DUPĂ CE STUDIILE PRIVIND AVANTAJELE CRIPTOMONEDELOR NU AU FOST CONVINGĂTOARE BIS: Băncile centrale nu plănuiesc să emită monede digitale

Ziarul BURSA #Internaţional / 9 ianuarie 2019

BIS: Băncile centrale nu plănuiesc să emită monede digitale

Majoritatea băncilor centrale nu au planuri de emitere a versiunii digitale a monedelor lor, după ce studiile privind avantajele criptomonedelor nu au fost convingătoare, se arată într-un raport al Băncii Reglementelor Internaţionale (BIS), publicat marţi, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Băncile centrale i-au avertizat pe investitorii interesaţi de criptomonede precum Bitcoin asupra faptului că acest tip de investiţie poate aduce pierderi, mai ales în contextul în care monedele digitale şi-au pierdut mult din valoare în ultimele luni.

Raportul BIS avertizează liderii băncilor centrale să abordeze cu prudenţă ideea de a emite monede digitale bancare centrale (CBDC). "În acest moment, cele mai multe bănci centrale par să fi terminat de analizat implicaţiile lansării unei monede digitale bancare centrale, dar încă nu sunt convinse că beneficiile vor prevala asupra cos­turilor", menţionează raportul BIS.

Cea mai mare parte a activităţii băncilor centrale în domeniul iniţierii de monede digitale bancare centrale a fost pînă în prezent o activitate "conceptuală", potrivit informaţiilor transmise de 63 de bănci centrale către BIS. Cele 63 de bănci acoperă peste 90% din activitatea economică globală şi 80% din populaţia planetei. Doar cinci bănci centrale au dezvoltat conceptul şi au realizat proiecte-pilot pentru monede electronice.

Mai mult de 85% din băncile centrale susţin că e extrem de puţin probabil să emită orice tip de monedă digitală în următorii trei ani, se precizează în raportul BIS. O singură bancă centrală a transmis că e foarte probabil să emită o versiune digitală a monedei sale în următorii şase ani.

Aproape un sfert din băncile centrale chestionate au informat că deţin - sau vor deţine foarte curând - capacitatea să emită monedă digitală; o treime din băncile centrale nu au această capacitate, iar aproximativ 40% nu sunt sigure că au capacitatea necesară pentru a emite monede digitale. "E improbabil ca banii lichizi să fie opţiunea principală pentru asigurarea necesităţilor de plată ale viitorului. Şi totuşi, cei mai mulţi oameni vor fi nevoiţi să aştepte pentru a folosi o monedă digitală bancară centrală. Şi totuşi, băncile centrale depun mari eforturi să se asigure că aşteptarea va merita", conchide raportul Băncii Reglementelor Internaţionale.

Fondată în anul 1930, Banca Reglementelor Internaţionale este cea mai veche instituţie financiară internaţională. BRI este contraparte pentru tranzacţiile financiare derulate de băncile centrale. În plus, BRI serveşte şi ca forum pentru facilitarea schimburilor de opinii între instituţiile de emisiune monetară şi drept centru de cercetare economică şi monetară. De asemenea, BRI acţionează, printre altele, şi ca agent sau mandatar pentru operaţiunile financiare internaţionale.

Banca Centrală a Suediei lucrează din 2017 la proiectul "coroanei electronice" (e-coroana), deoarece folosirea banilor lichizi continuă să scadă în această ţară. Banca Centrală a Suediei doreşte astfel să vină în sprijinul comercianţilor, care declară că folosirea de bani gheaţă le va aduce pierderi.

Banca Centrală din Uruguay evaluează, la rândul ei, un program-pilot des­făşurat anul trecut, cu scopul emiterii unei monede digitale bancare centrale. Între timp, Banca Centrală Europeană (BCE) şi Banca Japoniei colaborează pe "proiectul Stella". 

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a afirmat în septembrie că instituţia nu intenţionează să emită o monedă digitală deoarece tehnologia pentru aceas­ta este încă nesigură, iar folosirea numerarului se află la un nivel ridicat în zona euro. Banca Angliei, Banca Canadei şi Autoritatea Monetară a Singapore dezvoltă şi ele un proiect comun similar. 

BCE este responsabilă de emiterea de monede şi bancnote pentru cele 19 state membre ale zonei euro. Producerea de monede şi bancnote revine băncilor centrale naţionale.

Proliferarea rapidă a criptomonedelor, cum ar fi Bitcoin, a dus la dezbateri aprinse pe plan global dacă băncile centrale ar trebui să-şi lanseze propriile monede digitale. 

Criptomonedele sunt create printr-un proces denumit minerit (mining), care implică utilizarea procesorului dintr-un dispozitiv, pentru a rezolva probleme complicate de matematică, rezultatul acestora generând monede. Utilizatorii pot cumpăra monedele de la brokeri, apoi le pot stoca sau cheltui, folosind portofelele criptografice. Cele mai cunoscute exemple de criptomonedă sunt: Bitcoin, Ethereum, Ripple sau Litecoin. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb