Acţiunile Purcari Wineries (WINE) au urcat ieri la un maxim de 21,5 lei, cel mai înalt nivel atins de producătorul de vinuri de la listarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) din luna februarie a anului trecut, când titlurile companiei şi-au făcut debutul în ringul de tranzacţionare din ţara noastră la preţul de 21 de lei/unitate.
În acest context Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul casei de brokeraj Estinvest ne-a transmis: "Se remarcă faptul că aprecierea cotaţiei WINE din ultimele şedinţe apare pe fondul creşterii substanţiale a volumului de tranzacţionare, cu mult peste cel înregistrat în mod obişnuit cu acţiunile acestui emitent".
Este o afirmaţie ce apare în condiţiile în care, pentru şedinţa din data de 17 mai, creşterea de 2,53% a cotaţiei WINE a fost acompaniată de un volum de 145.565 de acţiuni, cu mult peste media lunii anterioare de tranzacţionare, de circa 4.440 de titluri pentru ca, în data de 19 mai, preţul acţiunii producătorului de vinuri să urce cu 3,45%, pe fondul unui rulaj de 186.562 de titluri. Avansul a continuat şi ieri, când preţul acţiunii a încheiat şedinţa de tranzacţionare în creştere cu 2,38%, în condiţiile unui volum de 83.839 de titluri.
Practic, în doar aceste trei şedinţe bursiere au fost schimbate, prin piaţa "regular", titluri reprezentând 2,08% din capitalul producătorului de vinuri din Republica Moldova.
Anterior acestor şedinţe, la data de 15 mai, Purcari şi-a publicat rezultatele financiare pentru primele trei luni ale anului curent, compania înregistrând un profit net de 8,67 milioane de lei, cu 46,5% peste cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2018, pe fondul unor venituri în creştere cu 28,8%, până la 42,22 milioane de lei.
"Personal, nu aş pune neapărat aprecierea preţului acţiunii din ultima perioadă pe seama rezultatelor financiare pentru primul trimestru al anului, ce au fost publicate săptămâna trecută şi care au fost în creştere faţă de aceeaşi perioadă a lui 2018", a punctat directorul de la Estinvest, care a adăugat: "Ţinând cont de dimensiunea volumelor înregistrate şi de structura acţionariatului Purcari, probabil că este vorba despre achiziţii făcute de fonduri de investiţii, dar încă nu avem o raportare la bursă în acest sens".
La finalul anului trecut, Victor Bostan, fondatorul şi directorul general al Purcari avea, prin Amboselt Universal Inc, o deţinere de 25,03% din companie, în timp ce Lorimer Ventures Limited controla 22,7% din producătorul de vinuri.
Alţi acţionari importanţi ai societăţii sunt Franklin Templeton Investments, Magna Umbrella Fund PLC, SEB SICAV 2 şi IFC (International Financial Corporation).
Purcari Wineries este ultima companie listată la Bursa de Valori Bucureşti, după ce la începutul anului trecut a derulat o ofertă publică de vânzare, prin care compania şi-a plasat în piaţă 9,8 milioane de titluri (reprezentând 49% din acţiunile societăţii), operaţiune ce s-a încheiat cu succes la preţul de 19 lei/titlu.
Cu toate că a raportat rezultate financiare preponderent în creştere, de la listare şi până la începutul acestui an, cotaţia WINE s-a înscris pe un trend descendent, brokerii punând parcursul acţiunii îndeosebi pe seama lichidităţii reduse la BVB a titlurilor companiei, în comparaţie cu cea a unor emitenţi mai mari din domeniul bancar sau energetic şi a lipsei dividendelor.
În data de 15 februarie a acestui an, Purcari şi-a publicat rezultatele financiare preliminare pentru 2018, compania raportând atunci un profit net de 45,67 milioane de lei, în creştere cu 58% faţă cel din anul anterior. Piaţa a reacţionat pozitiv, preţul acţiunii urcând în acea zi cu 3,41% şi cu 1,65% în următoarea şedinţă bursieră din data de 18 februrarie. Ulterior, cotaţia WINE a intrat într-o consolidare pe care a depăşit-o semnificativ începând cu data de 10 mai 2019.
Pentru anul curent, conducerea companiei a propus distribuirea unui dividend de 0,95 lei/titlu, ce a fost aprobat de acţionari în şedinţa din data de 25 aprilie, echivalentul unui dividend brut de aproape 5% faţă de cotaţia WINE din acea zi, de 19,1 lei.
Valoarea de piaţă a companiei la Bursa de Valori Bucureşti este de 430 milioane de lei.
1. Long WINE, trece de 30
(mesaj trimis de Damian în data de 23.05.2019, 02:19)
Chiar si dupa cresterile recente, mi se pare cel mai promitator emitent din BET, pentru ca au cea mai mare expunere pe segmentul de consum (unicul sector care beneficiaza de nebunia PSD-ista cu cresterile salariale), dar si diversificarea pe piete in afara Romaniei, ramanand la un multiplu PER mult sub alte titluri de consum ca SFG sau MedLife.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.05.2019, 08:11)
Trece doar dacă continua sa cumpere fondurile. Oricum e o companie buna, printre cele mai bune de la Bursa.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.05.2019, 13:57)
noile companii listate, inclusiv WINE, au avut o piata proasta din cauza dividendelor excesive platite de companiile de stat in ultimii 2 ani. cum, mai devreme sau mai tarziu, "se inchide robinetul" aceste companii vor creste prin potentialul pe care il au. acum, desi la listare a fost cat se poate de buna si s-a batut tot romanul pe ea, DIGI este facuta albie de porci de catre "analisti" pentru ca "are datorii". le avea si la listare. "analistul" roman mai mult decat PER nu pare sa inteleaga. aceste companii sunt "growth" cu expansiune atat organica cat si prin M&A iar, la DIGI, daca treci un pic de PER si te uiti la cash-flow, vei realiza ca in 1-2 ani va exista un FCE semnificativ pentru dividende. La SFG este un pic mai complicata treaba intrucat este mai dificil sa treci costurile in crestere catre consumatori, mai ales la Pizza Hut, care oricum era scumpa. In plus, vad riscur mai mari, pierderea uni franchize, putand impacta puternic business-ul. De aceea, dintre astea 3 mai mari listate de curand am ales WINE si DIGI. Acestea 2, asa cum remarca si un preopinent, au si avantajul unei dispersii pe mai multe piete (si complexitatea aferenta, este drept).