într-o ţară de datornici la bănci, asiguratori, furnizori de utilităţi şi la stat".

În opinia avocatului, ASF ar trebui să ceară măsuri conservatorii: "ASF ar trebui să ceară Tribunalului Bucureşti, în scopul limitării sau neutralizării riscului de agravare a acestui prejudiciu (evaluat ipotetic la 700 milioane lei; în realitate, nu vom şti cât este acest prejudiciu, în mod real, decât la momentul tabelului definitiv al creanţelor, lucru care va putea fi făcut de abia în doi ani de-acum încolo...), măsuri conservatorii, de genul sechestrului judiciar pe toate activele Astra Asigurări şi al numirii unui curator care să gestioneze, în locul stăpânilor Astra, situaţia de criză până la numirea definitivă a unui lichidator" .

Domnia sa adaugă că tot Autoritatea are sarcina de a abilita un lichidator, pe care să îl propună spre numire de către tribunal: "Sper ca, de data aceasta, să facă o alegere bună. Alegerea administratorului special nu a fost una prea fericită".

Gheorghe Piperea mai precizează: "În final, trebuie spus că niciuna dintre măsurile urgente de mai sus nu sunt posibile la sesizarea din oficiu a pachetului sau a tribunalului. Trebuie ca cineva să acţioneze, să facă sesizări, să se mişte. Pasivitatea ASF, care are acum toate responsabilităţile stingerii incendiului, ar fi cât se poate de condamnabilă".

Compania de asigurări s-a aflat în proces de redresare financiară din februarie 2014. Planul de redresare al Astra, întocmit de KPMG Advisory SRL în calitate de Administrator Special, prevedea ca măsură principală pentru restabilirea indicatorilor de prudenţialitate majorarea capitalului social cu o sumă de până la 490 milioane lei pe o perioadă estimată iniţial la aproximativ un an.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Principalul vinovat de la HARINVEST si acum ASTRA este ASF-ul pentru ca nu si-a facut datoria si obligatia de supraveghere prin care a fost investit de LEGE.

    In ce a constat supravegherea daca sa ajuns in situatia din februarie 2014 ? 

    Ce administrare a facut administratorul special KPMG din februarie 2014 pana in august 2015 daca conturile societatii sau golit efectiv sub nasul ASF-ului ? 

    Exact ca la HARINVEST asf va retrage autorizatia declinandu-si orice competenta si sperand ca astfel va scapa de raspunderea SUPRAVEGHERII entitatilor reglementate ! In anul in care HARINVESTUL si apoi ASTRA intrau in administrare speciala angajatii primeau prime de Craciun in toiul verii pentru depasirea planului ! si FRAUDAREA Fondului de compensare a investitorilor si acum a Fondului de garantare a asiguratilor ! 

    Oare acesta este scopul acestor fonduri de garantare de a acoperi INCOMPETENTA, NEGLIJENTA, FAVORIZAREA INFRACTORULUI si OBSTRUCTIONAREA JUSTITIEI din partea asf-ului ? 

    Cum au fost posibile cazurile HARINVEST si ASTRA sub nasul asf-ului ? 

    Oare mai sunt si alte FRAUDE sub presul asf ? 

    VINOVATII sunt clientii ?

    Din moment ce clientii platesc si acopera aceste FRAUDE tragem concluzia ca ei sunt vinovatii si atunci care mai este rolul asf-ului ? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7308
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3444
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9957
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.2774

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb