DUPĂ UN AN DE AŞTEPTĂRI, NORMELE DE APLICARE A LEGII GAMBLINGULUI AU FOST APROBATE Odeta Nestor: "Legea jocurilor de noroc obligă la responsabilitate şi seriozitate"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 25 februarie 2016

Odeta Nestor: "Legea jocurilor de noroc obligă la responsabilitate şi seriozitate"

Actualizare 14:48 Cristian Pascu, AOPJNR: "Mai este nevoie de reglementări benefice pentru industrie"

Industria de gambling încă mai are nevoie de reglementări benefice, este de părere Cristian Pascu, preşedintele Asociaţiei Organizatorilor şi Producătorilor de Jocuri de Noroc din România (AOPJNR). Domnia sa susţine că, în 2015, Asociaţia "a venit în sprijinul industriei si in special in apărarea intereselor majorităţii operatorilor de slot - machine de categorie mică şi medie,preponderent autohtoni , contribuind esenţial la următoarele amendamente din noua lege a jocurilor de noroc:

"- 75 în loc de 100 de aparate minim de exploatat per operator;

- 12 aparate minim, în loc de 15, pentru sălile dedicate de slot -machine din provincie ;

- VLT-urile Loteriei sunt tot slot-machine şi, pentru o concurenţă loială, trebuie sa fie taxate şi să opereze în condiţii similare

(deocamdată, taxa de viciu a fost introdusă şi pentru VLT) ;

- Aparatele cu risc limitat au, în normele propuse, caracteristici tehnice care le dau o şansă să fie un produs de succes ;

- Prevederi de tranziţie la noile reglementari necesare atât pentru operatorii care se decid sa continue in noile condiţii legislative cât si pentru cei care sunt nevoiţi să renunţe la activitate. "

Noua lege din domeniul gamblingului a intrat în vigoare anul trecut şi a adus modificări majore în piaţă, atât pe segmentul online, cât şi în rândul jocurilor tradiţionale şi nu numai.

(E.O.)

-------

Normele de aplicare a Legii din domeniul jocurilor de noroc au fost aprobate, ieri, în şedinţa de Guvern, după un an de aşteptare din partea industriei.

Toţi reprezentanţii sectorului au cerut, în ultimul an, adoptarea legislaţiei secundare, în vederea clarificării modului în care Legea gamblingului, care a intrat în vigoare în 2015, va putea fi aplicată.

Aceste norme vor fi urmate de o serie de ordine emise de preşedintele Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN), care vor alcătui legislaţia terţiară, după cum ne-a spus Odeta Nestor, preşedintele Oficiului, care ne-a declarat: "Odată cu implementarea noilor prevederi, şi mă refer aici şi la legislaţia secundară şi terţiară, considerăm că piaţa se va adapta în mod firesc noilor reglementări. Legea obligă la responsabilitate şi seriozitate, iar cine va dori să desfăşoare un business corect va beneficia de toate premisele din partea statului român. Piaţa românească este o piaţă cu potenţial, de interes pentru marii operatori. Rezultatele obţinute până acum ne îndreptăţesc să avem aşteptări pozitive, iar în decurs de câteva luni, vom avea cu siguranţă şi cifre care să confirme acest lucru".

Noile reglementări instituie instrumente de asigurare a conformării operatorilor de jocuri de noroc şi, ulterior, a controlării modului de aplicare a acestora, în concordanţă cu obiectivele de protecţie a consumatorilor, de securitate publică, precum şi de respectare a legislaţiei fiscale, subliniază comunicatul transmis de Guvern.

Acesta arată: "Concret, printr-o Hotărâre adoptată astăzi (n.r. ieri), se detaliază regulile pe care operatorii economici trebuie să le respecte pentru a obţine licenţă şi autorizaţie de funcţionare, precum şi pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţii de jocuri de noroc tradiţionale şi la distanţă pe teritoriul României, inclusiv pentru jocurile online.

În privinţa jocurilor de noroc la distanţă, actul normativ defineşte şi stabileşte condiţiile de organizare şi exploatare în România. Operarea este permisă numai pentru operatorii economici înregistraţi pe teritoriul României sau într-un stat membru al Uniunii Europene, într-un stat semnatar al Acordului privind Spaţiul Economic European ori în Confederaţia Elveţiană, care deţin licenţă de organizare şi autorizaţie de exploatare a activităţii eliberată de Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN) din România. Operatorii înregistraţi şi autorizaţi în afara teritoriului României au obligaţia de a desemna un reprezentant autorizat în relaţia cu autorităţile competente din ţara noastră".

Licenţele de organizare şi autorizaţia de exploatare a jocurilor de noroc se acordă individual, sunt netransmisibile şi sunt valabile pentru o perioadă de 10 ani de la data acordării, mai anunţă autorităţile. Excepţie fac jocurile de noroc temporare, pentru care valabilitatea licenţei şi, respectiv, a autorizaţiei de exploatare este de 3 luni de la data acordării.

Atât licenţa de organizare, cât şi autorizaţia de exploatare a jocurilor de noroc pot fi prelungite o singură dată, la cerere, pentru perioade de valabilitate identice cu cea iniţială şi cu condiţia îndeplinirii condiţiilor specificate în normele metodologice aprobate de Guvern. Cererea de prelungire, în cazul ambelor acte, trebuie depusă cu 30 de zile înainte de expirarea duratei iniţiale.

La capitolul obligaţii, organizatorii de jocuri de noroc trebuie să ţină cont, de asemenea, ca acţiunile de promovare a activităţilor lor să fie promovate cu respectarea principiilor privind protecţia minorilor, astfel încât materialele de promovare să nu fie amplasate în incinta sau în apropierea instituţiilor de învăţământ, a aşezămintelor socio-culturale sau religioase şi să cuprindă în mod vizibil interdicţia minorilor de a participa la jocul de noroc.

Actul normativ clarifică, totodată, modalităţile de plată a obligaţiilor către bugetul de stat pentru operatorii economici din domeniu şi sunt stabilite termene precise pentru achitarea taxelor specifice. În plus, actul normativ instituie procente generale minime de câştig, cu rolul de a asigura consumatorii de un beneficiu cert de câştig prin această impunere.

Hotărârea stabileşte sancţiuni şi contravenţii aplicabile operatorilor economici din domeniu care nu respectă dispoziţiile legale. Contravenţiile se sancţionează cu amendă între 10.000 şi 50.000 de lei, în funcţie de gravitatea faptelor constatate şi a consecinţelor ce decurg din acestea.

Actul normativ aprobat ieri de Guvern are în vedere şi modificarea structurii organizatorice a Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc, în vederea eficientizării activităţii.

GABRIEL BIRIŞ, MFP:

"Un singur proces - verbal a fost încheiat pe recalcularea impozitului la firmele de pariuri, dar compania va câştiga în instanţă"

Un singur proces - verbal a fost încheiat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pe recalcularea impozitului la firmele de pariuri, însă compania va câştiga în instanţă dacă se va îndrepta împotriva fiscului, după cum ne-a spus Gabriel Biriş, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Domnia sa ne-a explicat: "Până acum, legea prevedea plata unui impozit pe profit de 16%, dar nu mai puţin de 5% din venit. De la 1 martie, nu se mai aplică această prevedere, cu 5% din venit".

Declaraţiile domniei sale vin în contextul în care, în domeniul pariurilor, există o nemulţumire generală, ca urmare a controalelor efectuate de ANAF la operatorii din domeniu, în cadrul cărora fiscul a recalculat impozitul pe cinci ani în urmă, luând în considerare venitul total, inclusiv premiile plătite jucătorilor, până acum companiile plătind un impozit de maxim 5% din veniturile încasate, fără aceste premii.

Reprezentanţii industriei ne-au precizat că, în urma mai multor discuţii şi mese rotunde, inspectorii de la fisc au blocat procesele - verbale, lăsându-le neîncheiate.

În acest context, Gabriel Biriş ne-a spus că un singur proces verbal a fost încheiat înainte ca industria să evidenţieze situaţia, dar că respectiva companie va câştiga în instanţă, dacă se va îndrepta împotriva ANAF.

Ministerul Finanţelor Publice vrea să vină cu anumite clarificări la normele de aplicare a noului Cod Fiscal, modificările pe care intenţionează să le facă fiind puse în dezbatere şi urmând să fie introduse în şedinţă de Guvern.

"Nu putem să rezolvăm prin norme ceva ce nu mai există în lege, pentru că prevederea cu 5% din venit nu mai există în legislaţie", a explicat reprezentantul MFP, răspunzând întrebărilor pe subiect venite din partea mediului de afaceri în cadrul dezbaterilor legate de clarificările ce ar urma să fie aduse normelor de aplicare a Codului Fiscal.

"Este una dintre situaţiile în care ştim cu toţii adevărul, dar facem altceva", a completat domnia sa.

Referitor la acţiunile ANAF, oamenii de afaceri spun că le este teamă să-şi mai desfăşoare activitatea, menţionând: "Fără să fiu chemat la DNA, mă simt ameninţat, dar cei care mă ameninţă nu se cheamă DNA, ci ANAF. Unui investitor i-au fost blocate toate conturile pentru o datorie de 1,89 de lei. A fost anunţat prin poştă. Sigur, hârtia şi plicul au costat mai mult de 1,89 lei. Rog frumos ANAF să-şi reconsidere atitudinea!"

În relaţia cu autorităţile, România stă pe nisipuri mişcătoare, a replicat Gabriel Biriş, adăugând: "Din păcate, excesele din ultima perioadă au creat o impresie de nisipuri mişcătoare. Nu putem creşte PIB din amenzi. Sper ca ceea ce vom vedea în perioada următoare să ne facă pe toţi să ne schimbăm acest sentiment".

Fiecare prevedere din noul Codul Fiscal are un impact deosebit în piaţă, creând controverse, în funcţie de interpretare, indiferent de domeniu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. cate din societatile care detin casele de pariuri,jocurile de noroc sunt romanesti 100%? astia din domeniu se plang ca se falimenteaza o industrie.O industrie care "exporta"profiturile afara........ cum fac toate multinationalele in Romania.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb