În luna februarie, circa 1.000 de ucraineni au solicitat azil în Uniunea Europeană, peste două treimi dintre cereri fiind depuse în Franţa, a indicat astăzi, Biroul European de Sprijin pentru Azil (EASO), relatează France Press, citat de Agerpres.
Conform EASO, în luna februarie au fost depuse 971 de cereri de azil de către cetăţeni ucraineni, în creştere cu 72% comparativ cu luna ianuarie.
Într-un comunicat EASO, a precizat: ''Această creştere bruscă a plasat Ucraina printre principalele ţări de origine pentru prima dată în ultimii ani''.
În februarie anul trecut, 680 de cereri de azil în Uniunea Europeană fuseseră depuse de către ucraineni.
Cererile de azil au fost depuse înaintea tensiunilor provocate de desfăşurarea importantă de trupe ruse de-a lungul frontierei de est a Ucrainei.
Aproximativ 8.000 de cereri de azil depuse de către cetăţeni ucraineni erau în curs de procesare la finalul lunii februarie 2020 şi acest număr scăzuse la 6.300 după 12 luni.
În februarie 2021 au primit aviz favorabil 14% dintre solicitări.
Un alt statut acordat de UE este cel de 'protecţie subsidiairă'. Acesta este acordat unui solicitant de azil care nu răspunde criteriilor necesare pentru a primi statutul de refugiat, dar pentru care există motive serioase pentru a se crede că viaţa solicitantului ar fi în pericol dacă el rămâne în ţara sa.
Ucrainenii pot intra în UE fără viză, ţara lor este considerată statele membre UE ca fiind o ţară sigură comparativ cu Siria, care de zece ani este scena unui război şi de unde 10.046 de cetăţeni au solicitat azil în UE în februarie 2021.
Peste 50.000 de cereri de azil depuse de către sirieni erau în curs de examinare la finalul lui februarie 2021, ceea ce înseamnă cu 14% mai multe decât la finalul lui ianuarie, conform datelor EASO.
Siria şi Afganistan sunt de departe ţările din care provin cele mai multe cereri de azil depuse în Uniunea Europeană