EBA: Lichiditatea băncilor europene va fi verificată anul următor după crizele din 2023

T.B.
Bănci-Asigurări / 3 august 2023

EBA: Lichiditatea băncilor europene va fi verificată anul următor după crizele din 2023

Planurile pe baza cărora băncile din Uniunea Europeană intenţionează să depăşească o criză majoră fără a recurge la banii băncilor centrale vor fi supuse unei analize atente anul viitor, a anunţat joi Autoritatea Bancară Europeană (EBA), informează Reuters, conform agerpres.ro.

Nevoia unor opţiuni credibile a fost scoasă în evidenţă după ce, în primăvara acestui an, Banca Naţională a Elveţiei a fost nevoită să ofere lichiditate de urgenţă pentru Credit Suisse, înainte ca aceasta să fie preluată de rivala UBS.

Autoritatea bancară europeană (EBA) a informat joi că va începe să verifice anul următor dacă organismele naţionale de reglementare testează ipotezele cu care lucrează băncile când vine vorba de găsire de lichiditate după un colaps bancar, în special având în vedere "potenţiala viteză cu care sunt retrase depozitele, un element crucial care a ieşit la lumină în contextul recentelor crize din SUA şi Elveţia".

Evaporarea rapidă a lichidităţii, evidenţiată de colapsul Silicon Valley Bank în SUA, a determinat deja organismele globale de reglementare să revizuiască cerinţele zilnice de lichidităţi ale băncilor. Lichiditatea se referă la numerarul disponibil imediat pentru a finanţa operaţiunile de zi cu zi ale băncii fără a fi nevoită să vândă active.

De asemenea, Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a publicat joi rezultatele analizei sale cu privire la modul în care organismele de reglementare din cele 27 de state membre UE aplică normele referitoare la rezoluţie bancară, introduse după criza financiară globală pentru a evita situaţia în care băncile au fost salvate cu bani de la contribuabili.

"Strategiile şi acţiunile sugerate de instituţii pentru a susţine lichiditatea în rezoluţie rămân limitate şi concentrate în principal pe accesarea facilităţilor băncilor centrale" se arată în raportul EBA.

În schimb, accesarea pieţelor private pentru lichiditate ar putea să se dovedească dificilă pentru o bancă cu probleme care iese din procesul de rezoluţie şi chiar şi obţinerea de lichiditate de la banca centrală ar putea să fie dificilă fără suficiente garanţii, a subliniat EBA.

Alte opţiuni de lichiditate includ vânzarea unor active, emiterea de obligaţiuni sau tragerea de linii garantate de credit, transmite sursa citată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb