DUPĂ INCIDENTUL PEGASUS, ISRAEL - IMPLICAT ÎNTR-UN NOU SCANDAL PRIVIND SUPRAVEGHEREA TELEFOANELOR Omicron - ocazia ideală pentru "ochiul şi timpanul" Shin Bet

George Marinescu
Ziarul BURSA #Internaţional #IT / 6 decembrie 2021

Omicron - ocazia ideală pentru "ochiul şi timpanul" Shin Bet

Încălcarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, inclusiv dreptul la viaţa privată, nu mai pare ceva deosebit pentru Israel. Autorităţile de la Tel-Aviv nu ţin cont de nicio regulă democratică atunci când, sub pretextul prevenirii răspândirii actualei pandemii, iau măsuri care atentează clar la dreptul la viaţă privată a oricărei persoane. Cea mai recentă măsură a fost supravegherea persoanelor infectate cu varianta Omicron de către Serviciul israelian de securitate internă (Shin Bet), care a fost suspendată, la sfârşitul săptămânii trecute, din cauza protestelor cetăţenilor, partidelor de opoziţie, formatorilor de opinie şi liderilor religioşi din Israel. Conform unor oficiali de la Tel Aviv, tehnologia, dezvoltată iniţial de agenţia de securitate israeliană Shin Bet pentru combaterea terorismului şi contraspionaj, "a contribuit în ultima săptămână la efortul de a rupe lanţul infecţiei".

Măsura a fost aplicată şi în prima perioadă după izbucnirea pandemiei Covid-19, iar acum, odată cu apariţia noii variante Omicron, a fost reinstituită, permiţând localizarea persoanelor infectate cu Sars-Cov 2 şi a telefoanelor mobile din apropierea acestora pentru a stabili contactele, care ar fi putut fi infectate. Mai mult, Ronen Bar, directorul Shin Bet, Ronen Bar, a afirmat că, în timpul valurilor anterioare ale actualei pandemii, serviciul de informaţii israelian a supravegheat toate telefoanele persoanelor infectate cu Sars-Cov 2. În acest fel, pe baza respectivei supravegheri, orice persoană despre care Shin Bet afirma că a fost în contact cu un pacient infectat cu Sars-Cov 2, primea pe telefonul mobil un mesaj prin care i se transmitea să se plaseze în carantină timp de 14 zile.

Ronen Bar a mai spus că, pe baza experienţei, urmărirea telefonului mobil de către Shin Bet este eficientă numai atunci când numărul de persoanelor infectate cu Sars-Cov 2 este scăzut.

Privitor la acest aspect, instanţa supremă din Israel a arătat la începutul acestui an că peste 400.000 de persoane au fost puse în carantină din greşeală din cauza urmăririi telefonului mobil de către serviciului de securitate Shin Bet.

În martie 2021, Înalta Curte din Israel a decis că agenţia poate urmări doar pacienţii care refuză să coopereze cu identificatorii de contact, spunând că politica de monitorizare a cetăţenilor le-a încălcat în mod nejustificat dreptul la viaţa privată. Mai mult, raportul Corpului de Control din cadrul guvernului de la Tel Aviv, întocmit în luna octombrie arată că supravegherea telefoanelor mobile ale persoanelor infectate cu Sars-Cov 2 nu este suficient de eficientă în comparaţie cu investigaţiile epidemiologice efectuate de Ministerul Sănătăţii.

În urma evaluării actualei situaţii privind răspândirea variantei Omicron a Sars-Cov 2, premierul Naftali Bennett şi ministrul sănătăţii Nitzan Horowitz au decis ridicarea acestei măsuri care a durat câteva zile. Cu toate acestea, guvernul israelian a avertizat că reintroducerea acestui tip de supraveghere este posibilă în cazul creşterii morbidităţii în ţară cauzată de Covid-19.

Nitzan Horowitz, ministrul sănătăţii din Israel, a scris pe Twitter că iniţiativa de urmărire a telefonului a fost întotdeauna destinată să fie limitată ca sferă şi durată.

"Am subliniat încă de la început că utilizarea acestui instrument va fi limitată şi foarte scurtă... pentru a obţine informaţii urgente despre limitarea răspândirii unei variante noi şi necunoscute" a afirmat Horowitz.

Curios este că, înainte ca măsura să fie suspendată de autorităţile de la Tel Aviv, Curtea Supremă a Israelului a respins în aceeaşi zi o plângere prin care patru organizaţii neguvernamentale ce luptă pentru respectarea drepturilor omului solicitau anularea supravegherii respective.

"Având în vedere incertitudinea în jurul variantei Omicron şi efectele acesteia..., nu a fost dovedit faptul că autorizaţia Shin Bet reprezintă o încălcare disproporţionată a dreptului la viaţă privată, care ar justifica anularea acesteia", au arătat, în motivarea decizie, magistraţii din Israel.

Supravegherea telefoanelor mobile ale persoanelor infectate pentru depistarea eventualelor contacte ale acestora a fost criticată dur de organizaţiile de apărare a drepturilor omului, care au arătat că măsura este neconstituţională, deoarece încalcă drepturile şi libertăţile cetăţenilor.

Israel - lider în supravegherea telefoanelor mobile pe mapamond

Scandalul privind supravegherea telefoanelor mobile în Israel vine după ce statul respectiv a mai fost implicat în scandalul Pegasus, despre care ziarul BURSA a relatat în ediţia din 29 iulie 2021, în articolul "În fiecare clipă te văd doi: Dumnezeu şi spionajul israelian" .

În materialul respectiv arătam că, potrivit unei liste care a ajuns în posesia jurnaliştilor de la Forbidden Stories, o platformă franceză non-profit, şi a datelor obţinute de organizaţia Amnesty International, peste 50.000 de numere de telefon din întreaga lume au fost accesate de Pegasus, proprietarii acestora putând fi potenţial spionaţi zi de zi, 24 de ore din 24, de către autorităţile naţionale care au achiziţionat programul respectiv şi, în final, de firma producătoare din Israel.

Din cele 50.000 de numere de telefon, de la declanşarea scandalului şi până acum au fost identificate mii de persoane din peste 50 de ţări care au fost selectate de clienţii companiei israeliene NSO pentru a fi supravegheate permanent prin intermediul telefonului mobil. 15.000 din cele 50.000 de numere de telefon urmărite prin Pegasus sunt din Mexic şi din Orientul Mijlociu. Cele mai multe numere de telefon incluse în lista respectivă sunt, pe lângă Mexic, din Azerbaidjan, Bahrain, Ungaria, India, Kazahstan, Maroc, Rwanda, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite.

Lista respectivă includea, conform celor de la Washington Post, 189 de jurnalişti (printre care se numără cei de la Associated Press, Reuters, CNN, The Wall Street Journal, Le Monde, The Financial Times, AlJazzera), peste 600 de politicieni şi oficiali guvernamentali, cel puţin 65 de oameni de afaceri, 85 de activişti pentru drepturile omului şi 14 şefi de state (printre care se afla şi preşedintele francez Emmanuel Macron), dar şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi fostul preşedinte al Comisiei Europene, italianul Romano Prodi.

Potrivit reprezentanţilor companiei israeliene NSO Group, 40 de state au cumpărat software-ul Pegasus pentru supravegherea telefoanelor mobile.

Compania israeliană NSO Group Technologies a fost înfiinţată în 2010 de Niv Carmi, Shalev Hulio şi Omri Lavie. Despre Hulio şi Lavie se crede că sunt foşti membri ai Unităţii 8200, o unitate de colectare de informaţii a Forţelor de Apărare din Israel. Anterior, colaboraseră la lansarea a două startup-uri la începutul anilor 2000 - MediaAnd şi CommuniTake, tehnologia dezvoltată la ultima companie putând accesa de la distanţă un telefon mobil. La câţiva ani de la înfiinţarea CommuniTake, Hulio şi Lavie au colaborat cu Niv Carmi, un fost agent de informaţii al Mossad, pentru a înfiinţa NSO.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. La inceput de pandemie presedintele nostru a spus clar ca se poate activa (si probabil s-a activat) supravegherea in masa prin telefoane. Deci capabilitatea exista; ar fi curios sa nu fie folosita.

    Mergeti de curiozitate la Vodafone Law Enforcement Disclosure si o sa vedeti ca Romania e la nivel de Arabia Saudita: firmele de telecom nu au voie sa zica nimic prin lege! "Vodafone disclosure unlawful (1)" 

    Alte tari care au descoperit sapunul si democratia publica chiar ele statistici despre cate interceptari se fac si de ce. 

    Deci Israelul, prin faptul ca a facut publica treaba asta si s-a judecat este mult mult peste nivelul nostru. 

    Era de asteptat. Numa idiotii au crezut ca nu se va ajunge aici.

    Sincer sa fiu, nu ma impresioneaza. Stiti de ce? Daca ai nevoie sa comunici, folosesti aplicatii criptate. Si comunici mai rar. Nu ai nevoie sa stai toata ziua cu telefonul la ureche.

    Problema mea este faptul ca nu pot sa merg in niciun magazin nealimentar. Voua va pasa ca va asculta cineva conversatiile cretine la telefon? Bai, ce prioritati aveati. Inverse. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb