DUPĂ PIERDEREA PROCESULUI CU APPLE ÎN SUA Capitalizarea de piaţă a Samsung a scăzut cu 12 miliarde de dolari

Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 28 august 2012

Capitalizarea de piaţă a Samsung a scăzut cu 12 miliarde de dolari

Un juriu federal convocat de tribunalul din San Jose, California, a hotărât recent că mai multe smartphone-uri şi tablete Samsung din gama Galaxy încalcă brevete ale Apple în zona design-ului şi funcţionalităţii, juraţii acordând companiei americane despăgubiri de 1,05 miliarde de dolari.

Judecătorul care a prezidat procesul va decide în luna septembrie dacă va da curs solicitării Apple pentru interzicerea comercializării, pe teritoriul Statelor Unite, a mai multor produse Samsung. Majoritatea analiştilor văd şanse ridicate ca instanţa să decidă în favoarea Apple.

Samsung a devenit lider al pieţei smartphone la nivel mondial, evaluată la 219 miliarde de dolari, prin introducerea modelelor Galaxy care folosesc software Android, câştigând cotă de piaţă de la Apple, care are o gamă mai restrânsă de modele.

Acţiunile grupului sud-coreean Samsung Electronics au scăzut ieri cu aproape 7%, ştergând 12 miliarde de dolari din capitalizarea de piaţă a celei mai mari companii sud-coreene. "Există în continuare mult prea multe variabile, inclusiv decizia finală care va fi anunţată peste o lună, pentru a spune dacă va exista o interdicţie pentru Samsung privind vânzarea de telefoane Galaxy S3", a declarat un manager de fond la o companie sud-coreeană care deţinea unul din cele mai importante pachete de acţiuni Samsung la finele lunii martie. Acţiunile Samsung, cea mai mare companie tehnologică din lume în funcţie de venituri, au înregistrat ieri o scădere de 7,7%, cea mai mare scădere înregistrată în ultimii patru ani. În schimb, volumul acţiunilor tranzacţionate luni a fost dublu faţă de media zilnică din ultima săptămână.

Samsung ar putea amâna lansarea unor noi produse

Compania "Samsung Electronics" ar putea fi nevoită să amâne lansarea unor noi produse mobile, pentru a putea face modificări de design, după ce un juriu american a decis că cel mai mare producător de smartphone-uri la nivel mondial a încălcat patente ale Apple. "Samsung va trebui să schimbe unele produse din portofoliu. Ar putea avea loc întârzieri în dezvoltarea şi lansarea unor noi modele, într-o perioadă în care apar produse noi o dată la şase luni", a declarat Chang In Whan, preşedinte al companiei KTB Asset Management din Seul. Un purtător de cuvânt al Samsung a declarat totuşi că programul de lansare a unor noi produse de către companie nu va fi afectat de verdictul din SUA.

Samsung, cel mai mare producător de cipuri de memorie, ecrane plate şi televizoare la nivel mondial, intenţionează să inves­tească 22 de miliarde de dolari în acest an pentru creşterea capacităţii de producţie.

"Samsung are buzunarele adânci şi vor face nişte schimbări de design", a declarat Michael Risch, profesor specializat în legislaţia patentelor la Villanova University din Pennsylvania. El a adăugat că, dacă Samsung nu va mai putea să copieze, atunci ar putea fi determinată să fabrice produse mai bune decât Apple.

Verdictul din SUA ar putea afecta şi alţi producători de aparate cu sistem de operare Android, având în vedere că Apple a dat în judecată companii precum HTC, al patrulea mare furnizor de smartphone-uri. HTC a obţinut anul trecut venituri de 15,8 miliarde de dolari, mare parte din comercializarea de telefoane Desire şi Sensation.

Nokia şi Microsoft, posibili câştigători colaterali în urma victoriei Apple împotriva Samsung

Nokia şi Microsoft, care caută să-şi impună produsele pe piaţa smartphone-urilor, vor avea de câştigat în urma victoriei Apple împotriva Samsung, din moment ce mai multe produse ale companiei sud-coreene ar putea fi interzise în SUA, iar sistemul de operare Google Android va avea de suferit.

Astfel, eventuala dispariţie de pe piaţa americană a unor produse Samsung ar putea reprezenta o oportunitate pentru Nokia de a se impune în zona smartphone-urilor, grupul finlandez fiind marele întârziat al reinventării telefoanelor "inteligente" după lansarea iPhone şi apariţia sistemului de operare Google Android.

Între timp, verdictul favorabil Apple în procesul cu Samsung poate fi interpretat drept un semnal de alarmă privind vulnerabilitatea altor produse bazate pe Android la procese similare, astfel că mulţi producători de smartphone-uri ar putea căuta alternative la platforma Google, precum sistemul de operare Windows Phone dezvoltat de Microsoft, a declarat pentru Bloomberg Carolina Milanesi, analist la compania de cercetare Gartner, care a adăugat: "Sunt sigură că producătorii din zona Android se întreabă cât va mai dura până când vor deveni ţinte pentru Apple. Situaţia ar putea determina unii producători să apeleze, ca alternativă, la Windows Phone 8. Pentru companii precum HTC şi chiar Samsung, care au anunţat deja că vor produce cel puţin un smartphone Windows Phone 8, verdictul ar putea creşte puternic investiţiile în acest sistem de operare".

Research In Motion (RIM), un alt producător de smartphone-uri aflat în declin după apariţia iPhone, va rata în mare măsură oportunitatea imediată oferită de verdictul din procesul Apple versus Samsung, deoarece BlackBerry 10, modelul pe care contează compania canadiană pentru a-şi revigora afacerile, va sosi pe piaţă abia în primul trimestru al anului viitor, a afirmat Horace Dediu, fost analist la Nokia care conduce acum la Helsinki propria firmă de consultanţă.

Dediu consideră că Microsoft va avea cel mai mult de câştigat, după ce producătorul Windows a câştigat deja câteva litigii pe tema tehnologiilor brevetate cu Motorola Mobility, companie cumpărată în acest an de Google pentru portofoliul uriaş de patente în domeniul IT&C. Microsoft a câştigat interdicţii pe importul câtorva produse Motorola în SUA şi limitarea vânzărilor în Germania.

Nokia va prezenta pe 5 septembrie următoarea generaţie de smartphone-uri Lumia, construite pe platforma Microsoft Windows Phone 8. O săptămână mai târziu, Apple va lansa noul model iPhone, cel de-al şaselea al familiei de smart­phone-uri.

Samsung a reuşit să ocolească alte verdicte de interzicere a vânzărilor prin modificarea unor aspecte ale produselor sale. Anul trecut, Samsung a modificat forma unui model de tabletă Galaxy şi poziţia boxelor după ce Apple a obţinut interzicerea comercializării acesteia în Germania.

Compania urmează să lanseze în acest an o nouă versiune a Galaxy Note, care în mai puţin de un an a fost vândută în peste 10 milioane de exemplare. Samsung a început vânzarea versiunii tabletă a Note în această lună, după lansarea în luna mai a aparatului smartphone Galaxy III.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Da' capitalizarea lu' Facebook cat a scazut? Cu cat a scazut? Tare de tot... Sa se-nvete lumea minte cum te poate pacali intermediarul... ca tziganu', iti arata lucitoarea si-ti zice ca-i aur, o cumperi, si cand te duci acasa, vezi ca-i cupru toata ziua si toata noaptea... Asa si cu preturile astea pe firme mari, dai 100 si face 50, restul se duce aiurea pe la tziganii lor...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb