DUPĂ FRANC, POTOPUL / AVOCATUL ELENA PAVEL: "Tergiversarea BNR, prin tot felul de excepţii, ne-a determinat să nu o mai chemăm în judecată"

MARILENA DINU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 ianuarie 2015

"Tergiversarea BNR, prin tot felul de excepţii, ne-a determinat să nu o mai chemăm în judecată"

Buzoianul care a câştigat procesul cu Piraeus Bank: "Am ales să mă împrumut în această monedă la recomandarea băncii"

Tribunalul din Buzău a decis, zilele trecute, ca Ovidiu Olteanu, unul dintre debitorii băncii Piraeus, să-şi achite creditul, contractat acum aproape opt ani, în franci elveţieni, la cursul din momentul acordării.

Elena Pavel, avocatul buzoianului, ne-a declarat: "Este o soluţie corectă, legală şi temeinică. Este foarte clară şi nu lasă loc de interpretări. Instanţa a constatat caracterul abuziv al clauzei privind riscul valutar retroactiv de la data scadentă primei rate, nu de la data înregistrării acţiunii, nu de la data la care decizia va reveni irevocabilă".

Acum clientul va decide dacă suma respectivă, rezultată din diferenţa de curs valutar, va fi restituită sau va fi compensată.

Iniţial, buzoianul a chemat în proces şi Banca Naţională Română, pe motiv că ar fi fost singura entitate care ar fi putut limita cuantumul creditelor contractate în franci elveţieni, astfel încât efectele unor fluctuaţii ale cursului valutar să nu fie resimţite puternic. Pârâta BNR a încercat să tergiverseze procesul, invocând tot felul de excepţii, potrivit avocatei Elena Pavel, astfel încât domnia sa a renunţat în octombrie 2014 să mai cheme Banca Naţională, în continuare, în faţa instanţei.

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, ne-a confirmat ieri că reclamantul şi-a retras în octombrie plângerea împotriva BNR.

Creditul contractat în 2007

Povestea lui Ovidiu Olteanu a început în 2007 când a contractat un credit de nevoi personale, cu garanţie imobiliară, în valoare de 122.000 de franci elveţieni. În acea perioadă, moneda străină era cotată la valoarea de 1,8 lei.

Relaţia dintre client şi bancă s-a înrăutăţit după ce, odată cu creşterea francului şi implicit a ratei lunare, buzoianul nu şi-a mai putut plăti datoria la timp.

Ovidiu Olteanu ne-a declarat: "Nu sunt rău-platnic, ei ştiu, pentru că mereu le puneam banii cu o lună, două, înainte. Când au început să crească ratele şi nu le-am mai putut plăti, au început să mă sune, să mă hărţuiască. Ajungeau să sune şi la vecini, să mă ameninţe. I-am sunat şi i-am întrebat dacă în contractul nostru scrie că au voie să îmi sune vecinii, prietenii. Primeam două, trei telefoane pe zi. La un moment dat, le-am spus că sunt la volan, iar ei mi-au zis că de ce nu vând maşina, ca să achit creditul. Aş vrea să mai adaug că, în 2007, am ales să mă împrumut în această monedă la recomandarea băncii, pe motiv că francul elveţian este o monedă stabilă pe piaţa din România, iar creditele au dobânzi mici".

În opt ani, valoarea ratei s-a dublat

Buzoianul povesteşte că, în 2007, rata lunară, în lei, era de aproximativ 1.700 de lei, iar în prezent depăşeşte 3.500 de lei. Pentru că nu s-a putut înţelege cu banca, buzoianul a apelat la justiţie. În mai 2014, avocatul Elena Pavel a intentat procesul. Soluţia a venit după şase luni, practic la a cincea înfăţişare, după patru termene în care magistraţii au fost nevoiţi să dispună amânarea cauzei.

Elena Pavel admite că e vorba despre un proces greu, recunoscând în acelaşi timp că s-a documentat mult, mai ales că este primul caz de acest gen câştigat la prima instanţă, însă mai are în lucru dosare ale altor buzoieni care au diferite probleme cu băncile.

Deşi este o primă victorie înregistrată de buzoianul Ovidiu Olteanu şi apărătorul său, cei doi se aşteaptă ca banca să conteste decizia magistraţilor Tribunalului Buzău.

"Din câte am studiat pe aceste contracte bancare cu obiect clauză abuzivă, băncile au mers până la Înalta Curte, deci mă aştept la un apel din partea băncii", a precizat Elena Pavel. Până în prezent, Ovidiu Olteanu a plătit către bancă mai mult de jumătate din valoarea creditului contractat pe 25 de ani.

Hotărârea instanţei obligă banca să recalculeze ratele plătite de client în toţi cei şapte ani de până acum, la valoarea la care a fost luat împrumutul.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Nu stiu de ce dna avocat spune ca e clara, ca mie nu-mi pare deloc clara, atata timp cat spune ca admite in parte caracterul abuziv al clauzei de schimb valutar la curs din data platii dar ca respinge dreptul consumatorului de a plati in ron.

    Tare imi e teama ca dupa ce apare motivarea judecatorului o sa fie toata lumea in ceata, pt ca se va putea intelege ca imprumutatul trebuie sa ramburseze in CHF si nu in RON. Si de unde cumpara CHF daca banca nu-i vinde la cursul respectiv?

    1. Sparge o banca din elvetia si face rost direct de CHF

      nu bah brostule. cumpara chf de la alta baca fix suma la cursul de acordare.

    Aligator!Deci esti din domeniu bancar!

    Poate ar fi timpul pentru mai multa transparenta in ce priveste BNR-ul si structurile sale. Poate ca ar trebui adus in fata cetatii si judecat cu pietrele la indemana. Si Ghetea, si asociatiile bancherilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb