E-Acumulatori a intrat pe piaţa instalărilor de panouri fotovoltaice la blocurile de locuinţe

D.R.
Miscellanea / 12 iulie 2023

E-Acumulatori a intrat pe piaţa instalărilor de panouri fotovoltaice la blocurile de locuinţe

Dan Tudose (E-Acumulatori.ro): "Este o piaţă cu potenţial enorm şi ar trebui incluse în programele subvenţionate de AFM"

E-acumulatori.ro a instalat panouri fotovoltaice pe blocuri de locuinţe, în Bucureşti, în sectorul 1 - în sistem privat, prin investiţia proprietarului şi în cartierul Militari - prin sponsorizarea proiectului realizat de Asociaţia Între Vecini, organizaţie care îşi propune să sprijine comunităţile de proprietari să devină prosumatori, informează un comunicat de presă, remis astăzi.

Investiţia, în valoare de aproximativ 5.000 de euro, a constat în instalarea unui sistem de 15 panouri fotovoltaice, cu o putere totală de 6 kWh, pe un bloc P+4E, cu 16 apartamente. "În prezent, există un interes incipient pentru instalarea sistemelor fotovoltaice la bloc. E-Acumulatori.ro, instalator atestat ANRE, susţine iniţiativele locale publice şi private care şi-au propus dezvoltarea urbană verde şi la bloc. Comunităţile de proprietari trebuie încurajate pentru a produce şi a consuma energie verde. De aceea, pentru implementarea sustenabilităţii şi la bloc este indicat ca aceste comunităţi energetice locative să fie susţinute şi ajutate prin diverse programe de subvenţionare atât de autorităţile locale publice, cât şi de către Administraţia Fondului pentru Mediu", a declarat Dan Tudose, fondatorul E-Acumulatori.ro.

În cadrul acestui proiect, E-Acumulatori a donat, instalat şi susţinut procedura de dobândire a statutului de prosumator al asociaţiei de proprietari. De la instalare, sistemul montat la blocul din cartierul Militari a produs 2 MWh, care a acoperit integral consumul de 0,2 MWh al clădirii folosit pentru iluminatul spaţiilor comune, sistemele de control de acces şi aerul condiţionat de pe scară, iar restul energiei produse s-a livrat în reţea. Ulterior, banii primiţi de la furnizorul de energie vor fi folosiţi pentru plăţile unor facturi, dar şi pentru investiţii.

Conform analizei realizate de E-Acumulatori.ro, piaţa instalărilor de panouri fotovoltaice pe blocurile de locuinţe are un potenţial de peste 800 de milioane de euro. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), în România există, în prezent, circa 88.000 de blocuri, iar valoarea medie a unui proiect de instalare este de aproximativ 10.000 de euro.

"Este o piaţă cu un potenţial enorm şi care poate contribui semnificativ la obiectivele de eficientizare energetică ale României, dar şi la reducerea cheltuielilor proprietarilor de locuinţe la bloc. Considerăm necesară, astfel, includerea asociaţiilor de proprietari în viitoarele programe AFM de tip Casa Verde. De asemenea, autorităţile locale publice ar putea să includă instalarea de panouri fotovoltaice în proiectele de reabilitare termică, alături de montarea de pompe de căldură pentru încălzirea apei calde, care pot fi montate în spaţiul tehnic sau la subsolurile clădirilor", a precizat Dan Tudose.

În cazul unui bloc P+4E, este necesară o suprafaţă de minimum 40 mp, pentru instalarea unui număr de 15 panouri fotovoltaice, cu o putere de cel puţin 6 KWh, valoarea investiţiei ajungând la circa 8.000 de euro (inclusiv TVA).

La un bloc de 10 etaje (P+10E), pentru o putere de cel puţin 15 KWh, se instalează 40 de panouri fotovoltaice pe o suprafaţă de minimum 100 mp, valoarea investiţiei ajungând la circa 14.000 de euro. În ambele cazuri, investiţia se amortizează în aproximativ 5 ani.

"Apreciem foarte mult această iniţiativă şi sperăm să fim parte şi din următoarele evenimente şi instalări. Împreună şi cu alte asociaţii, inclusiv Greenpeace, vom insista ca legislaţia din domeniul energiei să fie actualizată cu normele europene referitoare la comunităţile energetice, astfel încât energia produsă la comun pe acoperişul blocurilor să poată fi consumată şi individual, de fiecare locatar, prin contorizare inteligentă. Totodată, asociaţiile de proprietari pot re-factura energia către locatari, de exemplu, cei care deţin maşini electrice le pot încărca de la soare şi pot achita către asociaţie costul mic al energiei, scăzând producţia proprie cuvenită", a mai subliniat Dan Tudose.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb