DUPĂ MĂSURILE LUATE ÎN CONTEXTUL CRIZEI CORONAVIRUS Rezervele BNR au scăzut cu peste 1,7 miliarde euro

Emilia Olescu
Bănci-Asigurări / 1 aprilie 2020

Rezervele BNR au scăzut cu peste 1,7 miliarde euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) au scăzut cu peste 1, 7 miliarde euro, la finalul lunii martie, după măsurile adoptate de banca centrală în contextul crizei Coronavirus. Astfel, la 30 martie, rezervele BNR se situau la nivelul de 34,12 miliarde euro, faţă de 35,83 miliarde euro, nivelul înregistrat cu o lună în urmă.

Banca Naţională a anunţat că, în cursul lunii martie, au avut loc următoarele operaţiuni:

"- Intrări de 3.252 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene şi altele;

Ieşiri de 4.959 milioane euro, reprezentând reducerea ratei rezervelor minime obligatorii, modificări ale rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele".

În şedinţa din 7 februarie, BNR a redus nivelul rezervei minime obligatorii pentru pasivele în valută ale băncilor.

Comunicatul BNR de ieri menţionează că 24 februarie - 23 martie 2020 este perioada de aplicare a deciziei Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României de reducere a ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută la 6% de la 8%.

Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 4,88 miliarde euro.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 martie 2020 au fost de 39,006 miliarde euro, faţă de 40,752 miliarde euro la 29 februarie 2020.

Plăţile scadente în luna aprilie, în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 250 milioane euro.

În cadrul şedinţei de urgenţă a Consiliului de Administraţie al BNR care a avut loc în 20 martie, Banca Naţională a hotărât adoptarea unor măsuri, în contextul pandemiei de Covid 19. Astfel din 23 martie, banca noastră centrală a redus rata dobânzii de politică monetară de la 2,5% la 2%. Tot atunci, BNR a mai decis:

"- Îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la ±0,5 puncte procentuale de la ±1 punct procentual. Astfel, începând cu 23 martie 2020, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se menţine la 1,5%, iar rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) se reduce la 2,5%, de la 3,5%. Pe acest fond, este de aşteptat ca principalele cotaţii ROBOR să cunoască o ajus­tare descendentă semnificativă;

- Furnizarea de lichiditate instituţiilor de credit prin intermediul operaţiunilor repo (operaţiuni revesibile cu titluri de stat) în vederea asigurării funcţionării fluente a pieţei monetare şi a altor segmente ale pieţei financiare;

- Cumpărarea de titluri de stat în lei de pe piaţa secundară în vederea consolidării lichidităţii structurale din sistemul bancar care să contribuie la finanţarea în bune condiţii a economiei reale şi a sectorului public".

Banca centrală a anunţat, atunci, că în funcţie de evoluţia situaţiei, Consiliul de Administraţie este pregătit să decidă şi reducerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi a celei aplicabile pasivelor în valută ale instituţiilor de credit.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. hai cu euro la 5 lei mai repede, MANOLEEEE !!!

    1. nu.

      asta va eroda puterea de cumparare si castigurile realizate se vor irosi. 

      eu as reformula dezideratul tau....  

      Hai cu productivitatea dublata, ROMANIEEEEE ! Si cu valoare aduagata si cu exporturi peste importuri ROMANIEEE !  

      Ma intelegi tu pe mine?  

      in acelasi timp... daca BNR mai protejeaza mult leul ... o sa topeasca aproape toata rezerva .

      cam asa am auzit in viitor ca au facut ... dar nu e bai! ...s-a rezolvat (cu greu) situatia atunci in viitor - fara Isarescu si cu mare parte din echipa schimbata.  

      Maestro, sint complet dezumflat despre productivitate. Cele fabrici cu ceva capital sau conectii externe stau mai bine la capitolul productivitate. Daca scobori in cele mai mici fabricute nu ai ce dubla. Se vor inchide daca vin alea mari peste ele, in cazul in care au acelasi obiect de activitate. Si mai am de mentionat stilul latin in care ROMANIEEE lucreaza : mai rasare soarele si miine !!!

      Asa ca iti urez succesuri si la exporturi peste importuri.  

      Vine o perioada cam varza, rechinii stau sa vada cind Manoleee se intoarce cu spatele si PAC, leul sare fara CAPAC !

      5 lei de vrei sau nu vrei, PARIU ? 

      hei, nu pun pariuri :) ....tehnic, m-am uitat si eu pe un ch art, stiu nivelele ... stiu ca e posibil. uIte iti zic eu tie nivelele de rezistenta pe perechea eur/ron: 4.8475 (R - rezistenta puternica), 4.9634 (R slaba), 5.0471 (R foarte puternica), 5.18 ...si continua...

      deci: stiu cum e situatia. 

      doar ca ziceam ca s-ar pierde ce s-a castigat pentru romani. 

      o moneda puternica chiar e un avantaj - atrage fluxuri de capital.  

      Deprecierea monedei pe o baza curenta e de fapt costul socializat al unui management deficitar (indiferent ce management - de tara, de economie, de firma, etc).  

      Eu aveam o abordare optimista.  

      Dar da,.... m-am uitat si eu pe grafice , stiu ce urmeaza.

      p.s. vezi ca dupa cum avem debit = credit in contabilitate, avem si moneda = active nemonetare (ca evaluare) ...deci... moneda in curs de slabire = evaluare nominala a activelor (pret). ... deci... actiunile sunt active .... ma intelegi unde bat?  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb