DUPĂ SCUMPIREA FACTURILOR CU 50% Autorităţile fac apel la populaţie pentru ca Buzăul să nu ajungă ca Timişoara

ANA FELEA
Miscellanea / 2 noiembrie 2021

Autorităţile fac apel la populaţie pentru ca Buzăul să nu ajungă ca Timişoara

Buzoienii vor avea parte de o iarnă scumpă, iar ultima veste proastă au primit-o chiar de la societatea care se ocupă cu furnizarea agentului termic pentru circa 4000 de apartamente din municipiul Buzău. Consilierii locali, întruniţi în şedinţă la finalul lunii octombrie, au aprobat creşterea preţului gigacaloriei furnizate populaţiei cu aproape 50%.

"Această solicitare privind ajustarea preţurilor şi tarifelor se datorează majorării preţurilor de către furnizorii de utilităţi , respectiv creşterii cu 97,42% la gazele naturale şi cu 42,85% la energia electrică, reorganizării şi redimensionării SACET Buzău precum şi aprobării bilanţului energetic şi a pierderilor tehnologice anuale pe conturul Sistemului de alimentare centralizată cu energie termică a municipiului Buzău" se arată în proiectul de hotărâre votat de consilierii locali din municipiul Buzău.

Explicaţiile au fost, de altfel, reluate şi în faţa aleşilor locali, chiar înaintea votului, de Geani Matei, directorul RAM Termo Verde, societate de termoficare înfiinţată chiar în urmă cu un an şi responsabilă de furnizarea agentului termic către populaţie.

"Creşterea la gaze naturale a fost de 97%, adică de la 116 lei la 222 de lei, în condiţiile în care pe piaţă, la ora actuală, gazul nu îl poţi găsi nici cu 500 de lei. Ca să înţelegem ce înseamnă aceste noi tarife, am făcut o simulare pe luna noiembrie, plecând de la datele din noiembrie 2020. Deci, în noiembrie 2020, gazul ne-a costat 807 000 de lei, anul acesta o sa ne coste 1,6 mil. lei. Energia electrică a fost 159 000 de lei, acum o să coste 227 000 de lei. Luând în calcul noile valori, veniturile pe care estimăm că le vom avea în noiembrie, vor fi undeva la 2, 13 mil. lei, iar cele trei mari cheltuieli ale RAM Termo Verde: gaze naturale, energie electrică şi fondul de salarii înseamnă 2, 14 mil. lei. Deci, cu actualele tarife, suntem la limita de supravieţuire. Sper să ieşim din iarnă", a spus Geani Matei, directorul RAM Termo Verde Buzău.

Cu alte cuvinte, în această iarnă preţul gigacaloriei furnizate populaţiei va ajunge până la peste 800 de lei, însă pe facturile consumatorilor preţul va fi unul de doar 450 de lei, diferenţa fiind suportată de Primăria Buzău, chiar dacă, cel puţin până acum, primarul Constantin Toma nu ştie de unde va putea suplimenta cu această sumă.

"Chiar dacă Guvernul nu ne va ajuta, vom găsi resurse să supravieţuim până la finalul iernii, până la 1 aprilie, când oficial se închide iarna în România. Situaţia este proastă, dar nu atât de proastă cum este în toată ţara, unde pur şi simplu se opreşte furnizarea energiei termice. Sunt colegi în ţară care achiziţionează la 700-800 de lei gazul, şi la noi a crescut, dar cu 97%, nu cu 600-800 %, ca în ţară. Ar trebui să constatăm că Buzăul are o situaţie foarte bună, raportat la ce se întâmplă în România, inclusiv la Timişoara. Deci, s-au luat măsuri şi se iau măsuri în continuare. La Buzău, toate şcolile au centrale individuale, super moderne, vrem să extindem sistemul, să mergem pe biomasă, dar este foarte important că avem un sistem, atât cât a rămas funcţional, dăm apă caldă şi căldură oamenilor. La Focşani se dă ca pe vremea lui Ceauşescu, un pic dimineaţa şi seara un pic. Hai să plecăm de la o realitate, toate şcolile, grădiniţele au căldură la Buzău şi oamenii sunt într-o situaţie mult, mult mai bună decât este în România acum", a explicat primarul Constantin Toma.

Noul tarif a intrat în vigoare începând cu 27 octombrie, însă imediat după ce preţul a fost majorat a venit şi apelul către populaţie. Directorul Ram Termo Verde, Geani Matei, a vorbit despre banii pe care îi are de recuperat, din facturile neachite, de la populaţie. Deşi are doar un an de când şi-a început activitatea, societatea responsabilă de furnizarea agentului termic către 4000 de consumatori a acumulat creanţe de 700.000 de lei.

"De când am început să furnizăm agent termic, de la 1 octombrie 2020, până acum avem circa 700 000 de lei neîncasaţi, din care 90% sunt de la populaţie, adică sunt persoane fizice care de când a început să funcţioneze sistemul nu au achitat un leu. Suma va creşte cu siguranţă începând din noiembrie. Va fi lună plină de caldură şi facturile vor fi mai mari cu 40% - 50%. Înţeleg să ai cazuri punctuale, o lună, două, trei, să nu poţi plăti, a fost pandemie, lumea a pierdut locurile de muncă, au fost trimişi în somaj tehnic, am înţeles, trăim şi noi într-o realitate pe care o vedem zi de zi. Dar să nu achiţi de 1 an nicio factură, vorbim de rea voinţă. Trebuie să facem un efort comun ca să ieşim din iarna asta, care este o iarnă cumplită. Se anunţă şi o prognoză meteo care spune că faţă de iarna trecută vom avea o iarnă cu viscol, cu frig mult mai puternic decât anul trecut, avem şi porblema pe piaţa energiei şi a gazului, preţuri extraordinar de mari. Dacă nu ne ajutăm reciproc, v-am spus, punem în pericol tot sistemul", a declarat pentru şansanews.ro directorul RAM Termo Verde, Giani Matei.

În caz contrar, a explicat Geani Matei, care a dat exemplul Timişoarei, sistemul de termoficare s-ar putea bloca, iar riscul de a nu mai putea furniza agent termic în plină iarnă ar fi major.

"Noi sperăm ca lumea să înţeleagă şi să îşi achite datoriile la timp. În momentul în care nu îşi achiţi lună de lună, ne crează nouă o problemă, adică o lipsă de lichidităţi. La rândul nostru, noi nu putem să ne achităm obligaţiile faţă de principalii furnizori şi există riscul ca furnizorul să rezilieze unilateral contractul, şi în mijlocul iernii să căutăm soluţii ca în Timişoara sau alte oraşe mari, unde s-a întrerupt sistemul, se dă drumul două, trei zile. Să sperăm că nu ajungem la situaţia asta, dacă lumea înţelege să achite obligaţiile, să sperăm că nu ajungem în situaţia asta limită", a spus Geani Matei.

Între timp, buzoienii racordaţi la sistemul centralizat care aşteaptă facturile majorate au început să depună dosarele pentru ajutoarele la încălzire. Până acum au fost înregistrate 38 de cereri la RAM Termo Verde. În schimb, sute de locuitori ai municipiului Buzău au cerut ajutoare pentru încălzirea locuinţelor cu gaze naturale. Pentru această sursă de încălzire creşterea este de aproape trei faţă de numărul solicitărilor primite în urmă cu un an. Concret, potrivit Direcţiei de Asistenţă Socială Buzău s-au primit 234 de cereri faţă de 90 de solicitări înregistrate în iarna 2019-2020.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb