DUPĂ CINCI ANI DE LUPTĂ "Robin Hood" a învins BCR, în procesul colectiv pe clauze abuzive

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 octombrie 2015

"Robin Hood" a învins BCR, în procesul colectiv pe clauze abuzive

BCR: "Nicio hotărâre a instanţei nu poate lăsa un contract de credit fără dobândă

Piperea: "Vor începe procesele împotriva BNR"

------------------

Actualizare Al doilea proces colectiv al lui Piperea cu BCR, amânat

Decizia care ar fi urmat să fie luată astăzi în cel de-al doilea proces colectiv dintre BCR şi clienţii reprezentaţi de avocatul Gheorghe Piperea a fost amânată pentru o dată ulterioară, după cum ne-a spus avocatul.

(A.C.)

---------------

După cinci ani de luptă cu "Robin Hood-ul modern" al debitorilor (aşa cum i se spune avocatului Gheorghe Piperea), Banca Comercială Română (BCR) a pierdut, definitiv şi irevocabil, lupta pe care o ducea cu peste 200 de clienţi ai săi.

Reuniţi într-un proces colectiv, aceşti oameni împrumutaţi la BCR, care au dat în judecată banca în urmă cu cinci ani, au câştigat, ieri, eliminarea mai multor clauze abuzive din contractele de credit, printre care se numără cele privitoare la comisioane şi dobândă.

În primă instanţă, procesul fusese câştigat parţial de BCR.

Avocatul Gheorghe Piperea, apărătorul clienţilor, ne-a declarat: "Câştigasem la Curtea de Apel pe clauza care priveşte comisionul de administrare, iar acum, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), am câştigat şi pe DRV (n.r. Dobânda de Referinţă Variabilă), pe care banca a crescut-o unilateral. BCR va trebui să elimine din contracte respectivele clauze, iar dobânda va scădea, de la 9%-10%, la cât ajunsese, în genere la 1,5% - cât era iniţial în contract - plus EURIBOR. Menţionez că sunt şi contracte cu marjă zero de dobândă. De asemenea, am mai câştigat şi pe alte clauze care au fost declarate abuzive, cum ar fi cele ce privesc garanţiile suplimentare".

În procesul câştigat ieri de avocatul Gheorghe Piperea sunt înscrişi 207 clienţi ai BCR. Astăzi, urmează să se pronunţe, în ultimă instanţă, şi decizia din cazul celui de-al doilea proces colectiv pe care Gheorghe Piperea îl are cu BCR şi care implică în jur de 140 de clienţi. Pe fond, acesta a fost câştigat de BCR.

"Mâine (n.r. astăzi), va fi doar o chestiune de formalitate", aprecia, ieri, avocatul, adăugând: "Oamenii abia aşteaptă să treacă şi ziua de mâine (n.r. astăzi), ca să înceapă să dea în judecată Banca Naţională a României, pentru faptul că a fost alături de BCR şi a fost de acord cu toate mişcările făcute de această bancă".

Avocatul a scris, ieri, pe pagina sa de Facebook: "Am înfrânt BCR în primul dosar colectiv privitor la clauzele abuzive. Irevocabil. Azi se fac fix 5 ani şi zece zile de la demararea acestui dosar. Toată apa din Amazon nu va fi suficientă pentru a stinge văpaia care urmează".

Printre altele, hotărârea postată pe portalul ÎCCJ precizează: "Constată nulitatea absolută parţială a clauzei privind dobânda, în partea privind dobânda de referinţă variabilă, precum şi orice altă clauză care permite BCR S.A. modificarea unilaterală a cuantumului dobânzii. Obligă pe pârâta BCR S.A. să modifice contractele încheiate cu reclamanţii ca urmare a constatării nulităţii absolute parţiale a clauzei privind dobânda, precum şi să emită noi grafice de rambursare în urma acestei modificări. (...) Constată caracterul abuziv şi nulitatea absolută a clauzei 8.4 din Condiţiile generale de creditare, precum şi a oricărei clauze care permite BCR S.A. declararea scadenţei anticipate a creditului dacă valoarea garanţiilor constituite de consumator scade sub valoarea creditului rămas de plată. În consecinţă, decide eliminarea acestei clauze din Condiţiile generale de creditare".

La solicitarea ziarului BURSA, reprezentanţii BCR ne-au precizat, ieri, că banca are o strategie clară de închidere amiabilă a tuturor litigiilor, menţionând: "Inclusiv clienţii aflaţi în proces cu banca la instanţele superioare au putut închide litigiile pentru a beneficia de una dintre cele mai bune dobânzi de pe piaţă (n.r. în cadrul Programului Scade Rata, derulată, recent, de bancă). Rămânem fermi în această strategie, indiferent de atmosfera creată de avocaţii care promovează discordia în dauna parteneriatelor şi a încrederii".

În poziţia oficială a BCR se mai arată: "Nicio hotărâre a instanţei nu poate lăsa un contract de credit fără dobândă, ca atare ne aşteptăm ca detalierea hotărârii să nu facă altceva decât să consfinţească decizia băncii din 2010 privind eliminarea modificărilor unilaterale ale nivelului dobânzii şi modul de calcul al acesteia, ancorat în indicele EURIBOR sau ROBOR şi respectând costurile de finanţare ale băncii.

Aşteptăm redactarea hotărârii instanţei, în această situaţie fiind incertă interpretarea sintagmelor (citate de mass-media): «nulitatea absolută parţială a clauzei privind dobânda, în partea privind dobânda de referinţă variabilă, precum şi orice altă clauză care permite modificarea unilaterală a cuantumului dobânzii»".

Recent, BCR a anunţat că intenţionează să-i acţioneze în instanţă pe unii dintre avocaţi, pe care îi acuză de "rea credinţă" şi pe care îi numeşte "samsari de litigii".

Alexandru Berea, director executiv la Direcţia Juridică din cadrul Băncii Comerciale Române, ne-a spus, în cadrul unui interviu, că banca are în jur de 1.500 de litigii individuale cu clienţii, două procese colective (cele în care clienţii sunt reprezentaţi de avocatul Piperea) şi şase acţiuni în încetare cu ANPC.

Rata de succes a BCR în procesele cu clienţii este de 80%, până în prezent circa 800 de acţiuni fiind soluţionate definitiv (excluzând procesul colectiv pe care l-a pierdut, ieri), ne-a precizat reprezentantul BCR, la începutul acestei luni, adăugând: "Criza a fost un şoc atât pentru clienţi, cât şi pentru instituţiile bancare; pe termen lung, însă, ambii parteneri şi-au dat seama de interesul comun de a păstra o relaţie bazată pe încredere şi beneficii reciproce. Tocmai de aceea, reclamăm faptul că apariţiile publice ale diverşilor avocaţi conţin promisiuni înşelătoare referitoare la dobânzi nerealiste. Prin omisiune, sunt induşi în eroare clienţii - marea majoritate a proceselor au fost pierdute la instanţele de apel şi ÎCCJ".

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. domnilor bancheri.

    Jaful organizat de banci/BNR asupra poporului roman trebuie oprit!! 

    in sfarsit se face dreptate!

    Eu am 3 dosare cu BCR din care am castigat 2 def. si irevocabil. Al treilea e castigat si au facut recurs... E destul de clar rezultatul !

    Cum sa aiba 80% rata de succes ? Cred ca se refera de fapt la rata de succes la executiile silite pe care BCR le obtine pentru ca judecatorii nu verifica clauzele abuzive! 

    1. ti-e greu cu matematica? Tu esti unul dintre cei 20% din 800 de procese. Greule de cap

      eu am castigat 5600 ron reducere la sold dar am dat vreo 10.000 ron pe avocati, pastile si taxi-uri. sa ne dea domnul jude si banii astia.

      Siiigurr ca da...80%. Va tremura bufantii. Adevaratul procent se va vedea dupa ce si ANPC va castiga si veti fi nevoiti sa modificati toate contractele si sa dati banii furati inapoi oamenilor.

      Se rasufla cat de curand si vrajeala cu oferta voastra ;) 

    Felicitari ! Sunteti printer singuri care ati fost alaturi de cei subjugate de banciiiiii......Eu am distrus copilaria celor doua fiice, le-am imbracat si le imbrac de la second -hand, au mancat prost , au stiut mereu ca mami si tati nu au bani ca trebuie sa plateasca banca.Am avut ganduri negre...BINE CA AU DISPARUT SI SUNT DISPUSA SA LUPT PANA LA CAPAT CU ACESTI CAMATARI LEGALIZATI DE BNR. Rusine BNR, RUSINE Presedinte si Guvern. Guvernul sustine casa de avocatura a lui SOVA......ASTA E TARA IN CARE TRAIM ...Alte case de avocatura implicate- de partea bancilor....Predoiu...rusinee

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb