DUPĂ CORECŢIA RATINGULUI DE ŢARĂ, "Standard & Poor"s" a redus la "negativă" perspectiva "Transelectrica"

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 31 octombrie 2008

"Standard & Poor"s" a redus la "negativă" perspectiva "Transelectrica"

Agenţia de evaluare "Standard & Poor"s" a corectat perspectiva companiei "Transelectrica" de la pozitivă la negativă, după ce, la începutul săptămânii, a redus cu o treaptă ratingurile ţării noastre.

Potrivit analiştilor "S&P"s" perspectiva negativă asupra "Transelectrica" reflectă pers-pectiva asupra ţării noastre, precum şi posibilitatea deteriorării condiţiilor macroeconomice, cu efecte potenţial adverse asupra calităţii creditelor contractate de companie.

"O corecţie a ratingului României ar determina, după toate probabilităţile, o corecţie în jos a ratingului "Transelectrica", a precizat Tania Tsoneva, analist la S&P"s, subliniind că ratingul companiei nu este dependent de ratingul ţării noastre.

În acelaşi timp, "Standard &Poor"s" a menţinut ratingul "BB+" pentru împrumuturile pe termen lung în lei şi valută ale companiei.

Reprezentanţii agenţiei de evaluare atrag atenţia că eligibilitatea "Transelectrica" în privinţa contractării de credite ar putea fi afectată dacă mediul macroeconomic din ţara noastră se va înrăutăţi şi mai mult pe fondul unei politici fis-cale expansive şi a înăspririi condiţiilor de finanţare externă.

Deşi cadrul legislativ actual fereşte"Transelectrica" de inflaţie şi alte riscuri de piaţă, fluxurile de numerar viitoare şi limitarea îndatorării ar putea fi semnificativ afectate de reducerea volumului de energie trasportată sub cel previzionat şi de un nivel mai ridicat al inflaţiei, de nerecuperat în timp util prin majorarea tarifelor, precizează analiştii "S&P"s".

De asemenea, calitatea creditelor contractate de companie ar putea fi afectată de expunerea la o serie de riscuri financiare generate de politica de dividend a "Transelectrica" şi de administrarea precară a riscului financiar, subliniază analiştii agenţiei de evaluare. Politica de dividend a companiei vizează distribuţia a minimum 50% din profitul anual sub formă de dividende către acţionari şi până la 10% către angajaţii companiei.

Analiştii "S&P" subliniază că "Transelectrica" nu se protejea-ză faţă de riscul valutar şi cel de credit, acestea nefiind ajus-tate în cadrul legislaţiei de tip plafon care se aplică societăţii. Un argument în favoarea aces-tei afirmaţii este că, la sfârşitul anului trecut, "Transelectrica" avea datorii în euro, dolari şi yeni japonezi, cu dobânzi fluctuante.

Acţiunile "Transelectrica" sunt tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti, sub simbolul TEL, de la 29 august 2006. Ministerul Economiei şi Finanţelor deţine 73,70% din acţiunile TEL, iar "Fondul Proprietatea" 13,50%.

"S&P" a coborât ratingul pentru credite în valută al "Transgaz" Mediaş

Standard & Poor"s (S&P) a coborât ieri, de la "BBB-" la "BB+", ratingul pentru credite în valută al Transgaz Mediaş, ca urmare a retrogradării României şi a accentuării riscurilor ce ameninţă economia reală, din cauza creşterii creditării sectorului privat şi a dependenţei de finanţare externă. (N.I.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb