Reprezentanţii patronatelor consideră drept penibil modul în care s-a desfăşurat primul exerciţiu de consultare a partenerilor sociali de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pe marginea proiectului contractului-cadru privind acordarea asistenţei medicale în sistemul asigurărilor de sănătate.
Membrii conducerii Uniunii Generale a Industriaşilor din România (UGIR-1903) şi-au manifestat din nou, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, dezacordul faţă de modalitatea în care Guvernul priveşte dialogul social în ţara noastră. Ioan Cezar Corâci, preşedintele UGIR-1903, consideră că "a fost evident că administraţia nu a fost interesată pînă acum de dialogul social, de consultarea cu partenerii sociali, ca mecanism eficient de guvernare".
Ceea ce i-a nemulţumit, în primul rînd, pe reprezentanţii patronatelor este faptul că această consultare nu a fost anunţată din timp şi a fost programată în sesiuni separate cu patronatele şi respectiv cu sindicatele.
Totodată, preşedintele UGIR-1903 a mai adăugat că "preşedintele CNAS nici nu a catadicsit să participe la întîlnirea cu preşedinţii confederaţiilor patronale din ţara noastră", fapt care, în opinia lui Ioan Cezar Corâci, denotă lipsa de interes a acestuia vis-a-vis de poziţia partenerilor de dialog social în legătură cu unele probleme deosebit de importante.
Pe de altă parte, reprezentantul părţii patronale din cadrul Consiliului de Adminis-traţie al CNAS, vicepreşedintele CNAS Valeriu Simion, nu a fost invitat şi nu a considerat că este cazul să participe. Mai mult decît atît, a mai adăugat domnul Corâci, "directorul general al CNAS, Vasile Cepoi a plecat în final cu convingerea că a fost o şedinţă tehnică utilă în care s-au schimbat păreri şi impresii despre Contractul Cadru de acordare a asistenţei medicale, acţiune care nu are nici o legătură cu dialogul social".
Reprezentanţii industriaşilor sînt de părere că, per ansamblu, modul de abordare a aces-tei întâlniri nu face decât să confirme atitudinea CNAS căreia i-au fost adresate nenumărate atenţionări publice şi solicitări de încadrare în normalitate a dialogului social.