Băncile nu reuşesc să facă suficiente progrese în pregătirile lor pentru Brexit şi nu ar trebui să se aştepte la o intervenţie publică "miraculoasă" care să le salveze, se arată într-un raport al Autorităţii Bancare Europene (EBA), publicat ieri, transmite Reuters, conform Agerpres.
În timp ce Marea Britanie şi Uniunea Europeană au ajuns în principiu la un acord de tranziţie din martie 2019 până la finalul lui 2020, încă mai trebuie adoptate oficial reglementări mai ample.
Pregătirile băncilor pentru potenţiala ieşire a Regatului Unit din UE fără un acord de retragere ratificat sunt inadecvate. "Acesta trebuie să fie un semnal de alarmă. Timpul trece, în unele cazuri a trecut deja, şi nu estimăm că va fi o perioadă de tranziţie", a afirmat Piers Haben, director pentru pieţe bancare, inovaţii şi consumatori în cadrul EBA.
Băncile din Marea Britanie depun cereri pentru obţinerea licenţelor necesare înfiinţării sau extinderii operaţiunilor în UE, pentru a-şi asigura continuitatea serviciilor după martie 2019.
Filialele britanice ale băncilor din UE au nevoie de permisiune pentru a continua să-şi servească clienţii din Regatul Unit.
"Marile bănci nu pot pretinde că vor reuşi să evite întregul proces pentru obţinerea licenţelor", a explicat Haben.
EBA le-a cerut băncilor să aibă la dispoziţie suficient personal la noile operaţiuni pentru a gestiona riscurile din martie 2019, când teoretic Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană, şi pentru a nu pune în pericol stabilitatea financiară din cauza eforturilor creditorilor de a-şi reduce costurile.
Chiar sediul Autorităţii Bancare Europene va fi mutat până în martie 2019 de la Londra la Paris din cauza Brexitului.
BCE şi Banca Angliei (BoE) discută cum pot fi evitate turbulenţele de pe pieţe din martie 2019.
Băncile trebuie să explice autorităţilor de reglementare modul în care vor continua să schimbe informaţii între subsidiarele din Marea Britanie şi cele din Uniunea Europeană fără a încălca regulile privind protecţia datelor. De asemenea, creditorii cu sediul în UE vor trebui să explice dacă orice bonduri pe care le-au emis conform reglementărilor britanice rămân valide după Brexit pentru a acoperi deficitul de capital în cazul unei crize, susţine EBA.
În plus, băncile din Europa continentală trebuie să arate că pot îndeplini potenţialele cerinţe mai ridicate privind capitalul pentru expunerea la activele britanice care nu vor mai fi acoperite de legislaţia UE.