DUPĂ DOI ANI DE CONTRACŢIE Coface estimează o creştere economică în Rusia

A.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 22 iunie 2017

Diversificarea economiei întâmpină impedimente majore: deficitul forţei de muncă până în anul 2020 şi lipsa investiţiilor

După doi ani consecutivi de contracţie a activităţii economice în Rusia (-2.8% în 2015 şi -0.2% în 2016), Coface are previziuni pozitive pentru 2017, deşi slabe (1%), potrivit unui comunicat de presă.

Raportul Coface arată: "Vulnerabilitatea creşterii de durată medie poate fi legată de dependenţa prea mare de hidrocarburi a economiei. În ciuda recentei creşteri a preţurilor petrolului, Rusia nu poate conta pe această susţinere, nici pe creşterea puternică a producţiei de petrol".

Diversificarea economiei, care face parte din planul strategic al statului rus, se confruntă cu unele obstacole structurale, în special cu dezvoltarea demografică a ţării, marcată încă din 2010 de o scădere a populaţiei cu vârstă de muncă, potrivit Coface: "În plus, sancţiunile impuse în urma crizei ucrainene şi eşecurile în materie de guvernare (calitatea reglementării, libertatea politică, corupţia) limitează accesul investitorilor străini. Totodată, capitalul rus privat nu este întotdeauna îndreptat spre economia naţională, anumiţi investitori preferând să economisească în detrimentul investiţiilor".

În ciuda faptului că respectiva competitivitate structurală prezintă o tendinţă de îmbunătăţire, Rusia trebuie să-şi dezvolte propriile facilităţi de producţie şi să crească productivitatea muncii, apreciază agenţia de rating.

Atunci când se confruntă cu aceste constrângeri structurale şi cu un context dificil, atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional, Rusia trebuie să-şi menţină competitivitatea în creştere: în acest sens, s-au înregistrat progrese considerabile în ultimii cinci ani (de la locul 67 în 2012 -2013, până la locul 43 în 2016 - 2017, conform Indexului Competitivităţii Globale).

Evoluţia preţurilor petrolului şi a contextului internaţional (ridicarea sancţiunilor) va fi decisivă pentru investiţiile private, în scădere din 2013, iar relansarea acestora ar permite îmbunătăţirea şi extinderea facilităţilor de producţie, mai arată Coface.

Raportul mai arată: "În timp ce nivelurile de educaţie şi de cercetare ştiinţifică se regăsesc printre activele ţării, productivitatea muncii rămâne scăzută în Rusia (de şapte ori mai mică decât cea a SUA şi de cinci ori mai mică decât UE) şi la niveluri destul de statice. Cu toate acestea, costul unitar al muncii este relativ ridicat".

Scăderea bruscă a valorii Rublei în perioada 2014 - 2015 a sporit competitivitatea anumitor mărfuri ruseşti în comparaţie cu bunurile importate, dar mai ales în sectoarele care s-au bucurat de măsuri specifice de sprijin, cum ar fi produsele agroalimentare, substanţele chimice şi cauciucul / materialele plastice, iar acestea ar putea sa conducă la continuitatea creşterii, se mai arată în comunicat. În plus, precizează Coface, după doi ani de declin abrupt (-36% în 2015 şi -11% în 2016), vânzările de autoturisme au crescut în martie şi Aprilie 2017, anunţând o tendinţă pozitivă pentru acest sector în 2017.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb