Autorităţile din Statele Unite ale Americii au atribuit un contract pentru lucrări de construcţie la baza Deveselu firmei turceşti Zafer Taahhut Insaat ve Ticaret AS, potrivit unui comunicat al Ambasadei SUA la Bucureşti.
Contractul are ca obiectiv construirea unei clădiri cu două etaje în care vor fi amenajate mai multe încăperi şi o cantină, un depozit, o unitate medicală, un punct de control la intrarea în bază şi alte facilităţi.
La finalul anului trecut, omul de afaceri Marian Petre Miluţ, care controlează compania Prefab, a declarat că nu îşi primise banii pentru prefabricatele furnizate pentru baza NATO de la Deveselu.
Domnia sa a precizat că Prefab este un subcontractor şi că a aflat că mai mulţi subcontractori de la Deveselu sunt în aceeaşi situaţie.
Domnul Miluţ a specificat că plăţile trebuiau efectuate de Ministerul Apărării Naţionale.
Săptămâna trecută, Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a mers, la baza de la Deveselu, unde a declarat că lucrările la reţeaua de apă şi canalizare au fost finalizate şi că va discuta cu vicepremierul Liviu Dragnea pentru a le deconta, fiind vorba despre aproximativ 4,5 milioane de lei.
Ţara noastră a acceptat instalarea pe teritoriul său a facilităţii antirachetă de la Baza Militară Deveselu. Baza ocupă un teren de aproximativ 175 de hectare şi în ea vor fi staţionaţi aproximativ 200 de militari şi tehnicieni americani.
Ministrul Apărării, Mircea Duşa, spunea că statul român are misiunea de a realiza lucrări de amenajare, iar partenerii americani de dotare a bazei, care trebuie să fie operaţională din 2015.
Potrivit acestuia, statul român a alocat 8 milioane de lei în 2013 pentru amenajarea bazei de la Deveselu, urmând a aloca bani şi în 2014 şi 2015 pentru această facilitate militară.
În 2014 statul român trebuie să realizeze sistemul de supraveghere a bazei, iluminatul şi construirea pavilioanelor în care vor fi cazaţi militarii români.
Compania americană KBR a anunţat, în iulie 2013, că a obţinut un contract în valoare de 134 milioane dolari de la Corpul de Ingineri al Armatei americane în Europa pentru a construi instalaţiile primului sistem de apărare antirachetă în Europa, la Deveselu.
În decembrie 2012, a fost atribuit un contract de 3,3 milioane de dolari firmei româneşti SC Glacial PROD SRL, din Ilfov, pentru construirea facilităţilor provizorii. În martie 2013, firma americană Exelis Systems Corporation a câştigat un contract pe o durata de 31 de luni, în valoare de 5,7 milioane de dolari, pentru servicii de mentenanţă şi utilităţi. Cel mai mare contract, de 134 milioane de dolari, a fost adjudecat, în iulie 2013, de firma Kellogg, Brown & Root Services.