EBA: Creditele neperformante, o provocare sistemică pentru băncile europene

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 septembrie 2016

Organismele europene de reglementare din sectorul financiar au tras ieri un semnal de alarmă asupra creditelor neperformante care afectează bilanţurile băncilor din regiune, transmite Bloomberg.

Într-un raport cu privire la riscurile financiare publicat ieri, agenţiile europene care stabilesc normele şi standardele tehnice pentru bănci, companii de asigurări şi pieţe financiare, au cerut un efort comun pentru soluţionarea problemei creditelor neperformante, conform Agerpres.

"Îngrijorările legate de calitatea activelor şi nivelul ridicat al creditelor neperformante sunt un factor major de incertitudine în sectorul bancar european. Dată fiind răspândirea, şi astfel natura sistemică, a provocărilor semnificative legate de creditele neperformante, organismele europene de supervizare, regulatorii şi legislatorii ar trebui să ia în considerare o abordare coordonată, articulată şi mai decisivă pentru a rezolva această problemă", se arată în raportul semi-anual publicat de Autoritatea Bancară Europeană (EBA), Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) şi Autoritatea Europeană de Asigurări şi Pensii Profesionale (EIOPA).

În raport se precizează că organismele de supervizare, precum Banca Centrală Europeană, trebuie să crească presiunile asupra băncilor pentru ca acestea să-şi reducă creditele neperformante "într-o manieră mai proactivă şi curajoasă". De asemenea, băncile ar trebui să adopte "o politică conservatoare de provizionare, o evaluare prudentă a creditelor şi garanţiilor şi să se angajeze faţă de un plan de reducere a creditelor neperformante cu obiective de timp obligatorii".

Băncile europene au cel mai ridicat nivel de credite neperformante din ţările dezvoltate iar progresele pentru reducerea ponderii creditelor neperformante au fost lente. Potrivit raportului, în primul trimestru al acestui an, creditele neperformante reprezentau, în medie, 5,7% din totalul creditelor în Europa, de aproape trei ori mai mult decât în SUA şi Japonia. În Europa, procentul variază de la aproape 50% în Cipru până la un procent în Suedia.

Cele trei agenţii sunt de părere că legislatorii trebuie să revizuiască cadrele juridice privind procedurile de insolvenţă, care stau în calea eliminării creditelor neperformante din sistemul bancar. "Există diferenţe semnificative în sistemele juridice şi procedurile de insolvenţă, durata procedurilor legale şi regimurile fiscale, care ar putea afecta soluţionarea creditelor neperformante", conform autorităţii bancare.

Separat, Daniele Nouy, preşedintele Consiliului de supraveghere de la Banca Centrală Europeană (BCE), a declarat că instituţia va da în curând publicităţii propriile recomandări pentru ca băncile să îşi reducă ponderea creditelor neperformante din portofolii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb