DUPĂ TOPIREA ZĂPEZII, VOR ÎNCEPE INUNDAŢIILE  Statul lasă agricultorii la mila naturii

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 14 ianuarie 2008

Statul lasă agricultorii la mila naturii

Negocierile pentru preluarea SNIF de către salariaţi vor intra astăzi pe ultima sută de metri

Miza imobiliară de la Societatea Naţională de "Îmbunătăţiri Funciare" (SNIF), care deţine un patrimoniu estimat la peste 100 de milioane de euro, pune în pericol siguranţa producţiei agricole a ţării. Lupta unor grupuri de interese pentru controlul celor 426 de locaţii din toate judeţele ţării şi pentru o societate cu un capital social evaluat la nivelul anului 2000, la circa 3,5 milioane de euro, a încep prin sabotarea activităţii societăţii şi prin procesul de disponibilizare a angajaţilor, susţine Luigi Bergheş, fostul director general al SNIF.

La SNIF, singurul mecanism naţional specializat, care gestionează sistemul de irigaţii şi intervine în combaterea efectelor calamităţilor naturale, mai activează în prezent doar 1500 de salariaţi, ceea ce ar face imposibilă o intervenţie la scară naţională, pentru combaterea inundaţiilor sau a secetei de mare amploare.

"Intenţia actualei conduceri a Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), acţionarul unic al societăţii, este să aducă SNIF în pragul falimentului pentru a putea să un patrimoniu de peste 100 de milioane de euro, care nu a fost inclus în capitalul social, unor grupuri de interese", ne-a declarat Luigi Bergheş. Şi nu trebuie omis faptul că irigaţiile sunt doar una din cele patru activităţi foarte importante şi cu mare impact social al sectorului de îmbunătăţiri funciare; celelalte sunt desecările, apărarea împotriva inundaţiilor şi combaterea eroziunii solurilor. Domnia sa ne-a explicat: "Întrucât, în viziunea conducerii ADS, privatizarea SNIF se doreşte a fi doar o vânzare de active la un preţ cât mai mic, pentru a servi o clientelă politică, problema personalului trebuia rezolvată într-un fel, deoarece <îi încurcă foarte tare>. Pentru a definitiv această problemă, fie s-a apelat la o lege prin care s-au acordat salarii compensatorii, fie s-au făcut disponibilizări, iar în situaţiile de urgenţă nu va mai avea cine să intervină".

În plus, se pare că "au existat în luna noiembrie a anului 2007, anumite discuţii pentru reducerea numărului de salariaţi la 1050", ne-a declarat Vasilica Blebea, liderului Uniunii Sindicale din "Îmbunăţiri Funciare" (USIF), cu referire la plata unor salarii compensatorii, pentru a "încuraja" un sfert din actualul personal să demisioneze. Liderul de sindicat a subliniat că fosta regie autonomă nu va mai beneficia nici de procesul de încredinţare directă a lucrărilor, care consta în preluarea de servicii de la Administraţia Naţională de "Îmbunătăţiri Funciare" (ANIF), deoarece "a fost considerată o formă de ajutor de stat".

În consecinţă, SNIF va trebui să participe la licitaţii şi să prezinte garanţiile necesare pentru prestarea lucrărilor, iar una dintre ele o reprezintă numărul şi calitatea personalului. Luigi Bergheş ne-a explicat: "SNIF era singura societate capabilă să intervină în situaţii de urgenţă, deoarece are acoperire la nivel naţional, implicit la nivel regional. Există o serie de societăţi private, eficiente la nivel local, dar care nu au resursele necesare să participe, pentru efectuarea lucrărilor, la nivelul întregii ţări, deoarece costurile sunt mari. Ce garanţii prezintă o astfel de societate când va fi nevoită să se deplaseze circa 300 de km? Cei interesaţi de falimentul SNIF aşteaptă cu interes catastrofele naturale, ca această societate să-şi demonstreze lipsurile şi incapacitatea de acţiune".

Producătorii agricoli sunt, de asemenea, îngrijoraţi de soarta fostei regii autonomie. "Puţinii specialişti care activau în acest domeniul au fost înlăturaţi iar această societate este singurul lucru ce a mai rămas de furat din agricultură", ne-a declarat Viorel Matei, vicepreşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). Poziţia domnului Viorel Matei este susţinută şi de Ştefan Nicolae, preşedintele sindicatului "Agrostar": "Această societate trebuia sprijinită şi consolidată prin investiţii deoarece sistemul de irigaţii trebuia refăcut şi modernizat".

Potrivit fostului ministru al agriculturii, Dinu Gavrilescu, "ţara noastră, mai deţine, din pricina furtului, sub 300.000 de hectare disponibile la irigat dintr-un total de 9,5 milioane de hectare arabile".

În cursul zilei de astăzi vor avea loc, la Ministerul Agriculturii, o serie de negocieri pentru preluarea pachetului de acţiuni al societăţii de către Asociaţia salariaţilor din "Îmbunătăţiri Funciare", singurul ofertant pentru preluarea SNIF. Vasilica Blebea, liderul de sindicat din "Îmbunătăţiri Funciare", ne-a declarat că salariaţii iau în calcul orice variantă, inclusiv o asociere, pentru preluarea a 100% din SNIF, chiar dacă problema patrimoniului nu a fost rezolvată.

Luigi Bergheş ne-a declarat: "Care cumpărător de bună credinţa este nebun să cumpere o societate care are acte doar pentru 110 locaţii, iar pentru toate celelalte 316 doar situaţii incerte din punct de vedere al dreptului de proprietate? E clar că în spatele acestui ofertant se ascund persoane importante care cunosc foarte bine întreaga situaţie şi au banii necesari pentru această afacere". Domnia sa a subliniat că anul 2008 este un an electoral, iar cine va prelua SNIF, care este o "mină de aur", o va face pentru sumele importante care pot fi valorificate, îndeosebi pentru campaniile electorale.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Buna seara si va rog sa-mi scuzati aceste randuri, ele nu au nici o rea intentie. Rasfoiesc de ceva vreme cotidianul BURSA si-mi amintesc ca am mai citit articole despre SNIF care la vremea aceea mi-au atras atentia, am sesizat niste inadvertente despre care o sa va informez acum, cand urmare acestui ultim articol, nu prea mai inteleg exact cum vine problema.

    Acum vreo cateva luni BURSA spunea ca domnul director Berghes - fara a-l cunoaste personal, consider ca este bine intentionat, doar ca se simte cat de tare l-a afectat schimbarea din functie - l-a acuzat pe ministrul Remes ca intentionat lasa SNIF sa intre in procedura falimentului, ca sa se vanda pe nimic active imobiliare de 100 milioane euro. Domnul director Berghes spunea ca valoarea a fost stabilita de o societate specializata si se lauda ca a fost istet si nu a inregistrat activele imobiliare respective in patrimoniul SNIF-ului, tocmai pt. ca baietii destepti sa nu aiba ce sa vanda. M-am cutremurat ca ar fi spus asta si ca dumneavoastra ati fi scris asa ceva, neinregistrarea fiind infractiune, conform legii contabilitatii. M-am linistit azi cand am vazut ca pentru majoritatea activelor - 316 - nu exista titlu de proprietate, deci legal nu puteau fi inregistrate in patrimoniul SNIF. Si daca nu sunt in patrimoniu, nici nu pot fi vandute de catre SNIF. 

    S-a demonstrat ca temerile nu s-au concretizat, in sensul ca SNIF nu a intrat in procedura lichidarii judiciare, s-a instituit administrarea speciala pentru un an de zile - astfel incat creditorii sa nu mai poata executa silit SNIF - si sa se treaca la privatizare. Inteleg din articolul dumneavoastra ca nici asa nu este bine, ca musai exista interese ascunse, altfel cine ar fi nebun sa cumpere ? (Si aici mai fac o paranteza, este gresit sa afirmati ca se va privatiza prin vanzarea de active la un pret cat mai mic, privatizarea in Romania presupune vanzarea actiunilor conform unei legi din 2002 - 137 - si nu vanzare de active). 

    Sunt doar cateva aspecte, nu am de ce si nici nu-mi permit sa va retin mai mult, imi permit doar sa va rog ca sa nu dati curs unor influente de moment si unor informatii insuficient verificate. Sunteti de acord sper ca daca SNIF "face toti banii" pana la sfarsitul perioadei de administrare speciala se vor inregistra mult mai multe scrisori de intentie pentru cumpararea pachetului de actiuni. Iar daca nu va fi asa, inseamna ca Urban&asociatii au dreptate cand nu pierd nici o ocazie sa critice guvernul ca in loc sa lase SNIF in falimentul cerut in instanta de catre clienti ai dansilor, incearca sa-l salveze prin privatizare.

    Buna seara si repet, nu am avut nici o rea intentie. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb