Nouă foşti angajaţi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) au cerut în instanţă salarii compensatorii, numai în această toamnă, după ce, în vară, fostul membru al Consiliului ASF Tudor Baltă a câştigat, la Tribunalul Bucureşti o indemnizaţie compensatorie netă de 1.046.049 lei (237.000 euro).
Autoritatea a făcut apel împotriva deciziei Tribunalului, pe 13 octombrie.
Astfel, numărul litigiilor de muncă împotriva ASF s-a ridicat la 20.
Printre cei care şi-au cerut drepturile în instanţă se numără foştii membri ai Consiliului ASF Doru-Claudian Frunzulică, Alexe Gavrilă, Daniel Tudor, Gheorghe Albu, dar şi fostul comisar al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, Bogdan Chetreanu, şi fosta şefă a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Angela Toncescu.
ASF este într-o restructurare continuă de la preluarea funcţiei de preşedinte de către Mişu Negriţoiu.
În vară, Autoritatea a oferit compensaţii echivalente cu 12 salarii pentru plecările voluntare, astfel că pentru cei 91 de angajaţi care au decis să părăsească instituţia a scos din conturi 13,29 milioane de lei, plătind suma netă de 9,26 milioane de lei, adică, în medie, 22.600 de euro/salariat. În plus, alţi 7 angajaţi de la Fondul de Garantare a Asiguraţilor au plecat voluntar pentru 606.782 lei.
Numărul plecărilor ar fi putut fi mult mai mare, însă alte câteva zeci de angajaţi cu funcţii de conducere s-au împiedicat de faptul că ar fi trebuit să renunţe pe loc la 85% din sumă, datorată statului drept impozit, conform unei decizii luate de Guvern, anul trecut.
Însă, în procesul intentat de Tudor Baltă, Tribunalul Bucureşti a dispus ca ASF să îi plătească acestuia o sumă "netă", adică la care nu se aplică impozitul.
Procesele iniţiate de foştii angajaţi nu reprezintă o supriză pentru ASF, având în vedere că, în vară, a angajat casa de avocatură "Ţuca Zbârcea & Asociaţii", ca să o consilieze în probleme de legislaţia muncii, pe parcursul procesului de restructurare.
La începutul anului, între angajaţii instituţiei, se numărau mai multe rude de politicieni, precum Laura Elena Chiţoiu, soţia ministrului demisionar al Finanţelor Daniel Chiţoiu, Aura Gabriela Socol, soţia lui Cristian Socol, consilier al premierului Victor Ponta, Iuliana Luiza Scutaru, soţia lui George Scutaru, liderul grupului parlamentar al PNL, Remus Cătălin Câmpeanu, fiul fostului ministru al Muncii Mariana Câmpeanu, dar şi fiica lui Gabriel Oprea.
ASF a devenit celebră pentru salariile gigantice şi angajările pe criterii politice, iar acum se vede în pericol să primească o lovitură straşnică în buget, dacă instanţele vor menţine decizia din cazul Tudor Baltă şi pentru restul angajaţilor.
1. Sugatorii
(mesaj trimis de Nepotistu în data de 08.12.2014, 04:03)
Au scris contracte de munca bune pentru ei dar cei ce controleaza munca lor adica hotii din parlament nu au gasit nimic in neregula ?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.12.2014, 08:18)
trebuie cercetati cei care au facut legea ca s a ajuns la asa ceva
2. pomanagiul
(mesaj trimis de pontica în data de 08.12.2014, 09:32)
Este incredibil cum acest personaj Tudor Balta,care e un nimeni,s-a invartit dupa revolutie prin diverse functii cu salarii grase si acum sa primeasca 237000 euro pentru incompetenta sa.Rusine instantei care a pronuntat aceasta hotarare!!!!!
3. La bursa de valori
(mesaj trimis de anonim în data de 08.12.2014, 09:38)
Cand salariatii au dat insti in judecata erau considerati paria societatii. Astia de la
Asf sau adriana cum se numesc? Doar isi cer drepturile lor..atat,
4. Deci, ASF/CNVM sifon politic...
(mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 08.12.2014, 11:15)
Cine sa mai faca ordine in Romania? Pai nu se stia ca ASF/CNVM era sifon politic, partidele negociind functiile acolo tocmai pentru ca institutia era o struto-camila, la fel ca si alte institutii, unde rudele politicienilor sifonau bugetul de stat, in acest mod recuperandu-se banii cheltuiti in campanii? Ba se obtinea si un profit frumos, pe langa recuperari de bani... Pai dl.Geoana era campion la asta, avea un ginere parca, sau cumnat, care mergea pe la diverse institutii si culegea cate 10-15.000 euro pe luna, asta cand nu-l sarea nea' Rusanu, cu rudele lui... sau nea Hrebenciuc, cu sifoanele lui...
5. Asta-i statul mafiot!
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 08.12.2014, 14:36)
ASF si multe alte asemenea autoritati, agentii, oficii sunt adevarate buboaie purulente pe trupul scump al tarii, avortate, cultivate si ingrijite de statul mafiot. Luind in considerare ca salariul mediu net al romanilor este cca 380 euro/luna, iar pensia medie este cca 180 euro/luna, ne intrebam cu buna dreptate ce activitate draceasca, ca divina nu poate fi, fac toti acesti fii, fiice, soti, sotii, fini, fine, nasi si nase ca sa merite salariile si recompensele astea nesimtite, de negindit pentru contribuabilul obisnuit. 237000 euro inseamna salariul mediu net pe 52 de ani sau pensia medie pe 110 ani. Ce judecator poate judeca ca nemernicul ala este indreptatit la indemnizatia compensatorie respectiva?! Ce judecator ar putea sa considere indreptatite cererile nemernicilor care au dat in judecata ASF = statul roman, sa admita cererile lor in loc sa-i condamne la inchisoare sau sa-i trimita la spitalul de nebuni?
Institutiile statului mafiot, Parlament, Guvern, Presedintie, Justitie, puterile statului menite sa faca ordine, sa curete trupul sfint de buboaiele asta dezgustatoare si letale pentru romanul obisnuit, au cu totul alte preocupari, la loc de frunte situindu-se aceea de a mentine aceasta oribila si de neinteles situatie.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.12.2014, 21:05)
Niste neispraviti.. N-au facut nimic cat au fost in functie doar si-au aprobat salarii compensatoriii exorbitante. Furt ordinar din bani publici. Acum isi cauta "dreptatea" in instanta civila.Poate ii ajuta DNA sa se familiarizeze si cu dreptul penal.