DUPĂ UN CONTROL LA CNADNR Ministerul Transporturilor a găsit nereguli de natură penală la proiectul autostrăzii Orăştie - Sibiu

P.B.
Ziarul BURSA #Companii #Transporturi / 12 noiembrie 2015

Ministerul Transporturilor a găsit nereguli de natură penală la proiectul autostrăzii Orăştie - Sibiu

Corpul de control al ministrului Transporturilor a identificat o serie de nereguli la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), printre care şi proiectul autostrăzii Orăştie - Sibiu, unde o porţiune de 200 de metri trebuie demolată şi reconstruită, şi a sesizat organele abilitate, suspectând fapte penale.

"Având în vedere toate aspectele constatate de Corpul de Control, precum şi prevederile Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, au apărut suspiciuni de natură penală şi au fost sesizate organele abilitate ale statului cu privire la nerespectarea de către proiectant, constructor, diriginte de şantier (inginer FIDIC) a prevederilor legislaţiei în vigoare, precum şi cu privire la modul în care a acţionat conducerea CNADNR în derularea contractelor", se arată într-un comunicat al Ministerului Transporturilor.

Totodată, ministrul Iulian Matache, a cerut directorului general CNADNR, Narcis Neaga să facă o analiză serioasă a întregii activităţi a companiei.

"Solicit Consiliului de Administraţie şi Adunării Generale a Acţionarilor de la CNADNR să facă o analiză complexă şi să ia măsuri urgente, măsuri care privesc asigurarea unui management performant, atât în ceea ce priveşte gestionarea fondurilor europene, cât şi pentru reprofesionalizarea companiei", a spus domnul Matache, subliniind: "De asemenea, solicit întregii conduceri a CNADNR să îşi facă o analiză serioasă a întregii activităţi şi în special directorului general, Narcis Neaga".

În privinţa contractului pentru realizarea autostrăzii Orăştie - Sibiu, Corpul de Control a găsit mai multe nereguli, printre care întârzieri din faza de proiectare, care s-au perpetuat şi în faza de construcţie: "Antreprenorul a solicitat o majorare de 30% din valoarea de contract pentru soluţiile tehnice în zonele cu instabilitate a terenului. CNADNR a comunicat Antreprenorului că nu sunt îndeplinite condiţiile de imprevizibilitate. Studiul de fezabilitate arată că în zonă sunt alunecări de teren şi recomandă studii geo aprofundate, acest aspect fiind inclus în disputele dintre părţi. Pe parcursul derulării lucrărilor au fost emise 275 rapoarte de neconformitate, din care 249 Consitrans, 26 DRDP Braşov. Acestea au constatat următoarele deficienţe în sarcina Antreprenorului: neconformitatea materialelor utilizate sau neaprobarea acestora de către Beneficiar, nerespectarea de către Antreprenor a prevederilor Contractului şi ale Caietului de sarcini, nerespectarea de către Antreprenor a proiectului tehnic şi a detaliilor de execuţie, nerespectarea de către Antreprenor a prevederilor legii nr. 10/1995 privind calitatea construcţiei".

Potrivit Ministerului Transporturilor, antreprenorul va proiecta, executa şi termina lucrările în conformitate cu prevederile contractului şi va remedia orice defecţiuni ale lucrărilor.

Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a anunţat, luni, că a făcut plângere penală, la parchetul de pe lângă tribunalul Sibiu, împotriva Salini Impregilo, constructorul italian al lotului trei al autostrăzii Orăştie - Sibiu, unde o porţiune de 200 metri trebuie demolată şi reconstruită.

Administratorul reţelei de drumuri s-a constituit şi parte civilă cu prejudiciul care urmează să fie stabilit, având în vedere că valoarea contractului a fost de 604,79 milioane lei, fără TVA, din care 85% fonduri de coeziune de la UE şi 15% fonduri de la bugetul de stat.

O porţiune de 200 de metri din autostrada Sibiu-Orăştie, aflată în zona kilometrului 60 şi deschisă în noiembrie 2014, va fi demolată şi refăcută complet pe cheltuiala antreprenorului, compania italiană Salini Impregilo, din cauza unor probleme la fundaţie cauzate de infiltraţii. Termenul de remediere a problemelor a fost stabilit pentru luna decembrie.

Lotul trei al autostrăzii, inaugurat în noiembrie 2014, a fost închis la începutul lunii septembrie, între Sălişte şi Cunţa, din cauza unor crăpături în asfalt, reprezentanţii CNADNR spunând că problemele au apărut din cauza "execuţiei necorespunzătoare a lucrărilor". Primele două loturi ale autostrăzii Orăştie - Sibiu, cu o lungime de circa 44 km, au fost deschise traficului în 2013, iar loturile 3 şi 4 în 2014.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5090
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2127
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8457
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.5709

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb