Guvernul a aprobat, ieri, proiectul de lege pentru ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Cu această ocazie, premierul Călin Popes-cu Tăriceanu a avertizat că vom trece printr-o "perioadă radicală" în următoarele 20 de luni, datorită procesului de integrare în UE. Şeful Executivului îi pune, astfel, în gardă pe cetăţeni în legătură cu mult discutatele costuri ale integrării sau cu discrepanţa majoră care va exista între preţuri şi venituri pînă la momentul aderării, dar şi ulterior acestuia. Totodată, în perioada următoare, Executivul va trebui să convingă Comisia Europeană că s-a îmbunătăţit nivelul de trai în ţara noastră, astfel încît să justifice măsurile fiscale adoptate de la instalare.
Autorităţile române au fost extrem de reticente în ultimii ani în a prezenta şi costurile concrete pe care va trebui să le suportăm ca să atingem standardele europene. În ultima perioadă, tot mai multe voci au criticat autorităţile din cauza lip-sei de transparenţă în privinţa elementelor negative ale procesului. Acum sîntem puşi în situaţia să aflăm ce sacrificii vom suporta, cînd tratatul de aderare a fost semnat deja.
După aprobarea de către Guvern, Tratatul trebuie ratificat de către Parlamentul României, Bulgariei şi al celor 25 de state membre UE. După cum afirmă premierul, hopul cel mare, însă, îl vom trece numai la toamnă, cînd Comisia Europeană va pre-zenta raportul de ţară. La acel moment, autorităţile europene ar putea activa clauza de salvgardare, situaţie în care integrarea noastră ar fi amînată cu un an.
Călin Popescu Tăriceanu susţine, însă, că aprecierile Comisiei referitoare la aderarea noastră sînt pozitive. Totuşi, Executivul trebuie să depună eforturi în acest moment, pe plan extern, pentru convingerea unor state încă reticente faţă de aderarea noastră şi a Bulgariei, să voteze Tratatul. "În unele ţări există dificultăţi politice şi economice şi nu vrem ca aceste dificultăţi să influenţeze procesul nostru de aderare", arată premierul.
Actul de aderare conţine elemente privind ajustarea tratatelor, prevederilor permanente şi a prevederilor legate de implementarea Tratatului, precum şi unele declaraţii politice. Una dintre acestea arată că, în vederea pregătirii noastre pentru aderare, UE va monitoriza angajamentele convenite în negocieri, în special în domeniile justiţie şi afaceri interne, concurenţă şi mediu. O altă declaraţie politică estimează posibile alocări bugetare, de aproximativ 2,4 miliarde euro, pentru dezvoltatea rurală